Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Mobiliteit: Verplaatsing in een veranderende wereld

Mobiliteit is een veelzijdig begrip dat gaat over het vermogen en de mogelijkheden om te bewegen - of het nu mensen, goederen of ideeën betreft. In een snel veranderende wereld staat mobiliteit centraal in discussies over duurzaamheid, technologische innovatie, arbeidsmarkt en leefbaarheid. Van traditionele vervoersmiddelen tot baanbrekende concepten als Mobility-as-a-Service en zelfrijdende auto's; de manier waarop we ons verplaatsen is voortdurend in ontwikkeling.

Op deze pagina vind je een selectie van boeken die verschillende facetten van mobiliteit belichten - van persoonlijke tot professionele mobiliteit, van stedelijke mobiliteitsvraagstukken tot mondiale transportpatronen. Deze werken bieden inzicht in hoe mobiliteit ons leven vormt en welke uitdagingen en kansen voor ons liggen in een wereld die steeds meer in beweging is.

Thalia Verkade Marco te Brömmelstroet
Het recht van de snelste
'Het recht van de snelste' onderzoekt kritisch hoe ons mobiliteitssysteem is ingericht en welke maatschappelijke gevolgen dit heeft. De auteurs stellen fundamentele vragen over de prioriteiten in onze verkeersinfrastructuur en de impact daarvan op onze leefomgeving.

De toekomst van mobiliteit

Onze wereld verandert in hoog tempo en daarmee ook onze mobiliteit. Elektrificatie, deelconcepten en autonome voertuigen zullen ons vervoerssysteem ingrijpend transformeren. Meerdere auteurs verkennen deze ontwikkelingen en schetsen toekomstscenario's voor hoe we ons zullen verplaatsen.

Jeroen Horlings
Zelfrijdende auto's
In 'Zelfrijdende auto's' verkent Jeroen Horlings hoe autonome voertuigen onze mobiliteit fundamenteel zullen veranderen. Het boek behandelt niet alleen de technologie, maar ook de maatschappelijke impact, vooral voor groepen die nu beperkte toegang hebben tot vervoer.
Koen Kennis
Iedereen morgen mobiel
'Iedereen morgen mobiel' door Koen Kennis is volledig gewijd aan effectief mobiliteitsbeleid, met name in stedelijke omgevingen zoals Antwerpen. Het werk biedt praktische inzichten in hoe verschillende vervoersmodaliteiten kunnen bijdragen aan betere mobiliteit voor iedereen.
De mobiliteit van de toekomst is elektrisch, geautomatiseerd, verbonden en gedeeld. Deze vier trends versterken elkaar en leiden tot een geheel nieuw mobiliteitssysteem. Uit: De Goede Toekomst

Duurzame mobiliteit

Een van de grootste uitdagingen van onze tijd is het verduurzamen van onze mobiliteitssystemen. De transitie naar milieuvriendelijkere vervoerswijzen is cruciaal voor het tegengaan van klimaatverandering en het verbeteren van de luchtkwaliteit in onze steden. Verschillende auteurs belichten hoe deze transitie vorm kan krijgen.

Jochen De Smet Stijn Blanckaert
Iedereen elektrisch!
'Iedereen elektrisch!' van Jochen De Smet en Stijn Blanckaert plaatst elektrische auto's in de bredere context van duurzame mobiliteitsoplossingen. Het boek biedt praktische inzichten in de transitie naar emissievrij vervoer als essentieel onderdeel van toekomstige mobiliteit.

Mobiliteit in de stedelijke omgeving

Steden vormen een bijzondere uitdaging voor mobiliteit. Ruimtegebrek, luchtvervuiling, geluidshinder en veiligheid vragen om slimme oplossingen. Hoe we onze steden inrichten beïnvloedt direct hoe we ons verplaatsen - en andersom.

Gert-Jan Hospers Rianne van Melik Huib Ernste
Visies op de stad
In 'Visies op de stad' wordt mobiliteit als cruciaal element van stedelijk leven en ontwikkeling behandeld. De auteurs analyseren historische patronen en toekomstige ontwikkelingen van stedelijke mobiliteit en transportplanning in relatie tot stadsvorming.
Floor Milikowski
Van wie is de stad?
Floor Milikowski bespreekt in 'Van wie is de stad?' de mobiliteitsvraagstukken in Amsterdam en de metropoolregio. Het boek analyseert hoe vervoersproblematiek verweven is met ruimtelijke ordening en maatschappelijke keuzes over de toekomst van de stad.

Spotlight: Jo Caudron

Jo Caudron is een toonaangevende denker op het gebied van digitale transformatie en toekomstscenario's. In 'De wereld is rond' beschrijft hij mobiliteit als een van de pijlers van de 'Metastorm' - fundamentele maatschappelijke veranderingen die onze wereld hervormen.

Deeleconomie en nieuwe mobiliteitsconcepten

De opkomst van de deeleconomie heeft een revolutie teweeggebracht in hoe we denken over vervoer. Van autodelen tot ritdelen: bezit maakt steeds vaker plaats voor gebruik. Deze verschuiving naar Mobility-as-a-Service (MaaS) vormt een fundamentele verandering in ons mobiliteitssysteem.

Pieter van de Glind Harmen van Sprang
Share - Kansen en uitdagingen van de deeleconomie
'Share' van Harmen van Sprang en Pieter van de Glind wijdt een volledig hoofdstuk aan mobiliteit en logistiek binnen de deeleconomie. Het analyseert hoe deel- en platformeconomie onze vervoerspatronen veranderen en welke kansen dit biedt voor efficiënter gebruik van middelen.
De wereld is rond - herziene uitgave De transitie van autobezit naar Mobility-as-a-Service zal niet alleen onze verplaatsingspatronen veranderen, maar ook fundamenteel impact hebben op stedelijke ruimte, infrastructuur en sociale rechtvaardigheid. Een succesvolle mobiliteitstransitie vereist systeemdenken.

Mobiliteit op de arbeidsmarkt

Mobiliteit beperkt zich niet tot fysieke verplaatsing. In de context van werk en loopbaan refereert het aan de mogelijkheid en bereidheid om van functie, rol of werkgever te veranderen. Deze arbeidsmobiliteit is cruciaal voor een flexibele en veerkrachtige economie.

Hanneke Moonen
HOE-boek voor strategische personeelsplanning
Het 'HOE-boek voor strategische personeelsplanning' van Hanneke Moonen behandelt uitgebreid hoe organisaties kunnen sturen op gewenste mobiliteitspatronen. Dit klassieke werk biedt handvatten voor het stimuleren van zowel horizontale als verticale doorstroom binnen organisaties.
Gaston Dollevoet Peter Dona Herman Evers
Aan zet met inzet
In 'Aan zet met inzet' wordt mobiliteit behandeld als een van de vier hoofddimensies in het DISC-model. De auteurs bieden concrete handvatten voor het stimuleren van interne en externe arbeidsmobiliteit, inclusief doorstroom en van-werk-naar-werk trajecten.

Mobiliteit en sociale inclusie

Toegang tot mobiliteit is ongelijk verdeeld, zowel binnen samenlevingen als wereldwijd. Sommige auteurs belichten hoe mobiliteit een recht is dat voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn, ongeacht achtergrond of financiële middelen.

Naima Charkaoui
Het opengrenzenmanifest
In 'Het opengrenzenmanifest' beschrijft Naima Charkaoui hoe mobiliteit mondiaal ongelijk verdeeld is. Ze contrasteert de hypermobiliteit van welvarende westerlingen met de gedwongen immobiliteit van anderen en pleit voor een rechtvaardiger systeem van mondiale bewegingsvrijheid.
Kristel Vanderlinden
EVAlutie
'EVAlutie' van Kristel Vanderlinden belicht hoe mobiliteitsoplossingen vaak niet optimaal zijn afgestemd op vrouwelijke gebruikers. Het boek bespreekt onder andere hoe auto's en andere vervoermiddelen veiliger kunnen worden voor vrouwen door beter testbeleid.
Kristel Vanderlinden
EVAlutie
'EVAlutie' van Kristel Vanderlinden belicht hoe mobiliteitsoplossingen vaak niet optimaal zijn afgestemd op vrouwelijke gebruikers. Het boek bespreekt onder andere hoe auto's en andere vervoermiddelen veiliger kunnen worden voor vrouwen door beter testbeleid.

Boeken over 'mobiliteit' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'mobiliteit'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden