De Valk legt logische en relevante verbanden met voelen en handelen. Hij meandert tussen praktisch timemanagement en wijze en belangrijke lessen uit het Tibetaans boeddhisme. Een breed spectrum. De moderne manager kan dat goed gebruiken in deze tijd. De tijd van oppervlakkigheid in managementland is voorbij.
Doel van het boek is om de manager vanuit kennis over en inzicht in het brein tot nieuw gedrag uit te nodigen. Daar geeft dit boek uitgebreide informatie over en het nodigt uit om daar in de praktijk mee aan de slag te gaan door middel van oefeningen. Tot zover: een gedegen boek.
Maar op twee punten vind ik dit boek minder geslaagd. Wat ik vooral mis is persoonlijke betrokkenheid. Dokter de Valk (de coach/trainer) vertelt de manager (zijn cliënt) hoe het zit, wat hij vooral moet doen en laten en hoe hij/zij dat moet doen. Maar in niets blijkt hoe de dokter zelf is gevaren in zijn leven. Als ik de korte biografie in het boek lees valt me op dat de auteur een ruime ervaring heeft. Waarom vind ik niets over zijn eigen ontwikkeling, zijn eigen onzekerheden en successen? Het boek is een uitstekende handleiding, maar daar zijn er al zoveel van. Wat ik graag had gezien was een verhaal van vlees en bloed en - ondanks de cursiefjes na elk hoofdstuk over Jasper en zijn team - dat is dit boek voor mij geen moment geweest. Jammer.
Het tweede punt is secundair en speelt in mijn beleving toch een rol: het taalgebruik. Het boek staat vol met stijl- en zelfs taalfouten. Dat haalt het niveau naar beneden. Guido de Valk presenteert zich als spreker, trainer, schrijver en coach. Dan is taal toch een wezenlijk onderdeel van je presentatie?
Kortom: inhoudelijk vind ik dit een volledig en rijk boek, spiritueel en qua uitvoering vind ik het mager.
Over Bert van Dijk
Bert van Dijk MHD is meestertrainer en schrijver, gespecialiseerd in interactiekunde (de Roos van Leary).