Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Red de Alfawolf - 'Verplichte kost voor leiders'

Red de Alfawolf is verplichte kost voor leiders. Buit en Appelo leveren een stevig boek dat buiten een theoretisch kader ook een degelijke weergave van de praktijk biedt.

Maarten Fijnaut | 7 januari 2019 | 4-5 minuten leestijd

De auteurs zijn beide ervaren in het begeleiden van leiders. Buit als executive coach en Appelo als GZ-psycholoog. In hun boek nemen zij de lezer mee in het landschap van leiderschap en tonen zij de kwaliteiten en valkuilen van verschillende type leiders. De term ‘Alfawolf’ doet vermoeden dat hier wordt gepleit voor ‘harde leiders’, al snel wordt duidelijk dat de auteurs hier juist pleiten voor ‘stevige leiders’. Stevige leiders die kunnen schakelen tussen verschillende leiderschaps-scripts. Een interessant en prettig geschreven boek dat waardevol is voor iedereen die teams of organisaties aanstuurt of deze mensen begeleidt.

Buit en Appelo waren tot voor kort onbekenden. Een passie voor leiderschap zorgde voor het eerste contact, het bundelen van krachten en het schrijven van dit boek. Beide auteurs schreven eerder boeken en beschikken bovendien over een schat aan praktijkervaring. Dat is goed te merken. Het is een makkelijk leesbaar en levendig geschreven boek met veel praktijksituaties. De theorie is stevig onderbouwd en de visie van de auteurs wordt in dit boek helder uiteengezet, zonder belerend te worden. Naar hun idee is het noodzakelijk om over een set verschillende kwaliteiten en vaardigheden te beschikken als leider. Deze stijlen, of zoals de auteurs ze hier benoemen, deze ‘scripts’ zijn nodig om een team of organisatie goed te kunnen leiden. Juist het schakelen tussen de verschillende scripts zorgt voor volwaardige leiders die zowel in voor- als in tegenspoed de tent draaiende houden.

De vier scripts vormen de rode draad in dit boek en worden helder en concreet uitgelegd in het vierde hoofdstuk. Een van de scripts is dat van een alfawolf, de stijl die met name over ‘alertheid’ gaat. De auteurs pleiten voor het meer inzetten van dit script, juist in tijden waar steeds meer focus ligt op het ontwikkelen van ‘soft skills’. Hiermee is het boek een ode aan stevige leiders die moeite willen doen om de alfawolf in henzelf te ontwaken of te boetseren naar de juiste vorm. Leiders die op zoek zijn naar het effectief inzetten van dit script vinden in Red de Alfawolf veel praktische informatie die aanzet tot handelen. Dat geldt trouwens ook voor de ontwikkeling van een of meerdere van de andere stijlen zoals ‘de bestuurder’, ‘de inspirator’ en ‘de manager’. Elke stijl kent z’n eigen kerneigenschappen en in dit boek staan voldoende concrete handvatten, tips en adviezen om de eigen leiderschapsstijl verder te ontwikkelen, te polijsten en een script om te ontwaken.

Het boek begint met een duidelijke uitleg over het waarom van dit boek. Dat is enerzijds om ervoor te zorgen dat er in organisaties voldoende stevige leiders zijn in tijden waarin steeds vaker ‘softe leiders’ voorkomen. Hiermee is het boek een oproep aan alle leiders om de kwaliteiten als alertheid, instinct en beschermen bewust in te zetten wanneer nodig. Anderzijds willen de auteurs de bestaande onverschrokken ‘narcistische’ leiders enigszins behoeden voor hun eigen ondergang. Wanneer zij leren om hun kwaliteiten gedoseerd en op het juiste moment in te zetten zijn zij enorm waardevol om het tij te keren in zware tijden.

Na de introductie start het boek met een mailwisseling tussen beide auteurs, waarin ze kennis maken met elkaar. Deze introductie riep bij mij wel enige vraagtekens op. Hoewel de lezer op een aparte manier kennis maakt met de schrijvers, had dit stuk korter gekund. Leuk, maar van weinig toegevoegde waarde in mijn optiek. Zodra het boek begint over de relevantie van de alfawolf ben ik weer helemaal enthousiast. De voorbeelden waarbij de coachingsaanpak van Buit en het psychologisch traject van Appelo uit de doeken wordt gedaan is bovendien enorm leerzaam en is gedegen onderbouwd. Door de geanimeerde schrijfstijl en de herkenbare praktijkvoorbeelden, projecteerde ik de voorbeelden regelmatig op de praktijk en herkende direct situaties waarbij een ander script (of het scherper inzetten hiervan) zeker tot andere resultaten zou leiden. Ook werd ik mij meer bewust van de leiderschapsstijlen die leiders vaak onbewust en automatisch inzetten. Op deze manier bood het boek mij een mooie reflectie en kon ik direct aan de slag met de concrete handvatten om mijn eigen scripts verder te polijsten.

Red de Alfawolf is een aantrekkelijk boek en zeer de moeite waard om te lezen. Iedere leider zou een exemplaar in de kast moeten hebben en minimaal hoofdstuk vier moeten lezen waarin de theorie en de verschillende scripts worden uitgelegd. Voor iedereen die werkt met leiders geeft het boek een helder en herkenbaar inzicht in de verschillende facetten en kwaliteiten die een leider dient te hebben. De theorie en praktijkvoorbeelden bieden de lezer een leidraad voor het ontwikkelen van hun eigen leiderschapspotentieel en dat van anderen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden