Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Onder de zeespiegel - Samenwerken en samenleven met Nederlanders

In de blogbundel Onder de zeespiegel schetst Saskia Maarse de hedendaagse Nederlandse cultuur door de ogen van allerlei nationaliteiten en culturen in Nederland. Een review.

Hanneke Tinor-Centi | 1 juni 2017 | 1-2 minuten leestijd

Met haar levendige analyses van Nederlandse (eigen)aardigheden, zoals het fenomeen ‘afspraak is afspraak’, ‘Geen koffie? Dan niet!’, en de eigenschap je agenda te pakken om een afspraak met familie te maken, houdt het boek de Nederlandse lezer op een leuke manier een spiegel voor. Maar ook ‘medelanders’ met een andere culturele achtergrond zullen zich in sommige beschrijvingen herkennen.

Het boek Onder de zeespiegel is een blogbundel waarin Saskia Maarse schetst hoe de hedendaagse Nederlandse cultuur door allerlei nationaliteiten en culturen in Nederland wordt ervaren. Ze geeft een levendige ‘sterkte-/zwakte-analyse’ van Nederlandse (eigen)aardigheden. Zoals bijvoorbeeld het fenomeen ‘afspraak is afspraak’: in een zakelijke omgeving erg gewaardeerd door mensen uit vrijwel alle andere culturen. In de privésfeer daarentegen wordt deze mentaliteit vaak als bizar ervaren: je agenda raadplegen om een afspraak te maken met familie? In veel andere culturen wordt dat bizar gevonden.

Op humoristische wijze omschrijft Saskia waar de typisch Nederlandse eigenschappen vandaan komen en wat we kunnen leren van zowel onze eigen cultuur als andere culturen.

Kortom, Onder de zeespiegel is een heerlijke bundel die veel herkenning opwekt en met regelmaat een glimlach op je gezicht tovert.

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden