Vooral dat laatste snijdt wel hout, zeker als het gaat om maatschappelijke vraagstukken waarbij vastgeroeste denkpatronen een flinke opfrisbeurt nodig hebben. Ik blijk zelfs een undercoverpiraat las ik, daarover later meer. Hoe dat komt? Ik ben zo'n type dat graag vragen stelt. Om te begrijpen, te leren en om te weten waarom de dingen gedaan worden zoals ze worden gedaan. Niet heel zelden leidt dat tot waardevolle inzichten, bij mij en de persoon waar ik het gesprek mee heb. En dat kan dan zomaar weer als gevolg hebben dat er iets nieuws ontstaat. Gewoon, omdat het hoog tijd is dat sommige systemen veranderen. Of zoals Sam Conniff Allende - auteur van dit boek Be More Pirate - zegt: omdat het goed is de gevestigde orde op een aantal punten een schop onder de kont te geven.
De auteur geeft in dit boek een rijke weergave van piraten uit lang vervlogen tijden - van Henry Morgan die Panama plunderde in 1671 tot Zwartbaard. Én van de dag van vandaag. Napster en LimeWire doken op als piraat wat uiteindelijk leidde tot een compleet nieuwe invulling van de muziekindustrie met bijvoorbeeld Spotify. Of wat te denken van Malala, het Pakistaanse meisje dat opstond tegen de Taliban, een aanslag op haar leven overleefde en voor haar eigentijdse piratengedrag de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Wat heel aardig is om te lezen is het deel over de kenmerken van piraten. Als je ziet hoe zij met elkaar omgingen, waren ze destijds al bezig met zaken als gelijke beloning, agile werken en het veranderen van problemen in oplossingen.
En dat kun jij ook, zolang je de wil hebt om iets te veranderen. Omdat je het oneens bent met iets en ervan overtuigd dat het anders kan. Of zelfs moet! In de werkprocessen op de afdeling waar je werkt, in de koers de jouw bedrijf heeft gekozen of grootser: om een maatschappelijk probleem aan te pakken. Alles begint met een kleine daad van verzet. Durven uitspreken, je standpunt kiezen, buiten je comfortzone stappen. Zolang je een goede reden hebt, is rebelleren een start van wat kan uitbloeien tot iets geweldig moois. En dat kan heel charmant, je hoeft niet op de barricades te klimmen. De auteur helpt je in prikkelend geschreven hoofdstukken op weg. Over het glashelder formuleren van de reden tot verandering en een ijzersterk verhaal ter onderbouwing, het herschrijven van de regels, jezelf reorganiseren en meer om uiteindelijk te komen tot jouw - of jullie - persoonlijke piratencode 2.0.
Waarom ik een undercoverpiraat ben? Dat komt omdat ik vorig jaar een tweede bedrijf oprichtte. Een social enterprise, waarmee we bedrijven helpen met het vergroten van milieu-impact door deel nemen aan de plantaardige voedselrevolutie. Typisch piratengedrag 2.0 volgens de auteur van Be more pirate. De vraag is dus: waar zet jij jezelf vol overgave voor in? En wees gerust, dat kan zonder papegaai op je schouder, streepjesshirt en fles rum in de hand. Met gezond verstand, daadkracht en durf liggen de kansen om een eigentijdse, geweldloze piraat te zijn voor het oprapen.
Over Daniëlle de Jonge
Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.