Handboek Progressiegericht Coachen; voor coaches en studenten is volgens de cover een 'uitgebreide, praktische en onmisbare gids voor zowel ervaren als beginnende coaches. Het boek bevat heldere uitleg over hoe je als coach gesprekken kunt opbouwen en welke vraagstellingen je kunt gebruiken in welke situaties.' In hoeverre dit boek onmisbaar is, mogen mensen zelf beslissen, maar het is zeker een nuttig boek dat in het algemeen stevig onderbouwd is.
Iets wat me minder aanspreekt is de herhalingsdichtheid van dit boek, dat mag vaak wel wat beknopter, zonder dat de inhoud eronder lijdt. Het boek is verdeeld in vier delen: I Coaching, II Andere Contexten III De Praktijk en IV Theoretische en Praktische Bronnen en daaronder dan weer hoofdstukken en paragrafen. Omdat elke paragraaf op een verse pagina begint en de vormgeving dit ook niet duidelijk maakt, verdwaal je soms een beetje in het boek en dat is jammer en feitelijk onnodig.
Wel is er een heldere inhoudsopgave, een trefwoorden- en een literatuuroverzicht en een tweetal bijlages die nog wat zaken uit het boek kort en helder op een rij zetten. Dat is best handig als je het boek ook wilt gebruiken als naslagwerk en dat is niet ondenkbaar.
Progressiegericht werken omschrijft Visser als de 'principes en technieken die helpen om bereikte en gewenste progressie zichtbaar te maken en om ideeën op te doen voor een volgende stap vooruit.' En het progressiegericht werken is gebaseerd op wetenschappelijke psychologische kennis. In de tekst staan duidelijke verwijzingen en zoals gezegd staat achterin het boek een keurig literatuuroverzicht voor de liefhebber die verder in de materie wil duiken.
Verder vind je in dit boek basisvaardigheden en gesprekstechnieken voor coaches. Er is veel aandacht voor verschillende gespreksvormen en hoe het verschilt wanneer je werkgever je laat coachen of wanneer je dat op eigen initiatief doet, er staan cases in het boek en er is bijvoorbeeld aandacht voor klassieke denkfouten die iedereen maakt, waaronder 'heuristiek'. Hoewel dit mooi verwerkt is in een schemaatje, is ook dit zo'n onderwerp dat wel wat beknopter besproken had kunnen worden.
Eigenlijk wel een interessant boek. Een beetje veel van het goede om van kaft tot kaft te lezen, maar leuk om er zo nu en dan eens bij te pakken om even iets na- of terug te lezen. Handboek Progressiegericht Coachen; voor coaches en studenten is zoals aangehaald goed onderbouwd, dus als handboek of naslagwerk kun je er als coach zeker mee uit de voeten.
Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft sinds 2018 over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, het door haar opgerichte platform voor bewust en zinvol leven en werken.
Over Sippy van Akker
Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.