Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Intelligent bewegen - 'Prettig geschreven en zeer boeiend'

We weten allemaal dat bewegen goed voor ons is, maar houden het vaak maar moeilijk vol. Een doel als, het lopen van een marathon, of 5 kilo afvallen blijkt maar even te werken.

Brigitte Koehler | 16 mei 2019 | 3-4 minuten leestijd

Intelligent bewegen van Fabio D’Agata geeft je handvatten in handen om bewegen te gebruiken voor persoonlijke groei. Zodat bewegen bijdraagt aan je ontwikkeling, en daarom beter vol te houden is. Omdat het komt vanuit jezelf. 

Intelligent bewegen van Fabio D’Agata richt zich op het bewegende lichaam dat in dienst kan staan van je persoonlijke groei. Door tijdens het bewegen je fysieke lichaam, brein en gevoelsleven een actieve rol te geven, betrek je je lichaam bij de ontwikkeling, groei, die je wil doormaken. Je lichaam wordt je bondgenoot. Om dit goed te begrijpen legt D’Agata in het eerste deel uit hoe ons lichaam nu werkt. Want waarom is het zo lastig om in beweging te komen? Ons lichaam is ingesteld op behoud van energie. We zijn van nature lui aangelegd. In de oertijd had dat ook een duidelijke functie. Maar nu we vooral zittend ons werk kunnen doen zit het ons in de weg. Het is dus niet jouw tekortkoming dat je na een werkdag op de bank wil ploffen. Het is je oerbrein dat energie wil behouden. Intelligent bewegen van D’Agata helpt je om in actie te komen. Want het ontbreekt ons aan een noodzaak om te bewegen. Daarnaast controleert ons brein te veel en dooft ons gevoelsleven uit. In deel twee leer je deze negatieve spiraal doorbreken.

Het grote nadeel van een puur fysiek doel stellen, bijvoorbeeld 10 kilo afvallen is dat het geen rekening houdt met de andere twee aspecten van je lichaam, namelijk je brein en je gevoelsleven. Ons lichaam is ontworpen om te bewegen, maar vooral als er een noodzaak is. Het leven vliegt voorbij dus waarom zou je het niet spenderen aan dat wat je echt belangrijk vindt. Je moet dus een verlangen hebben. Maar weten wat dat verlangen is, daar moet je achter zien te komen. Iets dat niet voor iedereen makkelijk is. Maar het is dat verlangen dat je leven in beweging brengt. Daarom is het goed er met regelmaat opnieuw naar te zoeken. Als je eenmaal dat verlangen voor jezelf hebt gevonden werkt het als katalysator. Het motiveert niet alleen om te bewegen, het beïnvloedt ook direct je gedrag, waardoor je blijft bewegen. Bewegen brengt je in het nu. Ale echt in het nu bent is de kans klein dat je zorgen ervaart want daarvoor moet je bezig zijn met de toekomst.

Iedere keer als je beweegt heb je de kans om jezelf beter te leren kennen. Het probleem is dat de meeste mensen tijdens het bewegen niet goed weten hoe ze in contact kunnen komen met hun gevoel. Om hier mee te starten kun je beginnen met het volgen van je ademhaling. In zijn boek geeft D’Agata veel praktijkvoorbeelden waardoor het boek gaat leven en je de essentie begrijpt van wat hij uitlegt. Intelligent bewegen is ook een persoonlijk boek. Het verslag van D’Agata zelf om van zijn eigen angsten af te komen. Hiermee stelt hij zich kwetsbaar op en is inspirerend voor anderen.

Vervolgens ga je beweegactiviteiten kiezen die bijdragen aan je levensdoel. Met een goed geformuleerd verlangen heb je ruime keuzemogelijkheden om dus intelligent te bewegen. Ik heb Intelligent bewegen met veel interesse en plezier gelezen. Het is een prettig geschreven en zeer boeiend boek. Daarnaast biedt D’Agata ook een werkblad aan om je vorderingen bij te houden. En met het kopen van Intelligent bewegen help je niet alleen jezelf. Van elk verkocht exemplaar gaat een euro naar Bahay Aurora, een organisatie die kinderen middels beweegactiviteiten helpt met het kanaliseren van woede, het verwerken van hun verdriet en het verhogen van hun zelfwaardering. Ga er mee aan de slag!

Over Brigitte Koehler

Brigitte Koehler is gespecialiseerd in arbeidsmarktbeleid en loopbaanadvies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden