Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Navigeren op essentie met KPI-Dashboards

Paperback Nederlands 2020 9789001893149
Voormalig top 100Totaal 54 dagen
Verkooppositie 2218Hoogste positie: 53
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Zijn beleid en uitvoering elkaar kwijt? Hoe die weer aan elkaar te verbinden? Bereik je doelen door te navigeren op essentie.

Vooral in turbulente tijden is het nodig om als organisatie wendbaar te zijn. Navigeren op essentie met KPI-dashboards reikt de verschillende stappen aan naar een herbezinning en een koppeling van beleid en uitvoering. Het laat bovenal zien hoe je onrust kunt omzetten als impuls tot veranderen.

- Met zeven navigatieregels om te dienen als overkoepelend sturingsinstrument;
- het KPI-dashboard helpt je bij monitoren van voortgang op de plannen en activiteiten;
- zorgt voor uitvoeringsplannen die écht tot verbetering leiden.

Veel organisaties slagen er niet in hun doel te bereiken of hun bereikte succes vast te houden. Dat ligt meer aan een gebrek aan focus op wat essentieel is, dan aan motivatie. En focus aanbrengen en daar duidelijk over communiceren, is een kwestie van organiseren.

Daarom start navigeren met te bepalen waar de organisatie voor staat, wat het wil bereiken en wat focus moet hebben. Vervolgens stel je vast welke acties daarvoor nodig zijn om zo een stevige brug te slaan tussen beleid en uitvoering. Je betrekt dan de uitvoering er bij.
Wat dit boek bijzonder maakt is de wijze waarop de KPI’s op het dashboard een centrale rol spelen. Deze KPI’s helpen om op koers te blijven naar de gestelde doelen. Zeker in deze roerige tijden is dat belangrijk! De 7 heldere navigatieregels uit Navigeren op essentie helpen de beslisser op weg en op koers.

Uitgangspunt bij navigeren zijn de fases en stappen van de navigatiecyclus. Dat is een gestructureerde aanpak om de strategie van een organisatie te verbinden aan kritieke succesfactoren en doelstellingen. De voortgang wordt gemonitord door middel van met elkaar samenhangende KPI-dashboards die feedback geven en aanzetten tot concrete verbeteracties door de mensen in de uitvoering.

Een handzaam boek voor nieuwsgierige en gedreven beslissers en ondernemers. De belangrijkste boodschap van Navigeren op essentie met KPI-dashboards is het volgende 'Werken met KPI-dashboards vraagt om verankering in de organisatiecultuur. Dat is de allerbelangrijkste randvoorwaarde voor een succesvol gebruik van KPI-dashboards.'

Specificaties

ISBN13:9789001893149
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:200
Uitgever:Noordhoff
Druk:1
Verschijningsdatum:10-4-2020
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Navigeren op essentie met KPI-dashboards - 'Een bondige handleiding'
Nora Ghaoui | 23 september 2020
Navigeren op essentie met KPI-Dashboards is een bondige handleiding om als manager mee aan de slag te gaan.  Jako van Slooten en Eldert de Jager leggen stapsgewijs uit hoe prestatiemanagement als besturingsmethode in te richten en uit te voeren.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
7 stemmen
7
0
0
0
0

Interviews en artikelen (1)

preview
Navigeren op essentie met KPI-Dashboards
Jako van Slooten 20 juli 2020 Vooral in turbulente tijden is het nodig om als organisatie wendbaar te zijn. Navigeren op essentie met KPI-dashboards reikt de verschillende stappen aan naar een herbezinning en een koppeling van beleid en uitvoering. Het laat bovenal zien hoe je onrust kunt omzetten als impuls tot veranderen. In deze preview lichten de auteurs toe hoe je dat doet.

Over Jako van Slooten

Jako van Slooten studeerde bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Aan het begin van zijn loopbaan heeft hij een studie tot Register Controller afgerond. Hij heeft ruime ervaring in meerdere branches, van coatingindustrie tot schadeverzekeringen, en van logistiek tot aan metaalindustrie. Hij heeft als CFO, Risk en Compliance officer en Finance Process Director veel ervaring opgedaan in nationale en internationale ondernemingen en is als organisatieadviseur werkzaam bij DeVerandermotOR. Jako doceert Finance & Accounting aan Hogeschool Rotterdam en Enterprise Risk Management aan de masteropleiding van De Haagse Hogeschool. Andere aandachtsgebieden zijn de Duurzaamheidsagenda en monitoren van organisaties. Jako heeft meegewerkt aan diverse boeken waarbij organisatiesturing een centraal onderwerp was. Het meest bekend is “Navigeren met KPI-dashboards”.

Andere boeken door Jako van Slooten

Over Eldert de Jager

Eldert de Jager (1964) is bedrijfseconoom en heeft als controller en CFO bij grote en middelgrote bedrijven ruime ervaring opgedaan op het gebied van financieel management, bedrijfsvoering en verandermanagement. Hij is oprichter van Fenmen BV en mede-eigenaar van Kompasteam BV. Eldert de Jager is auteur van het managementboek Het Kompas: in 10 stappen echt grip op het bedrijfsresultaat (2016) en van het studieboek Navigeren met KPI-dashboards (2018).

Andere boeken door Eldert de Jager

Inhoudsopgave

Woord vooraf

1 Inleiding
Cirkelen met de navigatiecyclus
Prestatiemanagement als besturingsfilosofie
Zeven navigatieregels om naar te leven
Kortom

2 Doelovereenstemming
Onrust geeft impuls aan veranderen
Gedragsverandering vraagt om lange adem
Je krijgt wat je geeft: leiderschap en cultuur
Met een missie koersen op succes
Bepalen wat jou organisatie uniek maakt
Het ontwikkelen van een missie is een proces
Wat volgt is een enthousiasmerende visie
Strategie is een praktische vertaling van een visie
Kortom

3 Strategie
Strategie als fundament voor een ondernemingsplan
Stuur op zaken die ertoe doen
Kritieke succesfactoren als overlevingsstrategie
Balanced Scorecard omdat het draait om meer dan financiële cijfers
Strategiekaart als rode vlag
Kortom

4 Uitvoeren volgens de navigatiecyclus met KPI-dashboards
Het nut van KPI's
KPI-dashboards als spiegel
KPI slim formuleren
Eenduidig aan de slag met het KPI-register
Dashboards als richtlijn voor navigeren
Dashboards visualiseren waar je naartoe gaat
Dashboards in soorten en maten
Kortom

5 Navigeren met de navigatiecyclus
Feedbackregels die motiveren
Leren navigeren is een vak apart
Het volwassenheidsmodel als groeimodel
Praktische tips voor navigeren op essentie
Kortom

6 Nawoord

Literatuur
Begrippen
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Navigeren op essentie met KPI-Dashboards