Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Boeken over machtsstructuren

Machtsstructuren vormen de ruggengraat van organisaties en samenlevingen. Ze bepalen wie beslissingen neemt, wie invloed heeft en wie toegang krijgt tot kansen en middelen. Of het nu gaat om formele hiërarchieën of informele netwerken, machtsstructuren zijn overal aanwezig en hebben een diepgaande impact op ons leven en werk. Op deze pagina vind je boeken die inzicht geven in hoe machtsstructuren functioneren, hoe ze zichzelf in stand houden, en hoe ze kunnen worden getransformeerd voor een rechtvaardiger en inclusiever systeem.

Frederic Laloux
Reinventing organizations
Frederic Laloux's 'Reinventing Organizations' is een baanbrekend werk dat een revolutionaire kijk biedt op hoe machtsstructuren anders kunnen worden ingericht. Laloux introduceert het concept van 'cyane organisaties' waar hiërarchische macht plaatsmaakt voor gedistribueerde besluitvorming, waardoor iedereen macht heeft in plaats van slechts enkelen aan de top.

Macht en ongelijkheid in de samenleving

Machtsstructuren bepalen in belangrijke mate wie vooruit komt in de samenleving en wie achterblijft. Verschillende auteurs hebben vanuit uiteenlopende perspectieven onderzocht hoe macht ongelijkheid in stand houdt en wat dit betekent voor individuen en groepen.

Joris Luyendijk
De zeven vinkjes
In 'De zeven vinkjes' legt Joris Luyendijk bloot hoe onzichtbare machtsstructuren bepalen wie aan de top komt in Nederland. Hij toont aan hoe bestaande systemen zichzelf in stand houden door selectie en promotie van mensen die voldoen aan zeven specifieke kenmerken - een pijnlijke analyse van privilege en macht.

SPOTLIGHT: David Graeber

David Graeber was een invloedrijke antropoloog en activist die bekend stond om zijn kritische analyses van machtsstructuren. In zijn werk onderzoekt hij alternatieve manieren van samenleven en besturen, waarbij hij bestaande hiërarchieën en economische systemen ter discussie stelt. Zijn vermogen om historische voorbeelden te gebruiken om hedendaagse machtsrelaties te begrijpen maakt zijn werk essentieel voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe macht functioneert. Meer over David Graeber
David Graeber
Piratenverlichting
In 'Piratenverlichting' neemt David Graeber ons mee naar piratenkolonies die opvallend egalitaire machtsstructuren kenden, radicaal verschillend van het hiërarchische Europa. Deze historische analyse laat zien dat alternatieve machtsverdelingen niet alleen mogelijk zijn, maar ook eeuwen geleden al werden gepraktiseerd.

Machtsstructuren in organisaties

Binnen organisaties bepalen machtsstructuren niet alleen de officiële besluitvorming, maar ook de dagelijkse werksfeer, kansen op ontwikkeling en de mate waarin vernieuwing mogelijk is. Verschillende auteurs belichten hoe zowel formele als informele machtsstructuren organisaties maken of breken.

Leen Schaap
Brand in Amsterdam
Leen Schaap geeft in 'Brand in Amsterdam' een onthullende inkijk in hoe informele machtsstructuren binnen de Amsterdamse brandweer de formele gezagslijnen volledig ondermijnden. Dit relaas van een organisatie waar de officiële hiërarchie werd uitgehold door informele machtsnetwerken biedt belangrijke lessen.
"Informele leiders hebben grote invloed op hoe machtsstructuren in organisaties daadwerkelijk functioneren. Ze kunnen formele leiders ondersteunen, maar ook ondermijnen. Hun invloed strekt vaak verder dan wat zichtbaar is op het organogram." Uit: Informeel leiderschap
Peter van Lonkhuyzen
Informeel leiderschap
Peter van Lonkhuyzen's 'Informeel leiderschap' biedt concrete handvatten voor het navigeren en beïnvloeden van machtsstructuren binnen organisaties. Het boek laat zien hoe je als informele leider verandering kunt bewerkstelligen door de ongeschreven regels van macht te begrijpen en strategisch te benutten.

Machtsstructuren en uitsluiting

Machtsstructuren werken vaak in het voordeel van bepaalde groepen en ten nadele van anderen. Diverse auteurs onderzoeken hoe macht samenhangt met uitsluiting op basis van geslacht, afkomst of andere kenmerken, en welke veranderingen nodig zijn voor meer inclusie.

Iwan Bean
Van inclusief leiderschap naar inclusief meesterschap
In 'Van inclusief leiderschap naar inclusief meesterschap' analyseert Iwan Bean hoe bestaande machtsstructuren diversiteit en inclusie kunnen belemmeren of juist bevorderen. Het boek biedt een transformatief perspectief op hoe organisaties machtspatronen kunnen doorbreken ten gunste van echte inclusie.
Layla Saad
Witte suprematie & ik
Layla Saad daagt in 'Witte suprematie & ik' lezers uit om hun eigen positie binnen racistische machtsstructuren te onderzoeken. Ze laat zien dat racisme niet slechts een kwestie is van individuele vooroordelen, maar een systematisch machtssysteem dat bepaalt wie voorrechten geniet en wie wordt gemarginaliseerd.
Witte suprematie & ik Een belangrijke les uit het werk van Saad is dat het herkennen van je eigen positie in machtsstructuren de eerste stap is naar verandering. Door je bewust te worden van de onzichtbare systemen die bepalen wie macht heeft, kun je beginnen deze systemen te ontmantelen en rechtvaardiger alternatieven te creëren.

Machtsstructuren doorbreken

Hoewel machtsstructuren vaak hardnekkig zijn, is verandering mogelijk. Verschillende denkers en doeners laten zien hoe bestaande systemen kunnen worden uitgedaagd en getransformeerd, of hoe alternatieve modellen eruit kunnen zien.

Ralien Bekkers
Zo kan het niet langer
Ralien Bekkers betoogt in 'Zo kan het niet langer' dat patriarchale machtsstructuren een hoofdoorzaak zijn van de klimaatcrisis. Ze pleit voor een fundamentele herverdeling van macht met meer ruimte voor vrouwelijk leiderschap - een frisse blik op hoe machtsstructuren ook ecologische gevolgen hebben.

SPOTLIGHT: Yanis Varoufakis

Yanis Varoufakis, voormalig minister van Financiën van Griekenland, is een scherp criticus van economische machtsstructuren. Hij combineert academische economische kennis met praktijkervaring in de politieke arena. Varoufakis analyseert hoe economische systemen leiden tot concentratie van macht en pleit voor democratisering van economische besluitvorming. Meer over Yanis Varoufakis
Yanis Varoufakis
De economie volgens Yanis Varoufakis
'De economie volgens Yanis Varoufakis' ontleedt hoe economische factoren hebben bijgedragen aan het ontstaan en in stand houden van hiërarchische machtsstructuren. Varoufakis toont aan dat economische ongelijkheid niet toevallig is, maar het resultaat van doelbewuste beleidskeuzes die macht concentreren.

Machtsstructuren in praktijk

Soms worden machtsstructuren het duidelijkst zichtbaar in concrete cases en persoonlijke verhalen. Deze boeken laten aan de hand van specifieke voorbeelden zien hoe machtsstructuren in de praktijk werken.

Patrick van Veen
Help! Het is hier een beestenbende
Patrick van Veen onderzoekt in 'Help! Het is hier een beestenbende' hoe machtsstructuren kunnen bijdragen aan grensoverschrijdend gedrag. Het boek laat zien dat sterk hiërarchische organisaties vaak een voedingsbodem vormen voor machtsmisbruik en biedt inzicht in hoe dit kan worden aangepakt.
Jeroen Pen
De meest besproken man van Nederland
In 'De meest besproken man van Nederland' ontleedt Jeroen Pen de machtsstructuren binnen de mediawereld. Hij laat zien hoe oudere mannen sleutelposities bekleden en beschermen, vaak ten koste van jongere werknemers - een onthullend kijkje in de machtsdynamiek binnen de media.
Jeroen Pen
De meest besproken man van Nederland
In 'De meest besproken man van Nederland' ontleedt Jeroen Pen de machtsstructuren binnen de mediawereld. Hij laat zien hoe oudere mannen sleutelposities bekleden en beschermen, vaak ten koste van jongere werknemers - een onthullend kijkje in de machtsdynamiek binnen de media.

Boeken over 'machtsstructuren' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'machtsstructuren'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden