Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vriend van een vriend - 'Hoe je het beste kunt netwerken'

'Een prettig leesbaar, leerzaam en amusant boek.' Dat schrijft Elly Stroo Cloeck in haar recensie van Vriend van een vriend van David Burkus. Een nuttige les? 'Blijf vooral niet hangen in vertrouwde cirkels.'

Elly Stroo Cloeck | 28 februari 2019 | 3-4 minuten leestijd

Wil je een netwerk opbouwen? Lees dit boek dan niet! Want: de hele wereld is een netwerk, en jij bent er onderdeel van. Je netwerk is er dus al. Tussen jou en Trump zitten maar 4 connecties: een Vriend van een vriend van een vriend van jóúw vriend kent hem. En dat geldt gelukkig ook voor Scarlett Johansson.

Het boek ‘Vriend van een vriend’ van David Burkus, een Amerikaanse hoogleraar leiderschap en innovatie, legt uit hoe we dit netwerk van 7 miljard mensen kunnen gebruiken. De achtergrond van de 4 connecties tussen jou en Trump of Scarlett wordt aan het begin van het boek uit de doeken gedaan. Het begint met drie dronken studenten die aan het binge-watchen zijn en opeens merken dat Kevin Bacon in wel èrg veel films meespeelt. Alsof hij het middelpunt van Hollywood is! Ze ontdekken dat iedereen in Hollywood maximaal 6 schakels van hem verwijderd is. Elvis Presley bijvoorbeeld, maar één schakel: Presley speelde met Walther Matthau in King Creole, en Matthau speelde met Bacon in JFK. Facebook kwam in 2016 tot een maximaal aantal schakels van 3,57 binnen hun gebruikers. De moraal van dit verhaal: als er iemand is die jou kan helpen in je carrière of op een andere manier, wie dan ook, kun je die persoon bereiken via je bestaande relaties. Dat je juist deze ‘verre’ (of toekomstige) connecties moet gebruiken, is één van de leerpunten van het boek.

Burkus stelt ook dat vage kennissen (‘zwakke connecties’) veel nuttiger voor je zijn dan goede vrienden. Hij onderbouwt dit in 11 hoofdstukken die allemaal een ander thema hebben. Elk hoofdstuk wordt opgehangen aan een aansprekend voorbeeld (bijvoorbeeld waarom het zo’n verrassing was dat Trump de verkiezingen won, hoe Ben en Jerry, Ben&Jerry werden) en is onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Elk hoofdstuk eindigt met praktische tips en een oefening. De voorbeelden zijn herkenbaar en goed te vertalen naar je eigen omgeving. Daarnaast is er een bijbehorende website, ook in het Nederlands.

Maar hoe kom je aan die toekomstige connecties, die zo nuttig zouden zijn? Dat staat in het hoofdstuk over het fenomeen netwerkborrels. Veel mensen vinden het moeten netwerken walgelijk. Zo’n gladde verkoper die overal visitekaartjes uitdeelt alsof het snoepjes zijn. Zo wil jij niet zijn. Iemand die met je praat en steeds over je schouder kijkt of er soms een belangrijker ‘prooi’ langskomt. Met zo’n iemand wil je geen connectie. Of je vage kennis die net ontslagen is en nu zijn hele LinkedIn-netwerk uitnodigt voor ‘een kopje koffie’. Bah. Uit onderzoek van Francesca Gino blijkt trouwens dat mensen zich moreel ‘vies’ voelen bij de gedachte aan netwerken! Maar het kan ook anders, en dat wordt in dit interessante boek uitgebreid uitgelegd. Tipje van de sluier: het gaat over koken…..

Wat heb ik hier nu van geleerd? Met name de risico’s van het veel blijven hangen in de vertrouwde cirkels van vrienden en collega’s. Die lijken erg op jezelf, met dezelfde meningen en informatie. Het voelt veilig, maar geeft geen goed beeld van de werkelijkheid. Beslissingen die je neemt op basis van zulke eenzijdige informatie zijn per definitie suboptimaal. Juist de vage kennisen komen met onverwachte inzichten. Praktische tip hierbij was: ontvriend/ ontvolg vooral niet de relaties die meningen verkondigen die niet de jouwe zijn. Je kunt ze juist goed gebruiken!

Ik vond Vriend van een vriend een prettig leesbaar, leerzaam en amusant boek. Nuttig voor iedereen die zich afvraagt hoe je het best kunt netwerken, en misschien ook voor de overtuigde netwerktijger. Het onderwerp is naar mijn smaak wel wat te ‘dun’ en de voorbeelden worden te breed uitgesponnen, om het geheel wat volume te geven. Maar goed, niet iedereen zit op een 500 pagina’s dikke Ons Feilbare Denken met statistische formules te wachten. Dat heb ik wel van dit boek geleerd: niet hetzelfde denken als ik is prima!

Elly Stroo Cloeck is specialist op het gebied van GRC en Internal Audit. Daarnaast schrijft ze samenvattingen en recensies van managementboeken. Ze ontving dit boek van Managementboek.nl om te recenseren.

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden