We vinden werk belangrijker dan ooit maar verloren nog nooit zoveel energie tijdens ons werk. Dat is volgens de auteurs de paradox van Werkvuur. Omdat ik bekend ben met het eerdere werk van de twee auteurs was ik blij verrast met het eerste deel waarin gekeken wordt hoe die paradox is ontstaan. In het deel De grote geschiedenis van het werk schetsen Hans van der Loo en Patrick Davidson hoe mensen door de eeuwen heen tegen werk aankeken. Dat zorgt voor context voor het verdere verhaal in het boek.
Verdieping op eerder werk
Ook is er in mijn ogen sprake van verdieping op hun eerdere werk. Zo vind ik de energiezones en de routes per zone goed uitgewerkt met een checklist (bijvoorbeeld hoe herken ik comfortzone gedragingen in mijn team) en de beste interventies (top 10 interventies om uit de hyperzone te komen).
De verschillende energiebronnen worden in dit werk voorzien van de afkorting ACTIV (affectie, context, toekomst, intensiteit en verbinding) en dat vind ik een waardevolle aanvulling die tot de verbeelding spreekt.
De vormgeving is bij Werkvuur strakker en serieuzer dan de vorige boeken. Dit komt waarschijnlijk doordat dit een boek is waar onderzoek (& interventies voor teams) meer voorop staat en geen zelfhulpboek, zoals de populaire voorganger.
Aanrader voor elke zorgprofessional
Het boek Werkvuur is echt een aanrader voor iedere professional die werkzaam is in de sector waar ik werk, de zorg. Het is voor de meeste zorgprofessionals zaak om jezelf op te laden in een omgeving waarin vol "gehypert" wordt. Hoe je daar zelf invloed op hebt, lees je in dit boek.
Fabienne Smedinga werkt als clusterhoofd zorg en onderwijs bij de Friese zorginstelling Reik en is daarnaast eigenaar van fab-ulous coaching en training.
Op 14 februari 2020 spreekt Hans van der Loo op het seminar 'De essentie van cultuur'. Alle deelnemers ontvangen het boek 'Werkvuur'.
Over Fabienne Smedinga
Fabienne Smedinga werkt als clusterhoofd zorg en onderwijs bij de Friese zorginstelling Reik en is daarnaast eigenaar van fab-ulous coaching en training.