Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Blockchain - 'Aanrader voor wie blockchain wil doorgronden'

Blockchain is echt een ingewikkeld onderwerp. Ik had er al verschillende artikelen en een boek over gelezen, maar de klepel wist ik nog altijd niet te hangen. Drescher is er met zijn boek Blockchain in geslaagd om het echt glashelder te maken.

Ger van den Buijs | 15 februari 2019 | 1-2 minuten leestijd

Daniel Drescher neemt je in zijn boek Blockchain mee alsof je zelf één voor één de problemen moet oplossen. Dat houdt je bij de les en met elke stap groeit je begrip van het concept. Daar waar anderen vaak aan de buitenkant blijven en alleen zeggen waarvoor je blockchain kunt gebruiken, laat Drescher je onder de motorkap kijken en zet je zelf stap voor stap een basale versie van de motor in elkaar.

Nergens wordt ingewikkelde wiskunde gebruikt. Dat is knap voor een onderwerp dat op ingewikkelde wiskunde is gebaseerd. Telkens heeft de auteur gezocht naar beeldspraak die het betreffende concept in gewone mensentaal helder maakt. Een appel die je van thuis hebt meegenomen terwijl je bij de kassa staat, als metafoor voor het belang eigenaarschap te kunnen bewijzen. Een estafetteloop als metafoor hoe dat eigenaarschap wordt doorgegeven. De handgeschreven handtekening als bewijs van akkoordverklaring. Elk hoofdstuk begint met een metafoor die je hoofd in de juiste stand zet, zodat je het concept makkelijker kunt begrijpen.

Het boek eindigt met vooruitkijken. Welke ontwikkelingen komen er nog aan? Welke toepassingen kunnen we verwachten? Ook de nadelen komen aan bod. De traceerbaarheid kan verlies aan privacy betekenen. De blockchain kan banen kosten in sectoren die nu een middleman rol vervullen, omdat de technologie het mogelijk maakt om de transacties rechtstreeks met elkaar te doen in een open markt.

De auteur spreekt met rust over het onderwerp en ziet de voordelen en beperkingen. Hij noemt het de grootste ontwikkeling sinds de uitvinding van internet, maar beschrijft tevens waarom de volledig permissieloze publieke blockchain-toepassingen, zoals de bitcoin, waarschijnlijk heel beperkt zullen blijven. De toekomst van blockchain ziet hij in privé blockchains, waarvoor je je moet registreren, geleid door consortia van toonaangevende bedrijven in een sector. Kan de decentralisatie techniek op deze manier mogelijk toch nog gaan leiden tot centralisatie? Daniel Dreschers Blockchain is kortom een aandader vor wie blockchain wil doorgronden.

Over Ger van den Buijs

Ger van den Buijs is eigenaar van FiveDolphins.com, creatief denker en oplossingsontwerper. Daarnaast is hij spreker en auteur van Forget Reach, Start Selling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden