Net zoals in zijn eerste boek Leidinggeven met Impact heeft de schrijver met dit werk een juweel geschreven. Het blinkt uit door heldere eenvoud en praktische toepasbaarheid. In 10 stappen een topteam is gebaseerd op Bailleuls 20 jarige ervaring als adviseur, coach voor directeur van de School voor Leiderschap in Brussel.
Sterk en overtuigend vind ik dat de auteur zich in de beginstappen nog niet richt op de te behalen resultaten van een team. Nee, de vraag is eerst in hoeverre er sprake is van de wil tot samenwerking. Al heb je de beste talenten in je team, dan nog is dat geen garantie voor het behalen van de beste resultaten ( denk ook voetbalteams). Je moet dus als coach/teamleider eerst werken aan de relaties van je teamleden. Daar geeft schrijver uitstekende handvatten voor. Het gaat hier ‘om de mate waarin iedereen bereid is om echt samen te werken met elkaar om een gemeenschappelijk doel te bereiken'. Een belangrijke stap daarin is het creëren van ‘psychologische veiligheid'; een klimaat scheppen, waarin men zich kwetsbaar kan opstellen( fouten kan maken, die ook binnen de groep blijven). Zo kun je de mensen vragen, aldus Bene Bailleul: ‘wat heb je nodig om in alle vertrouwen te kunnen samenwerken met anderen? ‘. De antwoorden van teamleden kunnen vervolgens geclusterd worden en in een actieplan worden gebracht om vervolgens gezamenlijk te worden uitgevoerd.
Zo wordt in het boek per stap een hoofdstuk besteed aan het belang van die stap voor groei naar een topteam; en daarna afgesloten met een oefening om die stap ook in praktijk te brengen. Die oefeningen zijn heel duidelijk en goed toepasbaar. Dit proces geldt zowel voor de teamleider als voor ieder teamlid. Zo ontstaat wat Aristoteles al duidde in zijn beroemde citaat: ‘Het geheel is meer dan de som der delen'. Een open klimaat, waarin positieve en opbouwende feedback kan worden gegeven, draagt daar zeer aan bij; evenals een cultuur, waarin men gestimuleerd wordt ‘te vragen en te helpen'. Ook is het belangrijk dat in een team niet te passief wordt gekeken naar wat de leider doet. Nee, zegt de schrijver; iedereen is een leider en moet op respectvolle manier assertief zijn en initiatief nemen om zaken beter te doen. Met als uitgangspunt: Vraag niet wat het team voor jou kan doen, maar wat jij kunt doen voor het team. Het gaat dus ook om persoonlijk leiderschap. Hierbij reikt de auteur de KISS methode aan: Keep, Improve, Start en Stop.
Pas in stap 6 komt het belang van de doelen ter sprake; wanneer je als team er klaar voor bent. Dit vind ik een heel sterk punt in het stappenplan. Je gaat nu de resultaten verbeteren als team; doelen stellen doe je samen via een ‘vision meeting' over het verleden, het heden (SWOT analyse) en de toekomst. In volgende stappen wordt versnelling van de groei bepleit door het levenslang leiderschapsleren; dat heeft vele voordelen en maakt jou en het team rijker, vooral ook als mens. Dit vind ik ook een heel krachtige aanbeveling. Het is hard werken en doorzetten om aan de top te komen en te blijven; daarvoor moet je eindeloos blijven oefenen en blijven leren in een snel veranderende wereld. Tenslotte , zo stelt de schrijver, gaat er een enorme power uit van het vieren van successen; ook van de kleine. Door het vieren veranker je het succes.
Dit boek is geen omvangrijk gedocumenteerd naslagwerk en je zal hier geen wetenschappelijk getoetste theorieën vinden. Maar wel veel waardevolle praktische tips om te groeien in tien stappen naar een topteam. Een zeer waardevolle aanwinst voor iedereen die er naar streeft een topteam te realiseren en/of daar een optimale bijdrage als teamlid aan te willen leveren. Met oefening en doorzettingsvermogen is dat zeker bereikbaar met behulp van dit inspirerende en handzame boek. Daarom beveel ik In 10 stappen een topteam van harte aan.
Over Richard Lannoye
Richard Lannoye is consultant en interimprofessional met meer dan 30 jaar ervaring in marketing en sales. Hij is eigenaar van Lannoye Management.