Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Seminar

De essentie van cultuur

Van cultuurshock naar duurzame verandering

Seminar met Jitske Kramer, Tjip de Jong, Karen Reichert, Patrick van Veen, Joanne Bijleveld

Seminar met Jitske Kramer, Tjip de Jong, Karen Reichert, Patrick van Veen, Joanne Bijleveld

De essentie van cultuur

Van cultuurshock naar duurzame verandering

Met onder andere...

Jitske Kramer Jitske Kramer
Tjip de Jong Tjip de Jong
Karen Reichert Karen Reichert

Over dit seminar

Het seminar van is in verband met de maatregelen inzake COVID-19 aangepast naasr een online seminar.

Hoe belangrijk de cultuur van een organisatie is, dat merken we nu dagelijks in deze dynamische en onvoorspelbare tijd.

Terugblikkend naar de afgelopen periode stond alles vooral in het teken van golfbewegingen. Hoe kan je als manager alle onverwachte veranderingen in goede banen leiden? Hoe kunt u mensen begeleiden die onzeker of zelfs angstig zijn geworden van de crisis? En wat kunt u doen om het beter te maken voor medewerkers?

Ontdek op 17 juni 2021 welke bouwstenen u nodig heeft om tot verandering in gedrag of een geheel nieuwe cultuur te komen.

 • U leert over het ontstaan van wendbare organisaties en hoe u als leidinggevende de benodigde gedragsverandering kunt realiseren
 • U ontdekt hoe u uw team in beweging krijgt en houdt in crisissituaties
 • U krijgt inzicht in succesvolle technieken voor een snelle en geslaagde cultuurverandering
 • U ervaart hoe gedrag doorslaggevend is bij team- en veranderprocessen

Wilt u leren hoe cultuur- en gedragsverandering uw organisatie en medewerkers verder helpt in plaats van belemmert? Kom dan naar deze energieke dag vol concrete inspiratie, praktische tips en bruikbare oefeningen.

Boekenpakket bij dit seminar

Help mijn baas is een aap! - Herziene editie
Patrick van Veen
Help mijn baas is een aap! - Herziene editie
18,50

Programma

09:30 Ontvangst en registratie met koffie en thee
10:00 uur Opening van deze dag
16:30 uur Afsluiting en netwerkborrel
10:00 Opening van deze dag
10:15 Bouwstenen voor snelle cultuurverandering
Toen de coronacrisis uitbrak bleek dat mensen en organisaties enorm wendbaar zijn onder invloed van urgente, veranderende omstandigheden. Maar is daarmee ook je organisatiecultuur definitief veranderd of is daar meer voor nodig? Karen Reichert gaat in deze sessie in op de wijze waarop mensen reageren op veranderingen en laat zien hoe nieuwe denk- en gedragspatronen bestendigd kunnen worden. Op basis van een beproefd model krijgt u inzicht in de bouwstenen die daaraan bijdragen. U leert het belang van de onderstroom bij een cultuurverandering herkennen en weet hoe u als leider kunt bijdragen om samen met medewerkers de gewenste cultuur te bereiken en te internaliseren. U leert: * Hoe reageren mensen op verandering? * Wat is er nodig om een verandering te bestendigen? * Hoe geef ik invulling aan: waarderen wat er is, ontdekken wat er kan? * Hoe benut ik de onderstroom in een organisatie? * Wat zijn de bouwstenen voor snelle en succesvolle cultuurverandering? * Hoe wordt cultuurverandering een gezamenlijk traject waarin elke medewerker eigenaarschap neemt?
11:15 Leer jouw gedrag én van jouw teamleden begrijpen en beïnvloeden
Het gedrag dat wij allemaal vertonen is niet gebaseerd is op weloverwogen aangeleerde principes, maar wordt gevoed vanuit onze oerinstincten. Dit brengt vaardigheden met zich mee die van belang zijn bij goed leiderschap. Ervaringen vanuit de gedragsbiologie helpen u om beter inzicht te krijgen in teamvorming en hoe u die optimaal kunt beïnvloeden en er meer cohesie ontstaat onderling. * Wat maakt een groep individuen een team en hoe zorgen we ervoor dat als structuren wijzigen in een crisistijd mensen op de werkvloer nog steeds effectief samenwerken? * Wat gebeurt er met de relatie als de omgeving van een team drastisch verandert? * Leer het sociale gedrag van uzelf en uw medewerkers beter begrijpen en concreet beïnvloeden * Hoe krijg je iedereen mee bij veranderingen, ook in crisistijd?
12:15 Lunch
13:00 Doorbreek barrières voor diepgaande verandering
Macht, hiërarchie en controlemechanismen doden initiatief. Ingesleten patronen vormen barrières voor diepgaande verandering. Tjip maakt zichtbaar dat we uit deze negatieve routines kunnen ontsnappen. Dat begint met het onderkennen en bespreekbaar maken van barrières te onderkennen. Dan ontstaat er ruimte om te zoeken naar balans en eenvoud en om terug te gaan naar de essentie van organiseren. Op basis van de nieuwste praktijkvoorbeelden en cases kijkt Tjip de Jong naar de belangrijkste dilemma’s die u als leidinggevende in uw organisatie heeft. * Hoe gaat u op een effectieve en slimme manier aan de slag met veranderingen, vernieuwingen en verbeteringen in uw werkomgeving? * Hoe zorgt u ervoor dat u iedereen in beweging krijgt én houdt? * Wat moet u wel doen? Wat niet? * Hoe realiseert u een wendbare organisatie? * Wat kunnen we leren van andere organisaties én van elkaar?
14:00 Korte netwerkbreak
14:30 Samenwerken in crisis: van twijfel naar daadkracht
Corona heeft ons in een collectieve wereldwijde cultuurshock gebracht. Zonder een stap buiten de deur te zetten zijn onze menselijke gewoonten en routines in de war geschopt en zoeken we massaal naar het nieuwe normaal. Het ene moment zakt de moed u in de schoenen en het andere moment voelt u een zee aan energie om door te zetten. Het lijken grillige emotionele golven die je kunnen overspoelen. Maar in wezen zijn het vier voorspelbare fases die iedereen in een net iets ander tempo doorloopt. Dit ondertussen, deze buitengewone tijd, vraagt om power én love en een helder veranderverhaal. Leeft u een crisis of een transformatie? Jitske zal inspelen op de actuele situatie en wat dit voor teams, leiderschap en samenwerking betekent.
16:30 Afsluiting door Joanne Bijleveld en netwerkborrel

Sprekers

Jitske Kramer
Jitske Kramer
Drs. Jitske Kramer is corporate antropoloog, spreker, ondernemer, facilitator. Oprichter van HumanDimensions. Trainer van het jaar 2013. Auteur van 'Normaal is Anders', 'Deep Democracy - de wijsheid van de minderheid', 'Wow! Wat een verschil', 'Jam Cultures', 'De Corporate Tribe' (managementboek van het jaar 2016), 'Building Tribes' (shortlist managementboek van het jaar 2019), 'Jam Cultures (2019) en 'Werk heeft het gebouw verlaten' (2020). Jitske Kramer reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Ze kijkt naar de wereld en organisaties door het oog van een antropoloog. Culturele antropologie is de discipline die zich afvraagt wat het betekent om mens te zijn tussen mensen in organisaties en daarbuiten. Ze bracht Deep Democracy in 2012 naar Nederland en verzorgt hier samen met een team van instructors vele trainingen in. “Jitske Kramer is een van de beste sprekers van Nederland. Verbindend, heeft humor, is onbevangen en energiek. Ze prikkelt je om stevig te nadenken en je stem te laten horen. Met flair en met lef zoekt ze de diepgang op. Op zoek naar verrassende nieuw inzichten en praktische toepasbaarheid. Verbindend en daadkrachtig.”
Tjip de Jong
Tjip de Jong
Dr. Tjip de Jong is organisatieadviseur en onderzoeker. Hij bestudeert en adviseert mensen (in organisaties) die werk maken van verandering, leren en innovatie. In 2010 verdedigde hij het proefschrift Linking social capital to knowledge productivity, een studie die dieper ingaat op de vraag welke kenmerken van sociale netwerken in (en tussen) organisaties innovatie en kennisproductiviteit bevorderen. Daarna schreef hij een sprookjesboek voor managers met de titel We presteerden nog lang en gelukkig samen met Simon van der Veer. Ook bundelde hij alle bruikbare managementmodellen in één boek, getiteld Spiekbriefjes voor topmanagers. Hij publiceert daarnaast regelmatig in (wetenschappelijke) tijdschriften en vakbladen. In 2016 verscheen Verslaafd aan organiseren waarin hij reflecteert op de stand van zaken in verandermanagement. Hij gebruikt daarbij verslaving als metafoor en perspectief op organisatieverandering. Begin 2018 publiceerde hij samen met Joseph Kessels het filosofieboek Denken in organisaties, een pleidooi voor een nieuwe Verlichting. In dit boek gaan de auteurs samen met tal van filosofen uit de 17e en 18e eeuw op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking en perspectieven op duurzame vooruitgang en groei. Ze presenteren een nieuwe routekaart voor organisaties om naar innovatie en vernieuwing te kijken. Naast zijn adviespraktijk geeft Tjip regelmatig lezingen en is hij gastdocent verbonden aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.
Karen Reichert
Karen Reichert
Karen Reichert is auteur van het boek Succesvolle cultuurverandering. Ze is trainer, coach en adviseur en begeleidt vanuit haar onderneming HUMAN CAPITAL Training & Advies mensen en organisaties in leiderschapsontwikkeling en cultuurverandering. Daarnaast is ze spreker op seminars en congressen. In 2016 verscheen haar eerste boek over cultuurverandering Het waarom, hoe en wat van het olifantenpad.
Patrick van Veen
Patrick van Veen
Patrick van Veen is gedragsbioloog, hij bestudeert het gedrag van mensen en apen. In 2002 heeft hij Apemanagement® opgericht dat zich bezighoudt met trainingen en onderzoek. Regelmatig is hij te horen en te zien in de media om ons menselijke oergedrag uit te leggen. Hij doet onder andere onderzoek naar pestgedrag bij kinderen en naar de drijfveren van samenwerken bij chimpansees. Daarnaast is hij voorzitter van de Global Board van het Jane Goodall Institute. (foto: Jelmer de Haas)
Joanne Bijleveld
Joanne Bijleveld
Joanne Bijlveld is dagvoorzitter, senior event coördinator bij Bohn Stafleu van Loghum en presentator bij KRO-NCRV. Haar interesse in de mens achter het verhaal zorgt voor een persoonlijke manier van presenteren en benaderen van de diverse thema's.

Praktische informatie

Locatie

Thuiskantoor
Thuiskantoor

Routebeschrijving

Programma

09.30 uur Ontvangst en registratie met koffie en thee

10.00 uur Opening van deze dag | Joanne Bijleveld

10.15 uur Bouwstenen voor snelle cultuurverandering | Karen Reichert

11.15 uur Leer jouw gedrag én van jouw teamleden begrijpen en beïnvloeden | Patrick van Veen

12.15 uur Netwerklunch

13.00 uur Doorbreek barrières voor diepgaande verandering  | Tjip de Jong

14.00 uur Korte netwerkbreak

14.30 uur Samenwerken in crisis: van twijfel naar daadkracht | Jitske Kramer

16.30 uur Afsluiting door Joanne Bijleveld en netwerkborrel

Voorwaarden

De deelnamekosten voor dit seminar bedragen € 649,- (incl. btw) per persoon, inclusief consumpties, netwerklunch en afsluitende netwerkborrel. Vanaf 5 deelnemers bedragen de deelnamekosten € 549,- per persoon. Alle deelnemers ontvangen het boek 'Help! Mijn baas is een aap.'. Wellicht is het boek reeds in uw bezit? Dan kunt u het nieuwe exemplaar natuurlijk altijd doorgeven aan een collega of relatie.

Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. (incl. btw) aan administratiekosten in rekening. Meldt u zich binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering ook een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken.

Mocht het seminar onverhoopt niet plaats kunnen vinden, vanwege een langere impact van het Corona-virus, dan blijft het aangeschafte ticket geldig en kan gebruikt worden voor het verplaatste seminar. Bent u op die datum verhinderd, dan annuleren wij uiteraard kosteloos uw aanmelding.

Deze dag wordt georganiseerd door De Academie i.s.m. Managementboek. De Academie zal de deelnemersbevestiging verzorgen.

Ook interessant voor u"

17 MEI
Collegereeks
Tijdens de collegereeks Veranderkunde leer je de meerwaarde van veranderen, vernieuwen en verbeteren gelijktijdig in te zetten. Meer
2.495,-

Rubrieken

Populaire producten

  Personen

   Trefwoorden