Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Je financiën als zzp'er de baas

Met Je financiën als zzp'er de baas willen Daphne Lie en Margreet Roels laten zien dat boekhouden niet moeilijk hoeft te zijn, welke cijfers voor zzp'ers belangrijk zijn en hoe je slim met je geldzaken om kunt gaan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Sippy van Akker | 6 mei 2019 | 5-6 minuten leestijd

Ze slagen grotendeels in hun opzet. Maar Je financiën als zzp'er de baas blijft ook eenvoudig en toegankelijk, omdat de lezer voor zaken die iets ingewikkelder zijn naar zijn of haar boekhouder wordt doorverwezen. Voor de lezer die juist wel even iets dieper wil duiken is dat jammer, omdat juist die ingewikkelder zaken wel wat toelichting verdienen.

Om met het laatste te beginnen begrijp ik dat de auteurs niet te diep op de zaken willen ingaan en in die zin een instapboek voor bedrijfsadministratie hebben geschreven. Te veel details (zoals fiscale regelingen en bedragen en dergelijke) zouden het boek ingewikkelder maken dan beoogd en er bovendien voor zorgen dat het boek al snel niet actueel meer zou zijn. Daar kan ik inkomen, maar het zou wellicht wel handig zijn geweest wanneer ze bijvoorbeeld in een bijlage wat suggesties hadden gedaan waar je bepaalde informatie zelf goed kan terugzoeken, die voor een boek te snel aan actualiteit inboet. Dat zou voor sommige dingen (ook) op hun eigen site kunnen zijn, maar ook specifieke pagina's van bijvoorbeeld de belastingdienst en de Kamer van Koophandel.

Verder is boekhouden tegenwoordig vooral een kwestie van goede software kiezen. De auteurs noemen kort een aantal varianten en geven aan dat je je als lezer tot hen kunt wenden om het voor je te laten inrichten. Die reclame is mooi, maar ik kan me voorstellen dat het meerwaarde zou kunnen hebben wanneer ze de voors en tegens van een aantal populaire boekhoudpakketten of -apps even schematisch naast elkaar hadden gezet. Gewoon lekker concreet.

Iets anders wat me minder beviel was de wat populaire, vast toegankelijk bedoelde, schrijfstijl. De schrijvers willen boekhouden toch vooral minder vervelend en makkelijker maken, maar mij persoonlijk irriteert de toonzetting een beetje en dan zal ik nog maar zwijgen over de smiley's door de hele tekst heen. Dit is een heus boek, dames, geen appje! Dat gezegd hebbende heb ik ook online reacties van lezers gezien die het boek juist heel fijn vonden en (blijkbaar?) minder problemen hadden met de smiley's en de toonzetting.

Maar dan naar waar het echt om draait. Ik wilde dit boek graag eens bekijken omdat ik in een grijs verleden een hbo economie en management deed en mijn kennis wilde opfrissen. Dit boek doet dat goed. Het begint zelfs zo laagdrempelig dat ik mezelf betrapte op de gedachte 'als je dit niet al weet als je een bedrijf wilt beginnen, kun je misschien beter geen ondernemer worden'. Onaardig, ik weet het. Dat ging om informatie die als je die al niet weet, probleemloos online kan vinden. Daarvoor heb je geen boek nodig.

Maar gaandeweg werd het beter. Bedrijfsadministratie zal nooit mijn hobby worden, maar de balansen en winst- en verliesrekeningen kwamen bekend voor en werden goed uitgelegd. Voor de lezers die schrikken als ze dit lezen: don't worry! Dit stukje is vooral bedoeld om je te laten begrijpen wat er onder water in je boekhoudsoftware gebeurt. Die boekt alles voor je. Maar het is natuurlijk wel zinvol om te begrijpen wat er gebeurt en wat dat betekent voor hoe het met je bedrijf gaat.

Verder wordt er ingegaan op de auto van de zaak en waarom je misschien wel beter niet die sexy dure leasebak kan scoren voor je winkel, hoe afschrijvingen werken en hoelang je je administratie moet bewaren. Als lezer word je verder redelijk uitvoerig aan de hand genomen. Niet alleen word je geadviseerd om dagelijks of wekelijks je boekhouding bij te werken, zodat je niet steeds een zeurend stemmetje in je achterhoofd hebt en letterlijk weet hoe de zaken ervoor staan.

Ook wordt verteld hoe je een boekhouding zou kunnen opzetten met verschillende zakelijke bankrekeningen, gekoppeld aan je boekhoudpakket voor verschillende 'potjes', zoals potjes voor een reservebuffer, het inkomen dat je aan jezelf uitbetaalt, de belastingen en kosten. Allemaal nuttige tips, zoals ook de tip om de verdeling op basis van percentages te maken en niet op bedragen, zodat je meer kunt inleggen als je veel omzet hebt gedraaid en minder als dat een maand wat lager is. Mijn eerste gevoel was weerstand bij het lezen over al die bankrekeningen. Dat kan toch ook in een slim in elkaar gesleuteld Excelbestandje? En ja: dat moet ook vast wel kunnen.

Maar misschien zijn die verschillende zakelijke rekeningen die elk een potje vertegenwoordigen handiger. Met een blik op je rekeningen, heb je ook gelijk een overzicht over je belangrijkste cijfers. Het zou zomaar eens kunnen werken, zeker wanneer je een bedrijf hebt waar administratief veel in gebeurt. Als je een bedrijfsvorm hebt waar er minder facturen binnenkomen en naar buiten gaan, is misschien een Excelsheetje inderdaad net zo overzichtelijk. Wat voor jou als zzp'er het beste werkt of het meest aanspreekt, is aan jou.

Al met al een toegankelijk boekje over boekhouden. Als je al een beetje voorkennis hebt, heb je het in no time uit, is het allemaal nieuw voor je, kost het je misschien iets meer tijd om het allemaal uit te vogelen. Wat ik minder vind heb ik al uitvoerig besproken, wat ik leuk vind zijn de concrete tips over het verdelen van geld en benadrukken van de noodzaak daarvan. Verder denk ik dat het goed is dat mensen wordt uitgelegd wat hun boekhoudsoftware al automatisch doet en wat dat betekent. Want de schrijvers zullen het vast met me eens zijn: een rij cijfers zonder inzicht in de betekenis daarvan, heeft geen meerwaarde voor jou als ondernemer. En Je financiën als zzp'er de baas is zeker een laagdrempelige manier om te beginnen zulk inzicht te verwerven.

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft sinds 2018 over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, het door haar opgerichte platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden