Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vlindereconomie - 'Geschreven uit passie'

Vlindereconomie is een boek over duurzame groei, een ander economisch model. Als financieel expert belicht Jack Cox met name de financiële kanten van de economie, van (overheids)schulden tot groeipercentages.

Freija van Duijne | 19 juli 2019 | 1-2 minuten leestijd

Cox beschrijft een duurzame economie die ook financiële duurzaamheid heeft uitgewerkt. Met soms radiale voorstellen is dit boek vooral een verhaal dat vanuit passie lijkt te zijn geschreven.

Jack Cox introduceert zichzelf en zijn levensverhaal. Dat vormt de basis van zijn zoektocht naar een duurzame economie. Zijn financiële perspectief heeft mijn interesse gewekt. Er is al veel geschreven over de transitie naar een duurzame economie, maar het verhaal over overheidsfinanciën en manieren om het financiële systeem te kantelen is absoluut boeiend. Cox' persoonlijke ervaring met de Ubuntu filosofie, mens-zijn dankzij anderen, verweeft hij op een mooie manier met het grote verhaal in het boek. Een sleutelrol is er voor het Youtube filmpje over de wolven die het ecosysteem van Yosemite hebben veranderd. Wie zijn de wolven in het financieel-economische systeem, is een centrale vraag van Cox. Het antwoord, dat zijn wij. Wij zijn de wolven die het systeem kunnen veranderen.

Cox haakt aan op denkers als Thomas Piketty, Kate Raworth en Rutger Bregman. Het systeemdenken van de Club van Rome is een duidelijke onderlegger in het verhaal. Vlindereconomie leest plezierig, met korte hoofdstukjes en het heeft een mooie vormgeving.

Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen. Ze maakt deel uit van het collectief van toekomstdenkers voor de trendrede.

Over Freija van Duijne

Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden