Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het boek is beter dan de film

Dertien managementgoeroes interviewde Rick Nieman voor RTL-Z. Nu is er ook een boek, De goeroe-methode. En het moet gezegd: het boek is beter dan de film.

Ben Kuiken | 12 september 2008 | 1-2 minuten leestijd

Covey, Kotler, Kets de Vries, Cleese: in de loop van de afgelopen jaren heeft RTL-nieuwslezer Rick Nieman dertien zogenaamde managementgoeroes mogen interviewen voor de zakenzender RTL-Z. Het lag voor de hand dat er van deze interviews ook een boek zou verschijnen en inderdaad: nu is er De goeroe-methode, met als ondertitel 'De weg naar succesvol leiderschap'.

Gelukkig heeft Nieman zich er niet gemakkelijk vanaf gemaakt door de interviews eenvoudig uit te schrijven en te voorzien van een voorwoord en kaft. Hij heeft daarentegen geprobeerd het werk van de goeroes echt te doorgronden en van persoonlijk commentaar te voorzien. Van die persoonlijke zoektocht naar de kern in het werk van die goeroes en de zin of onzin ervan, is De goeroe-methode het boeiende verslag. Daardoor is dit boek veel meer geworden dan de zoveelste interviewbundel met ‘de grote namen’, en ook beter dan het televisieprogramma.

Zoals Ben Tiggelaar terecht in het voorwoord schrijft, bespaart De goeroe-methode de manager heel veel tijd omdat Nieman het werk van kanonnen als Tom Peters, Michael Porter, Manfred Kets de Vries, Robert Kaplan en anderen samenvat, met voorbeelden illustreert en van commentaar voorziet. Daardoor gaan hun ideeën veel meer leven dan ze soms doen in hun eigen boeken, ook al omdat managers geen tijd hebben om die dikke boeken allemaal te lezen. Dus vergeet die dikke pillen, lees Nieman en u weet eigenlijk genoeg. Of u de ideeën ook kunt toepassen is de vraag, maar u kunt in elk geval meepraten aan de borreltafel.

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is filosoof, schrijver en ontregelaar. Als organisatiefilosoof helpt hij mensen om anders te denken, te kijken en te praten over organisaties en de problemen die daar ontstaan. Ben is auteur van een groot aantal boeken over organiseren, spelen, en filosofie, waaronder De laatste manager, De Organisatiefilosoof, en Het Zinnigste boek dat je ooit zult lezen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden