Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Breek los uit het doolhof – Wéér een leerzame parabel

Stel, je had ooit een grote voorraad Kaas en drie vrienden. Nu is de Kaas op, en je drie vrienden zijn vertrokken om andere Kaas te zoeken. Ze komen niet meer terug… Hoe zou jij reageren?

Elly Stroo Cloeck | 6 mei 2019 | 2-3 minuten leestijd

Boos, omdat ze je in de steek hebben gelaten? Bezorgd, omdat er misschien iets met ze gebeurd is? Verward, omdat je je afvraagt waarom je niet met ze bent meegegaan? In ieder geval heb je honger…..heel erge honger!

Zo begint de parabel Breek los uit het doolhof van Spencer Johnson uit 2018, postuum uitgebracht zo’n 20 jaar ná de bestseller Wie heeft mijn kaas gepikt? Werd in Kaas vooral ingegaan op het tijdig reageren op verandering (oprakende Kaas), in dit vervolg gaat het met name om manieren waarop je zèlf verandering teweegbrengt. Het achtergebleven minimensje, een denker die alles analyseert, een blauw typetje dus, zet de feiten op een rijtje: 1. Zonder kaas gaat hij dood. 2. Het doolhof is eng, met donkere hoekjes en doodlopende weggetjes. 3. Hij staat er alleen voor.

Met frisse tegenzin gaat hij op weg. In elk van de volgende hoofdstukken leert hij waardevolle lessen, die erop neer komen dat zijn feiten helemaal geen feiten zijn. Het zijn overtuigingen, en ze zijn niet juist. Ze kunnen vervangen worden door andere overtuigingen, die hem zullen helpen te overleven. Sterker nog: die hem iets brengen wat nog beter is dan een grote voorraad Kaas en 3 vrienden.

Ook dit is een compact boekje: zo’n 90 pagina’s met illustraties. Net als in het vorige boekje voel je je snel betrokken bij het minimensje dat worstelt met het loslaten van wat ooit was, hoe hij dingen deed en waar hij in geloofde. Hij leert nieuwe gezichtspunten te accepteren en zelfs…..op zoek te gaan naar dingen die hij zich nog niet kan voorstellen. Het is een heel krachtige parabel en het is niet moeilijk je eigen situatie erin te herkennen.

Breek los uit het doolhof lijkt wel specifiek geschreven voor accountants en andere blauwe typetjes. Ik kon niet anders dan de parallellen zien met de veranderingen die zich in de accountancysector voltrekken, en waarbij sommigen energiek op weg gaan en nieuwe voorraden Kaas (en andere lekkernijen) ontdekken, en anderen achterblijven en alleen met hulp van anderen zullen overleven. Waarbij sommigen de beperkende overtuigingen van zich afschudden en anderen denken dat de feiten niet te veranderen zijn. Stel nou eens dat je zonder Kaas níet doodgaat? De donkere hoekjes níet eng zijn? En je er níet alleen voor staat?

Elly Stroo Cloeck is specialist op het gebied van GRC en Internal Audit. Daarnaast schrijft ze samenvattingen en recensies van managementboeken. Ze ontving dit boek van Managementboek.nl om te recenseren.

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden