Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Organisatiekunst - Een positief aansporend werk

Er verschijnen veel boeken over leiderschap en organisatieverandering. En steeds meer die schrijnende praktijkvoorbeelden durven benoemen en die wezenlijke, praktische en persoonlijke handvatten bieden. ‘Organisatiekunst’ van Robert de Muralt & Marie-Louise Dechesne is een verrijking in dat spectrum. De ondertitel ‘Van controle naar vertrouwen in de publieke sector’ geeft de insteek goed weer.

Jos Groen | 19 november 2024 | 2-3 minuten leestijd

Organisatiekunst laat zien hoe je als leidinggevende gegijzeld kunt worden in een oud organisatie- en besturingsmodel, terwijl de praktijk – en vooral de mensen in de organisatie – ander leiderschap van je vraagt. Van angst naar openheid, van control naar vertrouwen. Dat uitgangspunt inspireert.

En laten we eerlijk zijn, het verandertempo versnelt alleen maar. De onzekerheid en angst in de wereld nemen toe. Dat nemen de mensen mee in hun werk. Dat vergt een andere intentie en manier van leiden in organisaties die effectief, creatief en onderscheidend willen zijn. Dat is bij publieke organisaties en zakelijk dienstverleners niet anders. Want een overheid of aandeelhouder als ‘opdrachtgever’ geeft dezelfde dynamiek, vooral als het even tegenzit.

Praktische benadering

De kracht van Organisatiekunst zit in de eenvoud en sprekende, praktische benadering. Dit boek nodigt uit om er mee aan de slag te gaan. Te ontdekken en experimenteren. Te beginnen met jezelf.

Werken aan zelfbewustzijn, open staan voor andere aanpakken, manieren en perspectieven werkt verrijkend. Je komt erdoor vooruit. Blijven hangen in oude manieren en aanpakken is een keuze, maar je loopt dan geheid vast.

Leiderschap en het vormgeven van de noodzakelijke veranderingen beginnen bij jezelf. Hoe meer je de reis naar binnen – je innerlijke wijsheid – durft te maken, hoe sterker en authentieker je leidt. Dit boekt draagt bij aan dat bewustzijn op meerdere lagen.

De auteurs introduceren het vierringenmodel, dat leiders uitdaagt om vraagstukken op vier niveaus (persoonlijk, relationeel, organisatorisch en maatschappelijk) te benaderen. Het is een holistische manier van denken die verder kijkt dan traditionele managementtheorieën. Daarin zit ook de uitnodiging om op al die vier niveaus te werken aan inzicht, bewustzijn en actie.

Drie delen

Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel, In de Klem, beschrijven de auteurs de uitdagingen waar publieke leiders voor staan en benadrukken zij de impact van systeemdenken. Het tweede deel, De Kunst van Anders Kijken, introduceert het vierringenmodel om diepgaand naar organisatieproblemen te kijken en nieuwe perspectieven te ontwikkelen. Het laatste deel, Uit de Klem, biedt concrete hulpmiddelen en metavaardigheden, zoals vertragen, openstaan en vertrouwen ontwikkelen, die helpen om patronen te doorbreken en een cultuur van vertrouwen te bevorderen.

De Muralt en Dechesne dagen hiermee traditionele managementopvattingen uit en stimuleren leidinggevenden in de publieke sector om persoonlijk leiderschap te tonen door bewuste keuzes te maken, verbinding te creëren en een visie uit te dragen. Je zou kunnen zeggen dat managen wat anders is dan leiden. Het zijn verschillende intenties en manieren die elkaar ook kunnen versterken in het bereiken van doelen, motiveren van mensen, effectiviteit, creativiteit en werkgeluk. Met alleen managen kom je er niet meer. Dat maakt dit boek meer dan duidelijk.

Organisatiekunst is een positief aansporend werk dat elke leidinggevende helpt om met complexiteit om te gaan, persoonlijk inzicht te vergroten en veerkracht te bouwen. Het is een onmisbaar boek voor iedereen die een empathische, flexibele en effectieve leiderschapsstijl wil ontwikkelen.

Over Jos Groen

Jos Groen heeft jarenlange ervaring in uiteenlopende managementfuncties. Sinds 2021 is hij zelfstandig gevestigd als praktijkexpert in organisatietransformatie. Hij gelooft dat investeren in openheid en menskracht hand in hand gaat met goede resultaten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden