Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vrolijkheid - 'Een grondig boek'

Vrolijke kleuren, weidse natuur, een buffet voor heerlijke hapjes en luchtballonnen op een zomerse dag. Allemaal dingen waar we vrolijk van worden. Maar wat is nou precies datgene wat dat vrolijke gevoel oproept?

Freija van Duijne | 27 mei 2020 | 2-3 minuten leestijd

Ontwerper Ingrid Fetell Lee is sinds haar afstuderen gegrepen door deze vraag. Jarenlang is ze op zoek gegaan naar de meest elementaire ontwerpprincipes die Vrolijkheid teweeg brengen.

Van Stoïcijnen tot Boeddhisten, allemaal zeggen ze dat aardse zaken je niet gelukkig kunnen maken. Het ware geluk zit in jezelf, is ook de opvatting van veel therapeuten. Maar waarom worden we dan zo vrolijk van een regenboog, of een harige hond die zijn vacht uitschudt of kaarsjes op een verjaardagstaart? Om antwoord te krijgen op deze vraag begon de ambitieuze Fetell Lee met het verzamelen van beelden van alle soorten vrolijke voorwerpen die ze tegen kwam. Ze bracht categorieën aan en zocht naar patronen. Dit boek is het resultaat van acht jaar onderzoek, een diepgaande zoektocht die haar op prachtige plekken bracht en interessante mensen liet ontmoeten. Het heeft een bijzonder boek opgeleverd, waarin heldere inzichten afgewisseld worden met mooie anekdotes en praktische tips. Haar schrijfstijl is eveneens vrolijk en lichtvoetig. Kleine pentekeningen illustreren het verhaal.

Het boek is opgebouwd uit de tien ontwerpprincipes waarmee Fetell Lee vrolijkheid heeft ontleed. Haar zoektocht naar vrolijkheid is een persoonlijke reis. Het zijn letterlijk reisbeschrijvingen, bezoeken aan ateliers van kunstenaars, tuinontwerpers en architecten. Van een avond met een illusionist, tot een verhaal over een kostuumontwerper voor het Zuid Amerikaanse carnaval. Fetell Lee toont ons haar helden, inspirerende artiesten met uiteenlopende fascinaties. Met als gemeenschappelijke deler, dat ze mensen vrolijk, blij, gelukkig en aan het lachen maken.

De grondigheid van dit boek valt niet alleen op door de rijkheid van voorbeelden, ook de reflectie en analyse maken het een onmisbaar boek voor ontwerpers en eigenlijk iedereen die dingen maakt. Maar vooral in ons eigen dagelijks leven kunnen we met het kleinste gemak meer vrolijkheid toevoegen. Door je boeken op kleur te sorteren, een vrolijke mok te gebruiken voor je dagelijkse koffie, en door te wandelen in de natuur. Fetell Lee sluit haar boek Vrolijkheid af met een toegankelijke toolkit om zelf te oefenen met meer vrolijkheid aan te brengen in de dingen om je heen.

Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen. Ze schreef zelf ook een boek: Toekomstverkennen. Ze maakt deel uit van het collectief van toekomstdenkers voor de trendrede.

Over Freija van Duijne

Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden