Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Neem Leiding! - Leiderschap eindelijk integraal benaderd

Neem Leiding! van Wil Foppen en Pim Steerneman is een prettig leesbaar boek. Eindelijk een boek, waarin de auteurs leiderschap integraal benaderen.

Annemarie de Martines | 28 september 2017 | 1-2 minuten leestijd

Wil Foppen en Pim Steerneman rekenen in Neem Leiding! af met de statische en enkelvoudige benadering van leiderschap, alsof je het uit een boekje zou kunnen leren. Echt leiderschap vraagt om interactieve vaardigheden. Interactief omdat men moet kunnen meebewegen met wat feitelijk gebeurt. Men moet kunnen aanvoelen wat onder wisselende omstandigheden nodig is om tot goede oplossingen te komen. Leiderschap vraagt, zeker bij meer complexe vraagstukken, om sensitiviteit en aanpassingsvermogen, net zo goed als het vermogen om samen te werken en anderen in hun kracht te zetten. De auteurs stellen dat de crux van leiderschap is en blijft dat er leiding genomen wordt, dat men keuzes durft te maken, en regie en verantwoordelijkheid neemt.

In het daarop volgende hoofdstuk werken de auteurs deze visie verder uit in kenmerken en aspecten die leiderschap bevorderen. De auteurs maken daarbij duidelijk dat er een verschuiving plaatsvindt van een probleemgerelateerde wereld – waarin het analyseren en verminderen van onzekerheid centraal staat – naar een dilemmagebonden wereld, die vraagt om geduld en het kunnen omgaan met onzekerheid. En dan gaat het niet altijd over het vervangen van het oude door het nieuwe, maar meer om het oude met het nieuwe verrijken.

Bij een dergelijke dilemmagebonden wereld past adaptief leiderschap het beste, aldus de auteurs. Leiderschap is daarbij niet een functie, maar een proces, waarbij de status-quo ter discussie wordt gesteld, er over taboes wordt gesproken en het onbespreekbare bespreekbaar wordt gemaakt. Alleen dan komen mensen in beweging om vervolgens samen vooruitgang te realiseren.

Volgens mij is er in menige organisatie nog werk aan de winkel!

Over Annemarie de Martines
Annemarie de Martines is als projectleider verandertrajecten secretariaten, training & ontwikkelprogramma's secretaresses verbonden aan Quadrant Advies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden