Het ene verhaal in Klem op je werk is een feitelijk relaas terwijl het andere bijna een romantische schets is van een verschrikkelijke geschiedenis. De hoofdpersonen in de verhalen werkten in verschillende omgevingen, ieder met een eigen dynamiek, waardoor er voor iedere lezer wel iets te halen valt in deze bundel.
De centrale thema’s waar de verhalen om draaien hebben te maken met onvermogen, angst, eenzaamheid, integriteit, (mis)communicatie en macht – en dan vooral het misbruik daarvan. Al deze thema’s komen terug in deze zin uit het verhaal van Martin Rombouts: ‘Het klopte gewoon niet. En als er iets niet klopt, dan moet iemand daar wat van zeggen. Of je nou bang bent of niet. Of ze je nou bedreigen of niet.’ Zelf was ik zeer onder de indruk van het verhaal van Wanda Reisel, It really gets bad ‘round midnight, om de heel persoonlijk reden dat dit relaas mij terugbracht naar een donkere periode in mijn eigen leven. In andere verhalen herkende ik oud-collega’s die ik mijn jarenlange carrière als HR-manager aan mijn bureau heb gehad. Zoals in het sterke en realistische verhaal Diep en donker van Joep van der Heijden. Het feit dat elke lezer wel iets zal herkennen in een van de verhalen, maakt het boek sterk.
Het feit dat de meeste schrijvers nooit voor een ‘baas’ hebben gewerkt maakt sommige verhalen eenzijdig. Af en toe balanceert een schrijver hier voor mij op het randje van een hooghartig dedain voor organisaties en de complexiteit van hun culturen. Het inlevingsvermogen van de schrijvers als het gaat om de professionele problematiek van de hoofdpersoon te duiden is beperkt. Hierdoor is er te weinig ruimte voor een kritische beschouwing van de rol die de hoofdpersoon zelf speelde in het verhaal. En dat is jammer. Bij deze verhalen was het een prachtig extraatje geweest als ook het verhaal van de andere kant, van de Nemesis, was geschreven.
Als de verhalen iets aantonen is dat klem raken op je werk altijd te maken heeft met een complex aan factoren. De openheid van de hoofdpersonen laat zien dat persoonlijke problemen en professionele drama’s vaak hand in hand gaan. Daarmee is Klem op je werk een interessant boek voor iedereen die zich wil verdiepen in dit thema. Of je nu troost zoekt in de verhalen van lotgenoten of inzicht wil krijgen in hoe het voelt om klem te zitten.
Over Wiemer Renkema
Wiemer Renkema is eigenaar van To be Training & Consulting, een innovatief human resources training- en managementadviesbureau. Hij is de auteur van Managen of niet, dat is de vraag.