Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

10 jaar à Laheij - Ervaringen van een gespreksleider - 'Een mooi inkijkje'

Vorig jaar zag ik Anouschka Laheij aan het werk als dagvoorzitter van een congres dat ik bezocht. Ze introduceerde het thema van de dag en voerde korte gesprekjes met de inleiders. In een mooie jurk op het kleurrijke podium. En na afloop kreeg ze bloemen.

Liesbeth Tettero | 19 februari 2018 | 2-3 minuten leestijd

Toen ik zag dat ze een boek geschreven had over haar werk, werd ik nieuwsgierig. Ze was weliswaar 10 jaar actief als gespreksleider, maar hoe valt daar een heel boek over te vullen?

Anekdotes en inzichten

10 jaar Laheij, ervaringen van een gespreksleider biedt een mooi inkijkje in haar vak en de manier waarop Laheij dat uitoefent. Dat het meer is dan alleen presenteren, bijvoorbeeld. Dat ze zich graag bemoeit met de opzet van een bijeenkomst en het liefst spannende debatten in goede banen leidt. Het boek is opgebouwd uit korte, losse hoofdstukken. Met afwisselend anekdotes uit de praktijk en inzichten in het vak. Over de kledingkeuze bijvoorbeeld, maar ook de tarieven die je rekent, de digitale middelen die je bij een congres kunt inzetten en de professionalisering van het vak.

Oppassen!

Laheij beschrijft ook afbreukrisico’s waar je rekening mee moet houden. Wat doe je bijvoorbeeld als je op Facebook belandt met die ene sigaret die je per jaar rookt op een feestje, als je vaste gespreksleider bent van bijeenkomsten van een anti-rook-organisatie? En als je een gevraagd wordt voor een protestbijeenkomst tegen het beleid van een ministerie dat een van jouw grootste opdrachtgevers is? Of als een deelnemer tijdens de borrel per se met jou in debat wil over het onderwerp van de dag? De oplossingen voor deze gevallen: vragen of de foto verwijderd kan worden (gelukkig wel) en glashelder zijn over jouw onafhankelijke positie als gespreksleider.

Mevrouw de gespreksleider

Mannen hebben het toch een stuk gemakkelijker dan vrouwen als het gaat over de kledingkeuze. Natuurlijk kunnen zij ook een spijkerbroek aan of een pak. Maar vaak is de keuze wel-of-geen-stropdas voldoende. Laheij besteedt ruim aandacht aan de kledingkeuze. Wat past bij de gelegenheid, hoe blijf je neutraal zonder kleurloos te worden. En ze geeft de tip dat het handig is om de deur op slot te doen als je je op de wc staat om te kleden…

Spannender wordt het als ze geconfronteerd wordt met sprekers die haar niet al te serieus nemen. Het slag sprekers waarmee ze tijdens een debat “even een stevig robbertje moet vechten.”. En dat zijn toch altijd blanke grijze mannen. Hoewel het ook een generatiedingetje kan zijn, constateert Laheij. Ze gaat dat gevecht in ieder geval aan.

Het congres waar ik haar aan het werk heb gezien, moet voor haar een makkie geweest zijn. Welwillend publiek, geen discussiepunten, geen debat. Nu ik haar boek gelezen heb, vermoed ik dat het niet leukste klus van het jaar was. Veel te tam…

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feminsterie.nl)

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden