Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

New Power - 'Een lezenswaardig boek'

New Power biedt volop handvatten en inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe moderne macht werkt. Jeremy Heimans en Henry Timms onderzochten hoe wij beoogde effecten teweeg kunnen brengen in een wereld waarbij de ‘oude wetten van macht’ niet langer gelden.

Maarten Fijnaut | 31 augustus 2018 | 3-5 minuten leestijd

Technologie geeft iedereen onbegrensde mogelijkheden om invloed uit te oefenen Aan de hand van talloze voorbeelden en analyses geven de auteurs inzicht in de wijze waarop macht werkt en wat dit betekent voor iedereen die impact wil realiseren. Een interessant boek waarin actuele ontwikkelingen in de wereld worden verklaard en dat uitlegt hoe hier gebruik van kan worden gemaakt.

Dit boek is geschreven door twee auteurs. Jeremy Heimans is oprichter en eigenaar van ‘Purpose’ een activistische organisatie die mensen bij elkaar brengt om ‘de wereld meer in beweging te brengen’. Hij was als kind al actief als activist, voerde diverse campagnes en lobbyde voor zaken als kinderrechten. Hij weet als geen ander dat ‘new power’ werkt doordat groepen verbinden en samen participeren om beweging te realiseren. Henry Timms is directeur van 92nd Street Y, een community die wereldwijd programma’s ontwikkelt en verzorgt om leren, burgerparticipatie, cultuur en innovatie te bevorderen. Hij stimuleert ontwikkeling door middel van open netwerken en creëert zelf veel gratis populaire online cursussen.

De auteurs proppen het boek vol met verhalen en analyses over de manier waarop de macht verschuift van ‘oud’ naar ‘nieuw’. De lezer krijgt gedetailleerde informatie over waarom sommige bewegingen, organisaties en individuen slagen in het beïnvloeden van massa’s en anderen achterblijven. Het boek beschrijft de ontwikkeling van platformen zoals Kickstarter, Facebook en Uber en technieken van zowel Trump als Obama. In dit oorspronkelijk Amerikaanse boek worden veel bekende en minder bekende voorbeelden gebruikt. Lessen van zowel lokale als wereldwijde fenomenen worden gedeeld. Van het ontstaan van de Arabische lente, tot de productontwikkeling bij Chinese Xiaomi en de organisatiestructuur van het Nederlandse Buurtzorg. Op deze luchtige manier delen de auteurs veel inside informatie en onthullen zij de geheimen van de 'nieuwe macht'.

De auteurs hebben veel werk gestoken in het ontrafelen van de wetten van de ‘oude macht’ en de kansen en mogelijkheden van de ‘nieuwe macht’. Heimans en Timms geven een mooi inzicht in de manier waarop het mogelijk is om nieuwe beweging te realiseren. Een beweging die door veel mensen is gecreëerd en die zowel participatief en open is en die gecoördineerd wordt door ‘gelijken’. De lezer krijgt handvatten aangereikt om zelf effectiever te beïnvloeden en krijgt duidelijkheid over de wijze waarop we door anderen worden bewogen, bijvoorbeeld met wat wij stemmen, waar we ‘voor’ en waar we ‘tegen’ zijn.

De verschuivingen in het speelveld van oude naar nieuwe macht hebben impact op ons allemaal. Juist daarom is het belangrijk om dit boek te lezen en een beeld te krijgen van de technieken die invloed hebben op de wijze waarop we werken, denken en voelen. Het is ook niet voor niets dat dit boek geroemd wordt door critici, dat het op meerdere lijsten prijkt als ‘best business book of 2018’ en dat Heimans al meerdere TED talks mocht verzorgen over ‘New Power’.

Hoewel ik alle informatie erg waardevol en leerzaam vond, had dit boek nog waardevoller kunnen zijn met een stevige opbouw en een duidelijke structuur. Die structuur is in dit boek erg lastig te vinden. De grote hoeveelheid informatie met interessante details over nieuwe en oude macht, zorgde in mijn optiek voor wat chaos. De auteurs verwijzen regelmatig naar een ‘kompas’ als ze voorbeelden analyseren en benoemen hierbij de oude en nieuwe ‘modellen’ en ‘waarden’ van macht. Hoewel er van beide veel voorbeelden worden gegeven, ontbrak voor mij een duidelijke definitie van beide. Soms is ter verduidelijking een schema te vinden, maar helaas zijn die op twee handen te tellen en niet altijd even helder. Ook de verwijzingen naar voorbeelden die enkele hoofdstukken terug staan of die juist nog moeten komen kwamen wat rommelig over en maakt het wat lastig om dit boek ontspannen te lezen.

New Power blijft een lezenswaardig boek waarin de auteurs levendig uitleggen hoe je nieuwe macht kunt opbouwen en succesvol kunt sturen. Ook verkennen zij de minder populaire kant van het spectrum en geven ze helder inzicht in de manier waarop ISIS nieuwe macht heeft verkregen en hoe alt-right aanhangers aanzetten tot het ondernemen van actie. Al met al een zeer interessant boek waarin de lezer meer zicht krijgt op de manier waarop wij zelf de wereld beïnvloeden en hoe de wereld ons beïnvloedt.

Over Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Kijk voor meer informatie op zijn Linkedin profiel (http://www.linkedin.com/in/maartenfijnaut).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden