Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Informatievoorziening

Informatievoorziening vormt het kloppend hart van elke moderne organisatie. Het omvat het geheel aan informatieverwerkende processen, systemen en middelen die ervoor zorgen dat de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste personen terechtkomt. Van geautomatiseerde IT-systemen tot niet-geautomatiseerde componenten - een effectieve informatievoorziening is cruciaal voor gefundeerde besluitvorming, operationele efficiëntie en strategische sturing.

Op deze pagina vind je alles over de verschillende aspecten van informatievoorziening, van frameworks voor business informatiemanagement tot praktische implementaties in diverse sectoren.

Remko van der Pols Ralph Donatz Frank van Outvorst René Sieders
BiSL – Een Framework voor business informatiemanagement
BiSL is uitgegroeid tot dé standaard voor business informatiemanagement in Nederland. Dit gezaghebbende werk biedt een compleet framework voor het sturen, beheren en organiseren van de informatievoorziening vanuit bedrijfsperspectief, waarbij niet alleen IT maar de volledige informatiehuishouding centraal staat.

Frameworks voor het beheren van informatievoorziening

Voor het effectief beheren van informatievoorziening zijn verschillende frameworks ontwikkeld. Deze bieden structuur en methodiek om de complexe processen van informatiemanagement in goede banen te leiden. Twee prominente frameworks die in Nederland veel worden toegepast zijn BiSL (Business Information Services Library) en ASL (Application Services Library).

Remko van der Pols Yvette Backer
BiSL - Pocketguide
Deze compacte pocketguide maakt het BiSL-framework toegankelijk voor iedereen die betrokken is bij informatiemanagement. Het benadrukt dat informatievoorziening meer is dan alleen IT en laat zien hoe je vanuit bedrijfsperspectief sturing geeft aan de complete informatiehuishouding.

Spotlight: Remko van der Pols

Remko van der Pols is een van de grondleggers van zowel het BiSL- als het ASL-framework. Als co-auteur van meerdere standaardwerken op het gebied van business informatiemanagement en applicatiemanagement heeft hij een diepgaande invloed gehad op hoe organisaties hun informatievoorziening inrichten en besturen.
Yvette Backer Remko van der Pols
ASL2 Pocketguide
Deze pocket guide toont hoe ASL bijdraagt aan professioneel applicatiebeheer als onderdeel van de bredere informatievoorziening. Het biedt concrete handvatten voor het beheren en verbeteren van applicaties die cruciaal zijn voor de informatievoorziening van organisaties.

Evaluatie en verbetering van informatievoorziening

Een effectieve informatievoorziening vereist continue evaluatie en verbetering. Door regelmatig te toetsen of de informatievoorziening nog aansluit bij de behoeften van de organisatie, kunnen gaten worden gedicht en processen worden geoptimaliseerd. Verschillende methodieken en tools kunnen hierbij helpen.

Ralph Donatz
BiSL Zelfevaluatie
Dit praktische werk biedt handvatten voor het evalueren en verbeteren van informatievoorziening op alle niveaus, van operationeel tot strategisch. De zelfevaluatie helpt organisaties inzicht te krijgen in de volwassenheid van hun business informatiemanagement.

Informatievoorziening in specifieke contexten

De invulling van informatievoorziening verschilt sterk per sector en context. Wat in het ene domein werkt, hoeft niet per definitie effectief te zijn in een ander domein. Hieronder vind je boeken die ingaan op informatievoorziening in specifieke contexten, van crisismanagement tot overheidsorganisaties.

Tom Compaijen
Klaar voor elke crisis
In crisissituaties is tijdige en accurate informatievoorziening van levensbelang. Dit boek laat zien hoe 'doodse stilte leidt tot storm van kritiek' en pleit voor een proactieve en regelmatige communicatiestrategie tijdens crises om vertrouwen te behouden.
Jaring Hiemstra
De moderne digitale provincie
Voor provincies is een excellente informatiepositie cruciaal. Dit boek belicht hoe digitalisering kan bijdragen aan een verbeterde informatievoorziening bij provinciale overheden, wat essentieel is voor effectieve dienstverlening en beleidsvorming.

De rol van informatievoorziening bij besturing en toezicht

Voor bestuurders en toezichthouders is betrouwbare informatievoorziening van cruciaal belang. Zonder juiste en tijdige informatie kunnen zij hun rol niet effectief vervullen. Tegelijkertijd worstelen veel organisaties met de balans tussen volledigheid en overzicht in hun informatiestromen naar de top.

Jan Stolker
Het spel in de boardroom
Dit boek behandelt de informatieparadox waar veel toezichthouders mee kampen: te veel of juist te weinig informatie. Het benadrukt het belang van integere informatievoorziening voor effectief toezicht en bespreekt hoe dit 'spel' in de boardroom gespeeld wordt.
"Zonder adequate informatievoorziening is effectief toezicht onmogelijk. Tegelijkertijd dreigt het gevaar dat de commissaris verdrinkt in een zee van data zonder relevante informatie te verkrijgen. Dit is de grote informatieparadox waar veel toezichthouders mee worstelen." Uit: Het spel in de boardroom
Fred Conijn
Dynamische sturing in turbulente tijden
In turbulente tijden is dynamische sturing essentieel. Dit boek laat zien hoe een goede informatievoorziening hiervoor de basis vormt, door informatie over verleden, heden en toekomst te integreren en zo besluitvorming te ondersteunen.

Informatievoorziening in specifieke bedrijfsprocessen

Naast de algemene principes van informatiemanagement, is het belangrijk om te kijken naar hoe informatievoorziening wordt toegepast in specifieke bedrijfsprocessen. Of het nu gaat om financiële rapportage, duurzaamheidsverslaglegging of een bedrijfsovername - in elke context stelt informatievoorziening eigen eisen.

Fred Conijn
Aan de slag met CSRD
Met de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) staat bedrijven een grote uitdaging te wachten. Dit boek wijdt een volledig hoofdstuk aan hoe de informatievoorziening voor ESG-data moet worden ingericht - een nieuw terrein voor veel organisaties.
Frits Beunke Joost Coopmans
Praktijkboek bedrijfsovername
Bij bedrijfsovernames is transparante en volledige informatievoorziening cruciaal. Dit boek behandelt in detail hoe informatie aan potentiële kopers moet worden verstrekt, van het informatiememorandum tot het inrichten van een dataroom.

De praktijk van functioneel beheer

Functioneel beheerders spelen een sleutelrol in het vertalen van bedrijfsbehoeften naar de technische informatievoorziening. Ze vormen een brug tussen de business en IT, en zijn verantwoordelijk voor het onderhouden en verbeteren van informatiesystemen zodat deze blijven aansluiten bij wat de organisatie nodig heeft.

SPOTLIGHT: Daniël E. Brouwer

Daniël E. Brouwer heeft met zijn 'Handboek voor de functioneel beheerder' een standaardwerk geschreven dat door veel professionals in het vakgebied wordt gebruikt. Als pionier in het professionaliseren van functioneel beheer heeft hij bijgedragen aan de erkenning van dit vakgebied binnen de informatievoorziening. Meer over Daniël E. Brouwer
Daniël E. Brouwer Martijn Buurman
Hét handboek voor de functioneel beheerder
Dit klassieke handboek biedt functioneel beheerders praktische handvatten voor hun dagelijkse werkzaamheden. Het helpt bij het vertalen van bedrijfsbehoeften naar technische oplossingen en het onderhouden van systemen die de informatievoorziening van organisaties ondersteunen.
De functioneel beheerder en BiSL Effectieve informatievoorziening beperkt zich niet tot IT-systemen. Juist het samenspel tussen geautomatiseerde en niet-geautomatiseerde componenten is cruciaal. Functioneel beheerders moeten daarom verder kijken dan alleen de techniek en begrijpen hoe informatie door de hele organisatie stroomt.
Jacinta Hall Jasper Maas
De functioneel beheerder en BiSL
Dit boek richt zich specifiek op functioneel beheerders die werken met het BiSL-framework. Het maakt duidelijk onderscheid tussen geautomatiseerde en niet-geautomatiseerde informatievoorziening, en beschrijft hoe deze integraal beheerd kunnen worden.
Jacinta Hall Jasper Maas
De functioneel beheerder en BiSL
Dit boek richt zich specifiek op functioneel beheerders die werken met het BiSL-framework. Het maakt duidelijk onderscheid tussen geautomatiseerde en niet-geautomatiseerde informatievoorziening, en beschrijft hoe deze integraal beheerd kunnen worden.

Boeken over 'informatievoorziening' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'informatievoorziening'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden