Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

MEER Moois - Sportfotografie - 'Echt een heel mooi boek'

Sportfotografie van Huub Keulers en Marcel van der Looij is een prachtig boek! Het boek staat vol met allerlei soorten sportfoto's met altijd de technische gegevens erbij beschreven.

Annemiek Sierhuis | 14 november 2018 | 2-3 minuten leestijd

Deze freelance fotografen hebben een topboek neergezet, dat zowel voor de geoefende fotograaf als voor een ieder met belangstelling voor fotografie, en speciek sportfoto's, zeer interessant en leesbaar is.
Het boek is zowel inhoudelijk als qua vormgevig erg mooi. Met ruim 340 pagina's is het een lijvig boekwerk waar je niet in uitgekeken raakt.

Dit boek van de fotografen Keulers en Van der Looij heeft erg veel foto's. Dat is geen verrassing, maar het is zeker van grote waarde dat er van alles uitgelegd wordt over fotografen, instellingen van camera's en bijvoorbeeld ook van het standpunt van de fotograaf. Deze auteurs laten zien wat voor effect bepaalde keuzes hebben. Het is voor iedereen een persoonlijke mening of keuze, of je zelf je foto's ook zo wilt maken, maar de voorbeelden zijn heel leerzaam.

Het boek komt met een gratis webversie, inclusief unieke code.
Het is ingedeeld in vijf duidelijke, logische hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk gaat over de apparatuur, instellingen, feiten en fabels. Zeer de moeite waard. Een goed geschreven hoofdstuk met twee duidelijke fabels blootgelegd. Het is een fabel dat je een perskaart moet hebben en dat je altijd met de zon in je rug moet fotograferen.
Het tweede hoofdstuk is ingedeeld per sport en heel veel sporten worden behandeld. Een mooi voorbeeld staat op pagina 117 waarin verschillende standpunten worden getoond bij hardlopers. Ook wordt er volop aandacht besteed aan het nut en de noodzaak van achtergrond of het ontbreken ervan. Alsmede dat op de volgende pagina's ook foto's staan met diverse diafragma's, waardoor bij een klein diafragma de achtergrond bewust onscherp wordt.
Bij de sport Hockey wordt prachtig in beeld gebracht hoe zowel de actie (en het gevecht om de bal) als de emoties bij spelers en begeleiding hele mooie foto's kan opleveren.

Bij binnensporten kan je meteen in de data per foto lezen dat de fotografen naar een hoge ISO schakelen.

De tips die overal in het boek worden gegeven zijn duidelijk en eenvoudig te gebruiken. Ik wil twee tips delen:
- Het scherpstellen met autofocus op een (schaats)pak met weinig contrast is lastig.
- Zorg ervoor dat de bal niet te ver van de speler is (in diverse sporten).

Hoofdstuk 2 neemt zondermeer een heel groot deel van het boek in beslag. Hoofdstuk 5 vol mooie foto's is een mooi toetje van dit geslaagd boek.

Als ik persé een kanttekening moet plaatsen, is dat het natuurlijk juist bij sportfoto's niet altijd mogelijk is om aan alle elementen te denken en/of alle regels te volgen. Soms heeft de foto een imperfectie, maar is het moment van het vastleggen zo belangrijk, dat de imperfectie ondergeschikt wordt aan het nut van de foto.

Advies: Kopen! Sportfotografie is echt een heel mooi boek.

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Over Annemiek Sierhuis

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Huub Keulers, Marcel van der Looij
Sportfotografie

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden