Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Business Aikido - 'Een pareltje'

Aikido in het bedrijfsleven gebruiken, zorgt ervoor dat je met minder moeite meer kan bereiken. Wie wil dat niet! De ondertitel 'Succesvol zijn dankzij krachtige principes uit de Japanse Krijgskunst' beschrijft Business Aikido in het kort.

Annemiek Sierhuis | 4 december 2018 | 2-3 minuten leestijd

Maar er is natuurlijk meer en dat maakt het lezen van dit boek zeer de moeite waard. Uitgeverij Nubiz heeft een pareltje uitgegeven.

Het boek heeft een gemiddeld formaat en 174 pagina's. De omslag is erg bijzonder, je moet twee keer kijken om echt te zien wat er getekend is. De lay-out is prettig met voldoende afwisseling en stijlvol met oranje als detailkleur.
De structuur is als volgt:
- Inleiding
- Deel 1: warming-up
- Deel 2: jezelf overwinnen
- Deel 3: samen winnen
- Deel 4: warm blijven
- Bijlagen
Exclusief de bijlagen heeft Business Aikido 10 hoofdstukken. De namen van de delen geven mij al heel veel zin om het boek te gaan lezen. Het boek is met humor geschreven en leest erg prettig; 'warm blijven' is echt niet gelijk aan cooling down, aldus Hoogeveen.

Zelf heb ik kennis gemaakt met Aikido toegepast in het bedrijfsleven bij Aalt Aalten. Sindsdien is het voor mij duidelijk hoe Aikido je leven, zowel privé als zakelijk, positief kan beïnvloeden. Aikido betekent 'de weg van de harmonie' en wordt door auteur Hoogeveen ook omschreven als: 'het doel is niet om een tegenstander uit te schakelen, maar om een medestander in te schakelen.' Alleen al door die denkwijze, enigszins omdenken, creëer je nieuwe openingen.

Bij business aikido horen ook oefeningen, en natuurlijk heeft Hoogeveen die opgenomen in zijn boek. Daarnaast blijven sommige uitspraken goed hangen, zoals:
- Een leerling zei tegen een meester: 'U leert me om te vechten, maar U praat over vrede. Hoe rijmt U die twee met elkaar?' De meester antwoordde: 'Het is beter een krijger in een tuin te zijn dan een tuinier op het slagveld.'
- Zonder je centrum blijf je eindeloos compenseren.
- Als je de manier waarop je naar dingen kijkt verandert, dan veranderen de dingen waar je naar kijkt.

Business Aikido is ontzettend goed opgezet, de Aikido principes zijn bijvoorbeeld verweven door de hele tekst, en in de bijlagen worden ze nogmaals vermeld. Daarnaast geeft Peter Hoogeveen in dit boek een goed inzicht in stress en de opbouw ervan. Hij beschrijft drie fasen:
[1] ontspannen – inspannen – veerkrachtig
[2] ontspannen doen – stress! – kracht zetten
[3] overspannen – stuurloos – kracht verliezen
Met de kennis van Aikido op zak zou je hier beter mee om moeten kunnen gaan. Aikido wordt hier toegepast om (onder andere) te centreren, kracht te halen uit dingen, ruimte en grenzen te geven, te balanceren.
De praktische tips helpen de lezer om de leerstof vast te houden.

Mijn advies: kopen! Business Aikido voldoet aan mijn verwachtingen. Afsluitend wil ik een laatste quote delen: 'Synergie in Japan: 1+1=1'.

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Over Annemiek Sierhuis

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden