Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Eerste hulp bij uitstelgedrag - 'Helpt inzicht te krijgen in je gedrag'

Goed presteren is op veel fronten enorm belangrijk geworden. Je ziet het al vanaf jonge leeftijd. Ouders die het hoogst haalbare voor hun kind willen. Op het werk afgerekend worden op het behalen van targets.

Ineke Smits | 22 oktober 2018 | 2-3 minuten leestijd

Maar ook op de sportclub, in de rol van ouder, partner, vriend(in), wil men niet onder de maat presteren. Hiermee gaat vaak een hoge prestatiedruk gepaard. Druk die kan leiden tot verschillende problemen, waaronder uitstelgedrag. Dit boek legt uit hoe je dat kunt voorkomen.

Uitstelgedrag is een meer en meer bekend probleem aan het worden. Niet alleen doordat we een soort angst ontwikkelen om niet te voldoen aan al die hoge eisen en verwachtingen, maar ook omdat we met zoveel verleidingen te maken hebben. Juist door het uitstellen van taken en verplichtingen, gaan onze resultaten eronder leiden. Je hebt n.l. een korter tijdsbestek, moet zaken afraffelen of krijgt zelfs last van stress van het zo goed willen presteren.

Er zijn nu eenmaal dingen die je soms liever doet dan andere. Je ziet ergens tegenop of hebt gewoonweg een leukere bezigheid die je prioriteit geeft. Dus stel je iets uit. Waar dit gedrag dan vandaan komt is dan dus vaak wel te verklaren, maar hoe je dit toch kunt voorkomen is nuttig om te weten. Zeker wanneer het uitstelgedrag tot problematisch uitstellen leidt.

De auteurs geven in het boek Eerste hulp bij uitstelgedrag inzicht in de achtergronden van dit gedrag en geven tips om tijd beter beheersbaar te maken. Mocht je niet over eigenschappen als discipline en zorgvuldigheid beschikken, dan zal dit boek het je makkelijker maken om een takenlijstje effectief af te vinken. Het geeft je meer inzicht in waar het mogelijk fout kan gaan als je niet over de genoemde eigenschappen beschikt.

Door het maken van bepaalde oefeningen in het boek zet je een eerste stap om gedrag te veranderen en te verbeteren. Door het leren herkennen van situaties waarbij je het niet-gewenste (uitstel)gedrag vertoont, en door het aanpassen van gedachtes die ervoor zorgen dat je zaken uitstelt, creëer je bewustwording. Volgens de auteurs kun je jezelf dus trainen om uitstelgedrag te voorkomen. Heb je moeite om aan taken te beginnen, dan helpt Eerste hulp bij uitstelgedrag om meer inzicht te krijgen in het ‘waarom, wanneer en waar leidt het toe?’ van uitstelgedrag.

Ineke Smits, virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe, gespecialiseerd in flexibele ondersteuning van ZZP en MKB.

Over Ineke Smits

Ineke Smits, persoonlijk virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Tanja van Essen, Henri Schouwenburg
Eerste hulp bij uitstelgedrag

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden