Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Fouten maken moed!

Het eerste wat mij intrigeerde was dat de schrijver van Fouten maken moed! Zich als faalkundige presenteert bij zijn introductie op de flap van het boek. Wie doet zoiets?

Frank van Kuijck | 2 januari 2017 | 4-6 minuten leestijd

Na het lezen van zijn boek begrijp je dat Remko van der Drift er trots op is om hier een expert in te zijn. Dat is niet zomaar gekomen, maar door vallen en opstaan. Op beeldende wijze legt Van der Drift uit hoe u meer kunt leren van fouten om zo verder te komen. En uzelf te verbeteren. Want als u zichzelf op de borst klopt of in de ontkenning zit bij mislukkingen en anderen of de omstandigheden de schuld geeft van een mislukking, dan komt u niet vooruit.

De maatschappij lijkt geen ruimte te hebben voor fouten. Hoe vaak komt het niet voor dat we afhaken wanneer een ‘gedoodverfde favoriet’ in de sport of in een andere situatie bij verlies wordt afgeschreven. Het ruimte bieden aan fouten geeft volgens de schrijver Van der Drift aan dat u weet waar mogelijke valkuilen of kwetsbaarheden zich begeven en hoe u hierop u kunt wapenen. Niet vanuit angst maar u heeft een herkenning en erkenning dat er sprake is van een (potentiële) fout waardoor u zichzelf de gelegenheid geeft om te ontdekken op welke wijze u hiervan kan leren. Niet door uzelf te kastijden maar juist door met een open mind te kijken naar de ‘zwakkere plekken’. Wanneer u dat toelaat dan ziet u meer en andere mogelijkheden dan wanneer er sprake is van ontkenning en u zichzelf wijs maakt dat u pech heeft gehad of een ander meer geluk bij bijvoorbeeld het winnen van een sportwedstrijd, verdienen van een promotie of het winnen van een offerte.

Het boek geeft aan de hand van onderzoeken (o.a. van Carol Dweck – ook interessant om kennis van te nemen), praktijkvoorbeelden, quotes, suggesties en handreikingen betekenis aan de manier waarop u kunt gaan werken aan foutenmakenmoed. Bij vele voorbeelden en situaties had ik regelmatig herkenning vanuit het dagelijkse leven. Van der Drift zet in de eerste drie hoofdstukken de basis – dwang naar succes, mindset en waarom fouten maken moeilijk is – weg zoals hij dat noemt. Met deze drie inleidingen krijgt u z’n denkbeelden en ideologie duidelijk. De zes hoofdstukken die hierop volgen zijn een nadere aanpak van het invulling geven aan de implementatie van uw faalkunde. Langs een zestal thema’s, één thema per hoofdstuk, neemt de schrijver u mee om te begrijpen en te experimenteren met de thema’s en uw begrip hiervan op te bouwen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met samenvatting, denken over jezelf in relatie tot het besproken thema en doe dingen! Hiermee heeft u direct handige handvatten om hetgeen u heeft gelezen direct of op een ander moment in de praktijk te brengen. Persoonlijk gezien had een aantal beschrijvingen en voorbeelden wat mij betreft wel wat compacter gemogen. De waarde van het boek zit ‘m – zoals er de laatste tijd wel vaker boeken verschijnen (ja, maar – omdenken) in het afwijken van de bestaande en begaanbare paden of heersende opvattingen. Dat denkbeeld is er vaak één van perfectie en het in paniek raken of afgewezen worden wanneer iets niet lukt of u niet presteert conform de verwachtingen. Dat geldt niet alleen in de buitenwereld maar ook voor uzelf. Ook ik maak in de dagelijkse praktijk mee dat er geen beloningen staan of durf en proberen maar ‘straf’ op een mislukte opdracht. Hiermee wordt anders denken, creativiteit, durf en innovatie niet gestimuleerd. In het boek Fouten maken moed is treffend, duidelijk en met eenvoudige voorbeelden en uitleg beschreven hoe u hiermee kunt experimenteren om een volgende fase van uw persoonlijke groei door te maken. En eigenlijk wisten we dit al lang hé? Want zijn de spreekwoorden en gezegden niet: vallen en weer opstaan en van uw fouten kunt u leren. Maar hoe vaak brengen we dit nu echt in de praktijk? Te vaak zijn we zo gericht op het eindresultaat van een opdracht of persoonlijke ontwikkeling dat we vergeten om alle impulsen en signalen om te leren op te vangen. Dit is geen oproep om te komen tot een vrijblijvendheid, maar het zou u een vrijheid kunnen geven door u meer bewust te zijn van de verrijkende signalen die u gaande weg op kunt pakken als u hiervoor open staat.

Is faalkundige een nieuw woord voor de Dikke Van Dale 2017? Dat zal vermoedelijk wel niet. Toch zie ik het wel als een bewuste reis om uzelf te ontwikkelen en (vooraf) stil te staan bij de vraag wat zou er fout kunnen gaan en hoe kunt u hierop anticiperen. Niet om te doemdenken maar juist om valkuilen en faalsituaties te voorzien, doorzien en hierop uw plan te trekken.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden