Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Mom you can! - 'Ik word er blij van!'

De titel spreekt gelijk aan. Mom you can, meer geluk in werk en moederschap, wie wil dat nou niet?! Achterop het boek vertelt de schrijfster dat ze 9 succesfactoren ontdekte die voor een uitstekende balans zorgen tussen werk en moederschap. Het wekt mijn nieuwsgierigheid.

Saskia Rasker-Boerema | 25 maart 2020 | 2-3 minuten leestijd

De inhoudsopgave is mooi overzichtelijk en maakt mij nog enthousiaster om te starten met lezen. Hoofdstuk 1 gaat over ‘Kinderen: een blok aan je been of geven ze je vleugels?'. Hoofdstuk 2 ‘Het succesrecept'. Hoofdstuk 3 ‘Challenges'.

Het leest gemakkelijk weg en door de vele persoonlijke verhalen van Elsbeth, en de vrouwen die ze geïnterviewd heeft, geeft het gelijk het gevoel dat je niet de enige bent die worstelt met het thema moederschap en werk. Ik vind veel herkenning in de verhalen. Het boek grijpt mij, ik wil niet stoppen met lezen, raak erdoor in een positieve flow. Ja, ja, ja, zo is het, zo voelt het, denk ik regelmatig tijdens het lezen. Het boek geeft een kijkje in de levens van diverse vrouwen. Kwetsbaar en open.

Van vrouwen die fulltime werken tot vrouwen die besluiten te stoppen met werken als ze moeder worden en alles daartussen. Elsbeth heeft ze allemaal ontmoet. In het boek beschrijft ze 9 succesfactoren die tijdens de gesprekken naar voren kwamen:

1. Ken jezelf (en wees lief)

2. Word een optimist (of blijf het)

3. Maak keuzes (en twijfel)

4. Laat los (of laat het op z'n minst vieren)

5. Durf te vragen (het mag echt)

6. Stop de guilt game (daar wordt niemand beter van)

7. Focus (op wat je doet en waar je bent)

8. Wees een team (geen concurrenten)

9. Creëer een energieke omgeving (laat niet lekken)

Naast de persoonlijke verhalen worden ook diverse onderzoeken aangehaald die deze succesfactoren bekrachtigen waardoor het boek meer body krijgt. Bij elke succesfactor worden lessen beschreven waar je gelijk mee aan de slag kunt, lekker praktisch. Persoonlijk vind ik dit heel fijn omdat je dan gemakkelijk weer even terug kan bladeren en gelijk weer op het netvlies hebt wat belangrijk is.

Bij de succesfactor ‘Word een optimist' is les 3 de opdracht: ‘Schrijf een week lang elke avond drie dingen op die positief waren'. Echt, het werkt als een trein om in een positieve flow te komen. Je bent geneigd om juist de dingen niet leuk zijn te onthouden en doordat je een week lang focust op het positieve ga je je beter voelen. Probeer het maar eens. En dit is nog maar 1 van de lessen die beschreven worden in het boek. Er zijn nog veel meer waar je mee aan de slag kunt. Je kunt de lessen eruit halen die voor jou van toepassing zijn op dit moment.

Het boek sluit af met ‘Challenges' waar je zelf mee aan de slag kunt en zelfs lid kan worden van een besloten Mom you can Facebookgroep. Hier kun je meer challenges vinden, je eigen ervaringen delen en die van anderen lezen en vragen stellen. Ik word er blij van!

Saskia Rasker is orthopedagoog/GZ-psycholoog en ervaringsdeskundie op het gebied van burn-out en moederschap. Zij blogt over deze onderwerpen op www.leefhetvoor.nl en is momenteel haar eigen bedrijf, Praktijk Leef het voor, aan het opstarten.

Over Saskia Rasker-Boerema

Saskia Rasker is orthopedagoog/GZ-psycholoog en ervaringsdeskundie op het gebied van burn-out en moederschap. Zij blogt over deze onderwerpen op www.leefhetvoor.nl en is momenteel haar eigen bedrijf, Praktijk Leef het voor, aan het opstarten. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden