Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Boeken over de Belastingdienst

De Nederlandse Belastingdienst staat de laatste jaren volop in de schijnwerpers. Wat ooit bekend stond als een efficiënte overheidsorganisatie met de slogan 'Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker', werd het middelpunt van een van de grootste overheidsschandalen in de recente Nederlandse geschiedenis: de toeslagenaffaire. Diverse auteurs hebben zich verdiept in de werking, uitdagingen en misstanden binnen deze organisatie die verantwoordelijk is voor het innen van belastingen en het uitkeren van toeslagen.

Jesse Frederik
Zo hadden we het niet bedoeld
In 'Zo hadden we het niet bedoeld' reconstrueert journalist Jesse Frederik de toeslagenaffaire tot in detail. Hij laat zien hoe goede intenties, systeemdenken en institutioneel wantrouwen leidden tot een catastrofe waarbij duizenden gezinnen financieel werden geruïneerd.

De toeslagenaffaire ontleed

Het toeslagenschandaal heeft de rol en het functioneren van de Belastingdienst fundamenteel ter discussie gesteld. Meerdere boeken bieden hierover diepgaande analyses vanuit verschillende perspectieven.

Renske Leijten
Leuker kunnen we het niet maken
SP-Kamerlid Renske Leijten, een van de politici die de toeslagenaffaire aan het licht bracht, geeft in haar boek 'Leuker kunnen we het niet maken' een scherpe analyse van wat er misging en hoe het systeem duizenden burgers vermorzelde.
Pieter Omtzigt
Een nieuw sociaal contract
In 'Een nieuw sociaal contract' analyseert Pieter Omtzigt het systematisch falen van de Belastingdienst tijdens het toeslagenschandaal. Hij legt de institutionele problemen bloot en pleit voor fundamentele hervormingen in de relatie tussen overheid en burger.

De toeslagenaffaire heeft pijnlijk blootgelegd hoe algoritmes en institutioneel wantrouwen leidden tot discriminatie en onrechtmatige terugvorderingen. Omtzigt stelt in zijn boek: "De Belastingdienst werd een machine die mensen vermaalde, zonder dat iemand de noodknop kon vinden."

Digitalisering en privacy bij de Belastingdienst

De moderne Belastingdienst verzamelt en verwerkt enorme hoeveelheden data. Dit roept vragen op over privacy, ethiek en de grenzen van overheidsoptreden.

Maurits Martijn Dimitri Tokmetzis
Je hebt wél iets te verbergen
In 'Je hebt wél iets te verbergen' gebruiken Dimitri Tokmetzis en Maurits Martijn de Nederlandse Belastingdienst als case study voor dataverzameling door de overheid en de risico's die dit met zich meebrengt voor burgerrechten en privacy.

SPOTLIGHT: Kees Verhoeven

Als voormalig Tweede Kamerlid voor D66 specialiseerde Kees Verhoeven zich in digitalisering en privacy. In zijn werk legt hij bloot hoe overheidsinstanties zoals de Belastingdienst worstelen met digitale transformatie, vaak ten koste van burgerrechten. Meer over Kees Verhoeven
Kees Verhoeven
De democratie crasht
In 'De democratie crasht' analyseert Kees Verhoeven het onwettige gebruik van digitale instrumenten door de Belastingdienst en andere overheidsinstanties, en wat dit betekent voor onze democratische rechtsstaat.

Verhoeven waarschuwt: "De Belastingdienst gebruikte algoritmes en risicoprofielen zonder democratische controle of transparantie, wat leidde tot structurele discriminatie en rechtsongelijkheid."

Zo kan het ook De vooringevulde belastingaangifte toont dat innovatie bij de Belastingdienst kan werken wanneer het uitgaat van vertrouwen en gemak voor de burger, in plaats van wantrouwen en controle. Deze innovatie verhoogde de compliance en verbeterde de relatie tussen burger en overheid.

Belastingdienst en sociale rechtvaardigheid

Een kritische analyse van het functioneren van de Belastingdienst moet ook kijken naar hoe deze omgaat met verschillende groepen in de samenleving, van multinationals tot kwetsbare burgers.

Martin van Geest Joost van Kleef Henk Willem Smits
Waarom niemand hier belasting betaalt* *behalve jij
In 'Waarom niemand hier belasting betaalt* *behalve jij' ontrafelen de auteurs hoe de Nederlandse Belastingdienst via rulings en andere constructies belastingontwijking door internationale bedrijven mogelijk maakt, terwijl gewone burgers de volle mep betalen.
Nadja Jungmann Peter Wesdorp Tamara Madern
Stress-sensitief werken in het sociaal domein
In 'Stress-sensitief werken in het sociaal domein' beschrijven de auteurs hoe instanties als de Belastingdienst effectiever kunnen werken door rekening te houden met de impact van stress op het gedrag van burgers, met name in kwetsbare posities.

Stress-sensitief werken kan de Belastingdienst helpen om effectiever om te gaan met burgers die door stress niet optimaal kunnen reageren op brieven, formulieren of deadlines. Deze aanpak kan bijdragen aan een rechtvaardiger belastingsysteem.

Spotlight: Kustaw Bessems

Journalist Kustaw Bessems onderzoekt in zijn werk de fundamentele spanning tussen overheidsbeleid en grondrechten. Hij heeft diepgravend onderzoek gedaan naar de Belastingdienst en de toeslagenaffaire, waarin hij blootlegt hoe institutioneel racisme en klassenjustitie een rol speelden.
Kustaw Bessems
Stuurloos
In 'Stuurloos' gebruikt Bessems de Belastingdienst en de toeslagenaffaire als sprekend voorbeeld van overheidshandelen dat grondrechten schendt. Hij beschrijft hoe etnische profilering werd toegepast om 'fraudeurs' op te sporen.
"De toeslagenaffaire laat zien dat de Belastingdienst een systeem had gecreëerd waarin mensen schuldig waren tot hun onschuld bewezen was, en zelfs dan bleven ze schuldig in de ogen van de overheid." Uit: Stuurloos

Verandering en innovatie binnen de Belastingdienst

Ondanks de grote problemen die aan het licht zijn gekomen, zijn er ook voorbeelden van succesvolle veranderingen en innovaties binnen de Belastingdienst.

Theo Janssen Peter Brouwer
50 veranderprincipes
'50 veranderprincipes' toont hoe de Belastingdienst gedragsinterventies en nudging toepast om belastingmoraal te verhogen en compliance te verbeteren, met concrete voorbeelden van succesvolle veranderingen in de communicatie met burgers.
Theo Janssen Peter Brouwer
50 veranderprincipes
'50 veranderprincipes' toont hoe de Belastingdienst gedragsinterventies en nudging toepast om belastingmoraal te verhogen en compliance te verbeteren, met concrete voorbeelden van succesvolle veranderingen in de communicatie met burgers.

Boeken over 'belastingdienst' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'belastingdienst'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden