trefwoord
Het belang van een duidelijk doel: richting geven aan leven en werk
In een wereld vol keuzes en mogelijkheden is het hebben van een helder doel essentieel. Of het nu gaat om persoonlijke ontwikkeling, teamperformance of organisatiesucces - een duidelijk gedefinieerd doel geeft richting, betekenis en energie. Het biedt een kompas voor besluitvorming en helpt focus te behouden wanneer afleidingen op de loer liggen. Laten we verkennen wat het concept 'doel' betekent, hoe je er een formuleert en waarom het zo'n krachtige impact kan hebben.
Wat is een doel eigenlijk?
Een doel is meer dan alleen een eindbestemming of resultaat. Het gaat om de beoogde uitkomst of richting die je leven, project of organisatie stuurt. Een goed geformuleerd doel bevat niet alleen wat je wilt bereiken, maar ook waarom. Dit waarom-element, ook wel bekend als 'purpose', geeft betekenis en creëert intrinsieke motivatie.
Cedric Dumont
Dare to Jump
In
Dare to Jump bespreekt extreme sporter Cedric Dumont het belang van een duidelijk doel (purpose) en 'de kracht van waarom'. Als basejumper en wingsuit-pionier illustreert hij hoe zijn eigen duidelijke doel hem heeft geholpen zijn dromen te verwezenlijken, zelfs in situaties waar angst en onzekerheid op de loer lagen.
Boek bekijken
Verwachte levertijd ongeveer 9 werkdagen
Als avonturier, ondernemer en pionier in extreme sporten zoals basejumping en wingsuit is Cedric Dumont een expert in het presteren onder druk. Vanuit zijn unieke ervaringen helpt hij bedrijfsleiders, topsporters en andere professionals hun volledige potentieel te benutten door hen te leren hoe een duidelijk doel helpt bij het nemen van moedige beslissingen en het maximaliseren van impact.
"Het hebben van een duidelijk doel werkt als een kompas in moeilijke tijden. Als je weet waarom je doet wat je doet, vind je de kracht om door te gaan wanneer het moeilijk wordt. Dit geldt zowel voor een extreme sport als basejumpen als voor ondernemerschap of leiderschap."
Uit: Dare to Jump
Persoonlijke doelen: de basis voor een betekenisvol leven
Mensen hebben doelen nodig om richting en betekenis aan hun leven te geven. Deze persoonlijke doelen - of purpose - verbinden je met je diepste drijfveren en waarden. Ze helpen je keuzes maken die in lijn zijn met wie je werkelijk bent en wat je wilt bijdragen aan de wereld.
Purpose - 'Tastbare handvatten'
Henny Portman
Het artikel 'Purpose - Tastbare handvatten' laat zien dat purpose bestaat uit drie componenten: het hoofd (weten, voor wie doe je het), het hart (willen, waarom doe je het) en de handen (doen, hoe doe je het). Deze holistische benadering helpt om je persoonlijke doel niet alleen te kennen, maar ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen.
Jon Gordon
The Energy Bus
In
The Energy Bus neemt Jon Gordon lezers mee op een inspirerende reis die het belang van doelgericht leven en werken onderstreept. Hij toont hoe een duidelijk doel fungeert als brandstof voor succes en voldoening, en hoe het de energie geeft om tegenslagen te overwinnen en gefocust te blijven op wat echt belangrijk is.
Boek bekijken
Verwachte levertijd ongeveer 8 werkdagen
Leiden vanuit purpose - 'Fonkelende ogen en energie'
Sylvie van der Haar
Het artikel 'Leiden vanuit purpose' bespreekt Nick Craig's visie op het ontdekken van je persoonlijke purpose. Dit gebeurt volgens hem via drie 'toegangspoorten': magische momenten (vaak uit je kindertijd), uitdagende ervaringen ('vuurproefmomenten'), en passie. Je purpose geeft je stevige grond onder je voeten en helpt richting en vertrouwen te vinden.
Doelen in organisaties: van persoonlijk naar collectief
Organisaties worstelen vaak met de vraag hoe ze individuele doelen kunnen verbinden met een collectieve ambitie. Het is een misvatting dat organisaties zelf doelen hebben - het zijn altijd mensen die doelen stellen. De kunst is om een gezamenlijk doel te creëren waar individuele medewerkers zich mee kunnen verbinden.
Ben Kuiken - Organisaties hebben geen doelen, mensen hebben doelen
Ben Kuiken
In 'Organisaties hebben geen doelen, mensen hebben doelen' stelt Ben Kuiken dat de gedachte dat alle neuzen dezelfde kant op moeten staan niet per se juist is. Mensen hebben persoonlijke doelen en organiseren zich om die te bereiken. Uit dit 'onderhandelingsproces' ontstaan wat we 'organisatiedoelen' noemen, maar dit zijn eigenlijk dominante stromingen die zeggen: 'de doelen zijn zus en zo'.
Joke de Vries
Breinvriendelijk veranderen
In
Breinvriendelijk veranderen benadrukt Joke de Vries dat een helder doel en veranderverhaal essentieel zijn om verandering op gang te brengen. Vanuit haar neuropsychologische expertise laat ze zien hoe het menselijk brein reageert op doelen en hoe dit kennis kan worden toegepast bij organisatieveranderingen.
Boek bekijken
Vandaag voor 21:00 besteld, morgen in huis
Joke de Vries combineert haar Master in Neuropsychologie met praktijkervaring als HR Business Partner om organisaties te helpen begrijpen hoe het menselijk brein reageert op verandering. Via haar bedrijf BreinKennis helpt ze organisaties in de maakindustrie meer invloed te krijgen op (gedrags-)verandering door wetenschappelijke inzichten over het brein praktisch toepasbaar te maken.
Breinvriendelijk veranderen
Ons brein heeft behoefte aan een duidelijk doel om verandering te accepteren. Zonder helder einddoel ervaart het brein verandering als bedreiging en zal het weerstand bieden. Door het formuleren van een concreet, inspirerend doel dat aansluit bij de behoeften van medewerkers, creëer je de neurologische basis voor succesvolle veranderingstrajecten.
Purpose-gedreven organisaties: meer dan winst alleen
Steeds meer organisaties ontdekken dat een exclusieve focus op winst niet volstaat in de huidige maatschappij. Een purpose - een hoger doel dat verder gaat dan winstmaximalisatie - geeft richting aan strategie en operaties, en spreekt zowel klanten als medewerkers aan op een dieper niveau.
Henk Volberda: ‘Ondernemingen moeten zich bezinnen op hun rol in de samenleving’
Henk Volberda
Het artikel 'Ondernemingen moeten zich bezinnen op hun rol in de samenleving' benadrukt dat een purpose een concreet doel is dat verder gaat dan winstmaximalisatie. In een purpose-gedreven onderneming staat het sociale doel centraal, met een winstgevend businessmodel daaraan ten dienste gesteld. Uit onderzoek blijkt echter dat slechts 20% van de Nederlandse ondernemingen serieus aandacht schenkt aan zulke maatschappelijke doelstellingen.
Jon Gordon
Pak de bus!
Pak de bus! van Jon Gordon laat zien hoe doelgericht werken teams en organisaties kan transformeren. Door een gemeenschappelijk doel te vinden en daar energie uit te putten, kunnen teams obstakels overwinnen en tot uitzonderlijke prestaties komen. Gordon's metafoor van 'de bus' illustreert hoe positieve energie en doelgerichtheid samenhangen.
Boek bekijken
Vandaag voor 21:00 besteld, morgen in huis
Collectieve ambitie ontwikkelen
Een sterk collectief doel komt niet vanzelf tot stand. Het vraagt om een doordacht proces waarbij alle betrokkenen worden meegenomen en zich kunnen verbinden met de gezamenlijke richting. Dit proces gaat verder dan het formuleren van een missie en visie; het gaat om het creëren van een levend verhaal dat energie geeft.
We gaan ervoor! - Samen bouwen aan een collectieve ambitie
In 'We gaan ervoor! - Samen bouwen aan een collectieve ambitie' wordt benadrukt dat werken leuker én betekenisvoller is binnen organisaties met een levende collectieve ambitie. Een collectieve ambitie zorgt ervoor dat alle teamleden weten waarom en waartoe ze bestaan en waar ze samen voor staan en gaan. Dit is meer dan een marketingverhaal; het is een instrument voor leidinggevenden om richting te geven en inspiratie te bieden.
Kus de visie wakker
Renze J. Klamer
Het artikel over 'Kus de visie wakker' bespreekt hoe een organisatievisie meer is dan twee mooie zinnen die je op een middag bedenkt. Een sterke visie beantwoordt vier vragen: Waarom bestaan wij? Waarheen gaan wij? Waarin blinken wij uit? En waarvoor staan wij? De antwoorden vormen samen het hogere doel, het gewaagde doel, de kernkwaliteiten en de kernwaarden van de organisatie.
Van verhaal naar handelen: StoryDoing
Een doel formuleren is één ding, ernaar handelen is een tweede. Veel organisaties blijven steken in het vertellen van hun verhaal, maar de echte kracht zit in het doen - in het vertalen van je purpose naar concrete acties en beslissingen die laten zien waar je voor staat.
Bogers en van Gils: ‘Een krachtige organisatie weet waarvoor zij staat en laat dat ook zien’
Bogers en van Gils
In het artikel 'Een krachtige organisatie weet waarvoor zij staat en laat dat ook zien' introduceren Bogers en van Gils het concept StoryDoing. Ze leggen uit dat het niet alleen belangrijk is om je verhaal te vertellen, maar het vooral krachtig wordt als je je verhaal gaat doen. Met StoryDoing laat je zien dat je de daad bij het woord voegt, wat je waard bent en wat je bestaansrecht is.
De winst van purpose - Voor wie purpose echt op de agenda wil krijgen
Roy van den Anker
Het artikel 'De winst van purpose' benadrukt dat purpose alleen werkt als het voortkomt uit intrinsieke motivatie. Bedrijven die daadwerkelijk purposegedreven zijn, doen dit vanuit de intrinsieke motivatie van bestuurders of medewerkers die een verschil willen maken. Alle andere uitingen zijn slechts voor de bühne. Purpose die nagestreefd wordt vanuit verplichting kan geen echte purpose zijn.
Motivatie en doel: een krachtig partnerschap
Doelen en motivatie zijn nauw met elkaar verbonden. Zonder motivatie blijven doelen abstracte concepten; zonder doelen kan motivatie richtingloos zijn. De combinatie van een helder doel en intrinsieke motivatie creëert een krachtige drijfveer voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Alwin Sixma: ‘Motivatie kan een enorme kracht voor jou, je team en je organisatie zijn’
Alwin Sixma
In 'Motivatie kan een enorme kracht voor jou, je team en je organisatie zijn' wordt motivatie gedefinieerd als 'het nastreven van waarde door uitvoering'. Motivatie krijgt vorm tijdens interactie met de buitenwereld en verandert met onze ervaringen mee. Voor organisaties betekent dit dat ze een werkklimaat moeten creëren waar mensen hun motivatie kunnen volgen en dat kunnen doen waar ze echt in geloven.
Jon Gordon
The Energy Bus Field Guide
The Energy Bus Field Guide van Jon Gordon biedt praktische oefeningen om de principes van doelgericht leven en werken toe te passen. Gordon helpt lezers hun persoonlijke en professionele doelen te identificeren en de motivatie te vinden om deze doelen na te streven, zelfs wanneer ze obstakels tegenkomen.
Boek bekijken
Verwachte levertijd ongeveer 8 werkdagen
Ikigai: een holistisch perspectief op doel
Het Japanse concept Ikigai biedt een interessant perspectief op het vinden van je doel. Ikigai betekent letterlijk 'reden van bestaan' en bevindt zich op het snijpunt van wat je goed kunt, waar je van houdt, wat de wereld nodig heeft, en waarvoor je betaald kunt worden.
In organisaties wordt Ikigai beschreven als moreel kompas
Paul Verveen
In het artikel 'In organisaties wordt Ikigai beschreven als moreel kompas' legt Paul Verveen uit dat Ikigai betekent 'door bewust van betekenis te willen zijn, lang en gelukkig leven'. Mensen worden gelukkig als er een natuurlijke verbinding is tussen hetgeen wat je vandaag doet en waar je op langere termijn in gelooft. In organisaties kan dit vertaald worden naar een moreel kompas dat mensen echt ervaren.
De kracht van een duidelijk doel
Of je nu een individu, team of organisatie bent, een helder gedefinieerd doel biedt richting en energie. Het helpt bij het maken van keuzes, het overwinnen van obstakels, en het creëren van betekenis. In een steeds complexere wereld wordt het belang van een duidelijk doel alleen maar groter.
Door je purpose te kennen en ernaar te handelen, verbind je wat je doet met wie je bent en wat je wilt bijdragen. Dit creëert niet alleen succes in conventionele zin, maar vooral een dieper gevoel van voldoening en betekenis. En dat is misschien wel het belangrijkste doel van allemaal.
De bestsellers
-
€ 34,95
-
€ 29,95
-
€ 24,42
-
€ 20,00
-
€ 33,95