Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Navigeren op essentie met KPI-dashboards - 'Een bondige handleiding'

Navigeren op essentie met KPI-Dashboards is een bondige handleiding om als manager mee aan de slag te gaan.  Jako van Slooten en Eldert de Jager leggen stapsgewijs uit hoe prestatiemanagement als besturingsmethode in te richten en uit te voeren.

Nora Ghaoui | 23 september 2020 | 2-4 minuten leestijd

Het boek Navigeren op essentie met KPI-Dashboards gaat over het inrichten van een rapportagesysteem, en ook (of vooral) over het creëren van een resultaatgerichte manier van werken.  Daarom besteden de auteurs, Jako van Slooten en Eldert de Jager, de meeste tijd aan het beschrijven het geheel van de besturingscyclus, die zij de 'navigatiecyclus' noemen.

De navigatiecyclus is gebaseerd op de Plan-Do-Check-Act verbetercyclus van Deming.  Het KPI-dashboard vormt de spil van de cyclus, dat bestaat uit een beleidsdeel en uitvoeringsdeel.  In het beleidsdeel worden de doelstellingen afgestemd en vertaald naar strategie, kritieke succesfactoren en kritieke prestatie-indicatoren (KPI's).  In het uitvoeringsdeel worden actieplannen gemaakt en uitgevoerd, KPI-dashboards gemonitord, afwijkingen geanalyseerd en verbeteracties ingezet.

Dit boek richt zich op de essentie van wat er nodig is om het bedrijf te besturen.  De focus op essentie wordt ook toegepast op het boek zelf.  Het is kort, vlot geschreven, gebruikt heldere taal en gaat stap voor stap door de besturingscyclus.  Aanverwante zaken worden kort aangestipt, en onderliggende theorieën worden even genoemd.  Elk hoofdstuk eindigt met een samenvatting.  Wat ik plezierig vind zijn de praktische tips die worden gedeeld.  Zo staat er bij het inrichten van BI-tools, dat het dashboard niet rigide moet worden geprogrammeerd omdat KPI's elk jaar kunnen veranderen.

De concrete voorbeelden in het boek helpen om te bedenken hoe de eigen KPI's en dashboards vorm te geven, en de auteurs geven visuele voorbeelden van dashboards waarmee slecht te sturen valt.  Naar mijn smaak zouden meer voorbeelden een goede aanvulling zijn geweest, met name van hoe het niet te doen.  Het maken van goede KPI's kan lastig zijn, waardoor je na een tijdje erachter komt dat je weinig hebt aan KPI's waarmee je pas achteraf weet hoe het gaat, of KPI's die niet beïnvloedbaar zijn door de eigenaar.

Dit boek is nuttig voor managers die een systematische aanpak willen toepassen om de organisatie te besturen, en geloven in een holistische benadering waarin doelen, activiteiten en voortgang aan elkaar gekoppeld zijn.  Het is een goede handleiding om aan de slag te gaan als je met prestatiemanagement wilt starten.  Of, als je al bezig bent, hoe de organisatie steeds volwassener kan worden in het toepassen van de navigatiecyclus.

De beschrijving van de navigatiecyclus is hoe het idealiter zou moeten werken. Wat niet aan bod komt is wat te doen als de cyclus vastloopt, bijvoorbeeld omdat de rapportage niet op gang komt, of de KPI's niet het juiste gedrag aanmoedigen, of de voortgang niet besproken wordt in het teamoverleg. Om deze zaken op te lossen is het, naast goed management, belangrijk dat de organisatie achter deze aanpak staat en meewerkt aan het realiseren ervan.

Om deze reden vind ik de belangrijkste boodschap van Navigeren op essentie met KPI-dashboards in het laatste hoofdstuk: 'Werken met KPI-dashboards vraagt om verankering in de organisatiecultuur.  Dat is de allerbelangrijkste randvoorwaarde voor een succesvol gebruik van KPI-dashboards.'  Elke manager met ervaring met prestatiemanagement zal dit kunnen beamen.

Over Nora Ghaoui

Nora Ghaoui is managementconsultant bij Veridia Consulting en een expert op het gebied van strategie en operationele verbetering. Zij richt zich op het maken van uitvoerbare strategieën met heldere keuzes en concrete acties, waarin digitaal en data een steeds grotere rol spelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden