Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Bestemming Boardroom - 'Een lezenswaardig boek'

‘De weg naar de top is geplaveid met stenen en obstakels; niet iedereen bereikt de top’. Hoe word je gevonden door een searchburo? Wat is hun werkwijze en wat zijn dan de does en don’ts?

Christel Deckers | 3 april 2019 | 2-3 minuten leestijd

Eelco van Eijck staat op het omslag als auteur vermeld, maar al lezend blijkt dat dit verhaal is opgetekend door Bert Koopman. Aan de hand van onder meer een aantal interviews met Eelco van Eijck heeft hij dit boek vorm en inhoud gegeven.

Dat verklaart meteen ook de soms wonderlijke formuleringen. Bijvoorbeeld: ‘Zoals Van Eijck al duidelijk maakte volgt non algorithm based search een bepaalde strategie en structuur.’

In een zestal hoofdstukken neemt Koopman ons mee in het proces van zoeken en gevonden worden. Hierbij wordt zowel het perspectief van zowel het searchbureau, de kandidaat als de zoekende organisatie belicht.

Uit onderzoek blijkt dat organisaties moeite hebben om vacatures in hogere posities goed te vervullen en dergelijke talenten ook aan zich te blijven binden. Op een ‘mismatch’ zit bovendien geen van de drie partijen te wachten. Dat brengt extra kosten en mogelijke imagoschade mee voor zowel het searchburo als de kandidaat én de betreffende organisatie.

Na elk van de zes hoofdstukken in Bestemming boardroom volgt een paragraaf ‘Lessen’ uit het dat hoofdstuk; gevolgd door een aantal stellingen, mythes of vragen over bijvoorbeeld de aansluiting tussen hoger onderwijs en het bedrijfsleven.

Heel leuk om te lezen is de passage over de zogenaamde ‘bijvangst’ die een searcher heeft op zoek naar de best passende kandidaat. Als ‘bijvangst’ van een search kan de executive search firma doorgaans een aantal nieuwe profielen van kandidaten aan de database toevoegen.

Bestemming Boardroom is een lezenswaardig boek voor alle sollicitanten en organisaties die gebruik maken van de diensten van een searchburo. Eelco van Eijck en Bert Koopman geven echter geen garantie dat je na het lezen van het boek ook daadwerkelijk in de Boardroom terecht komt. Dat zul je echt zelf moeten doen, maar een searchburo kan je daarbij uiteraard wel helpen!

Christel Deckers is lid van verschillende Raden van Toezicht in Zorg & Onderwijs. Daarnaast is zij bestuurder a.i. binnen zorg- en welzijn. Tevens doet zij onderzoek naar De juiste Bestuurder op de juiste plek vanuit de Erasmus Universiteit. Kernwoorden in haar werk zijn: met plezier naar je werk, we doen het samen en de juiste mens op de juiste plek. (www.christeldeckers.nl)

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet nu onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden