Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Democratie: fundament onder druk

Democratie - letterlijk 'heerschappij door het volk' - is een regeringsvorm waarbij het volk via verkiezingen invloed heeft op het bestuur en beleid. Met grondrechten, machtenscheiding en rechtsstaat vormt het de basis van onze samenleving. Maar wat betekent democratie vandaag? Steeds meer auteurs waarschuwen dat deze bestuursvorm onder druk staat door technologische, economische en geopolitieke ontwikkelingen. Van populisme en polarisatie tot digitale manipulatie en groeiende ongelijkheid - de hedendaagse democratie kent vele uitdagingen.

Leo van de Voort
Brutisme
In 'Brutisme' waarschuwt Leo van de Voort dat democratie wordt bedreigd door individualistisch geweld en cynisme. Hij beschrijft democratie als een 'breekbaar vaasje' dat bescherming behoeft tegen de groeiende invloed van brutisme - een essentieel boek voor iedereen die zich zorgen maakt over democratische erosie.

Bedreigingen voor de democratie

Verschillende auteurs belichten hoe onze democratische systemen worden uitgehold. Van economische machtsconcentratie tot digitale manipulatie - de dreigingen komen uit diverse hoeken. Vooral de toenemende invloed van technologiebedrijven en autoritaire bewegingen wordt door velen gezien als een existentiële bedreiging voor democratische waarden.

Marietje Schaake
De tech coup
In 'De tech coup' analyseert Marietje Schaake hoe techbedrijven steeds meer macht vergaren ten koste van democratische instituties. Ze laat zien hoe de combinatie van economische macht en controle over digitale infrastructuur fundamentele democratische processen ondermijnt en waarom regulering noodzakelijk is.

De technologische uitdagingen voor democratie beperken zich niet tot Big Tech. Ook artificiële intelligentie vormt een potentiële bedreiging voor democratische processen, zoals manipulatie van informatie en verkiezingen.

Yuval Noah Harari
Nexus - Van het stenen tijdperk tot AI
In 'Nexus - Van het stenen tijdperk tot AI' onderzoekt Yuval Noah Harari hoe AI zowel democratische waarden kan versterken als ondermijnen. Hij stelt democratie voor als tegenhanger van totalitarisme en vraagt zich af of onze democratische systemen bestand zijn tegen de AI-revolutie.

Naast externe dreigingen waarschuwen auteurs ook voor interne uitholling van democratische waarden. Conservator Anne Applebaum onderzoekt hoe autocraten wereldwijd opereren en hoe democratische systemen van binnenuit worden uitgehold.

Anne Applebaum
Autocratie bv
In 'Autocratie bv' beschrijft Anne Applebaum de wereldwijde strijd tussen democratische en autocratische systemen. Ze toont hoe democratieën worden ondermijnd door inmenging van buitenaf en interne polarisatie, en pleit voor democratische samenwerking als tegengewicht tegen de opkomst van autoritaire regimes.

Democratische vernieuwing

Tegenover analyses van bedreigingen staan ook boeken die onderzoeken hoe democratie kan worden vernieuwd en versterkt. Sommige auteurs pleiten voor meer directe burgerparticipatie, anderen voor fundamentele herziening van economische verhoudingen of institutionele aanpassingen.

Eva Rovers
Nu is het aan ons
Eva Rovers pleit in 'Nu is het aan ons' voor democratische vernieuwing. Ze analyseert de tekortkomingen van het huidige systeem en beargumenteert dat democratie versterking nodig heeft om complexe problemen aan te kunnen pakken, met meer directe inspraak voor burgers naast de representatieve democratie.

Verschillende auteurs onderzoeken ook hoe alternatieve besluitvormingsmodellen democratie kunnen verrijken. Zo beschrijft Myrna Lewis hoe 'Deep Democracy' verder gaat dan de meerderheidsdemocratie door ook minderheidsopvattingen te integreren.

Myrna Lewis
Deep Democracy, een levenswerk
Myrna Lewis bekritiseert in 'Deep Democracy, een levenswerk' de conventionele meerderheidsdemocratie en biedt een alternatief model dat ook de wijsheid van minderheden integreert in besluitvorming. Een vernieuwende kijk op hoe democratische processen inclusiever kunnen worden.
Nu is het aan ons Bij ingrijpende maatschappelijke vraagstukken kan de democratie versterkt worden door burgerberaden naast de representatieve democratie te plaatsen. Burgerberaden waarbij een geloot panel van burgers, ondersteund door experts, tot doorwrochte aanbevelingen komt, kunnen juist bij gepolariseerde onderwerpen tot gedragen oplossingen leiden.

De democratie onder de loep

In Nederland plaatsen verschillende auteurs het functioneren van onze democratie onder een kritische loep. Zij wijzen op praktische problemen, institutionele zwaktes en het groeiende wantrouwen tussen burgers en politiek.

Kustaw Bessems
Stuurloos
In 'Stuurloos' analyseert Kustaw Bessems uitgebreid het functioneren van de Nederlandse democratie. Hij identificeert gebreken in het systeem en doet concrete voorstellen om de democratie te versterken, met bijzondere aandacht voor de kloof tussen stemmen en daadwerkelijke invloed van burgers.
"Democratie is veel meer dan om de paar jaar een hokje rood kleuren. Het gaat om een systeem waarin burgers werkelijk invloed hebben op wat er gebeurt, waarin de overheid dienend is aan het algemeen belang en waarin macht gecontroleerd wordt. Die kern van democratie verdient onze voortdurende aandacht en onderhoud." Uit: Stuurloos

Naast kritiek op de huidige staat van de democratie bieden sommige auteurs ook visies op hoe democratie in de toekomst vorm zou kunnen krijgen, vooral in relatie tot digitalisering en technologische ontwikkeling.

Bob de Wit
Democratie 4.0
Bob de Wit presenteert in 'Democratie 4.0' een visie op het herontwerpen van democratie voor een nieuwe samenleving in het digitale tijdperk. Hij onderzoekt hoe democratie kan worden aangepast aan de uitdagingen en mogelijkheden van de 21e eeuw.

Internationaal perspectief

De uitdagingen voor democratie spelen wereldwijd. Van Amerika tot Rusland, van Europa tot Azië - overal staan democratische waarden onder druk of worden democratische bewegingen onderdrukt.

Alexei Navalny
Patriot
In zijn indrukwekkende memoires 'Patriot' beschrijft Alexei Navalny zijn strijd voor een democratisch Rusland. Het boek toont zijn visie op democratische waarden en zijn persoonlijke offers in het verzet tegen het autoritaire regime van Poetin - een krachtig getuigenis van democratisch activisme.

Spotlight: Timothy Snyder

Als historicus specialiseert Timothy Snyder zich in de geschiedenis van Oost-Europa en de Holocaust. In zijn werk waarschuwt hij voor hedendaagse bedreigingen van de democratie en trekt parallellen met historische ontwikkelingen. Zijn werk verbindt historische lessen met actuele uitdagingen voor democratie.
Timothy Snyder
Over vrijheid
In 'Over vrijheid' betoogt Timothy Snyder dat democratie het essentiële kader vormt voor echte vrijheid. Hij benadrukt dat vrijheid collectieve inspanningen vereist voor het creëren van structuren die vrijheid mogelijk maken, en waarschuwt tegen individualistische vrijheidsopvattingen.

Democratie en onderwijs

Verschillende denkers benadrukken het belang van onderwijs voor het instandhouden van democratische waarden. Zonder kritisch denkende burgers kan democratie niet overleven.

Martha Nussbaum
Niet voor de winst
In 'Niet voor de winst' argumenteert Martha Nussbaum dat onderwijs in geesteswetenschappen cruciaal is voor democratisch burgerschap. Ze betoogt dat democratieën niet kunnen overleven zonder burgers die kritisch kunnen denken en zich in anderen kunnen inleven - essentiële vaardigheden die de geesteswetenschappen ontwikkelen.

Ook de relatie tussen democratie en economische verhoudingen wordt door verschillende auteurs onderzocht. Ongelijkheid wordt vaak gezien als een bedreiging voor democratische stabiliteit.

Thomas Piketty Michael Sandel
Gelijkheid
In 'Gelijkheid' onderzoeken Michael Sandel en Thomas Piketty hoe economische ongelijkheid de democratie ondermijnt. Ze analyseren hoe extreme vermogensverschillen leiden tot politieke machtsconcentratie en pleiten voor democratisering van economische macht.
Gelijkheid Economische ongelijkheid en democratie staan op gespannen voet met elkaar. Wanneer vermogen en invloed te sterk geconcentreerd raken, wordt politieke gelijkheid - een kernprincipe van democratie - uitgehold. Voor een gezonde democratie is een zekere mate van economische gelijkheid noodzakelijk.

De toekomst van democratie

Wat is de toekomst van democratie in een tijd van snelle technologische verandering, klimaatcrisis en geopolitieke verschuivingen? Deze vraag houdt veel denkers bezig.

Rudy Van Belkom
Alive and clicking
In 'Alive and clicking' analyseert Rudy Van Belkom hoe digitale technologieën de democratie beïnvloeden. Hij onderzoekt verschillende vormen van democratie en hoe deze kunnen worden versterkt of uitgehold in het digitale tijdperk - een cruciaal perspectief op democratie in de 21e eeuw.

SPOTLIGHT: Michael Sandel

Harvard-filosoof Michael Sandel is wereldwijd bekend om zijn toegankelijke analyses van democratie, rechtvaardigheid en marktwerking. In werken als 'De tirannie van verdienste' onderzoekt hij hoe meritocratische idealen democratische gemeenschapszin kunnen uithollen en pleit hij voor een democratie die meer is dan alleen marktprincipes. Meer over Michael Sandel

Een belangrijk aspect van democratische stabiliteit is ook het vermogen om langetermijnbelangen mee te wegen in besluitvorming - een uitdaging in een systeem dat vaak gericht is op kortetermijnresultaten.

Martin Visser
De stem van de toekomst
Martin Visser onderzoekt in 'De stem van de toekomst' hoe democratische systemen kunnen worden aangepast om langetermijnbelangen te dienen en toekomstige generaties te vertegenwoordigen. Een vernieuwend perspectief op een fundamentele democratische uitdaging.
Martin Visser
De stem van de toekomst
Martin Visser onderzoekt in 'De stem van de toekomst' hoe democratische systemen kunnen worden aangepast om langetermijnbelangen te dienen en toekomstige generaties te vertegenwoordigen. Een vernieuwend perspectief op een fundamentele democratische uitdaging.

Boeken over 'democratie' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'democratie'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden