Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

De Tweede Kamer: Centrum van het Nederlandse politieke debat

De Tweede Kamer vormt het hart van de Nederlandse democratie. Als direct gekozen volksvertegenwoordiging heeft zij de belangrijke taak om wetgeving te initiëren en de regering te controleren. De 150 Kamerleden die er zetelen vertegenwoordigen de stem van het volk in het politieke besluitvormingsproces. Op deze pagina vind je een selectie van boeken die inzicht geven in de werking, cultuur en geschiedenis van dit democratische instituut, en de mensen die er deel van uitmaken of uitmaakten.

Pieter Uittenbogaard
Tussen klas en kamer
In 'Tussen klas en kamer' neemt Pieter Uittenbogaard je mee in de wereld van onderwijsbeleid en hoe beslissingen in de Tweede Kamer tot stand komen. Een fascinerend inkijkje in de dynamiek tussen onderwijs en politiek, en hoe debatten en besluitvorming in het parlement het onderwijs beïnvloeden.

De cultuur en het functioneren van de Tweede Kamer

In de loop der jaren is de cultuur en werkwijze in de Tweede Kamer aanzienlijk veranderd. Van formele debatten tot snelle mediaoptredens, van gefluister in de wandelgangen tot felle confrontaties in de plenaire zaal. Diverse auteurs hebben deze veranderingen geanalyseerd en beschreven hoe dit de kwaliteit van onze democratie beïnvloedt.

Jan Tromp Coen van de Ven
Wantrouwen in de wandelgangen
In 'Wantrouwen in de wandelgangen' nemen Coen van de Ven en Jan Tromp je mee in de veranderende cultuur van de Tweede Kamer door de jaren heen. Ze analyseren hoe omgangsvormen, debatstijl en onderlinge verhoudingen tussen Kamerleden zijn verschoven en wat dit betekent voor onze democratie.
Wantrouwen in de wandelgangen Een belangrijke les uit 'Wantrouwen in de wandelgangen' is dat een goed functionerend parlement niet alleen draait om procedures en regels, maar ook om een cultuur van onderling respect en inhoudelijk debat. Als deze cultuur erodeert, komt het functioneren van onze democratie in gevaar.
Ronald van Raak
Het Binnenhof blijft verbazen
In 'Het Binnenhof blijft verbazen' geeft voormalig SP-Kamerlid Ronald van Raak een uniek insider-perspectief op het dagelijks leven in de Tweede Kamer. Hij neemt je mee in de dynamiek, debatten en politieke cultuur, en toont zowel de formele als informele kanten van het parlement.

De Tweede Kamer in crisissituaties

Juist in tijden van crisis wordt de rol van de Tweede Kamer als controlerend orgaan op de proef gesteld. Hoe functioneert ons parlement wanneer snelle besluitvorming noodzakelijk is? En hoe handhaaft het zijn positie tegenover een regering die in crisistijd vaak meer bevoegdheden naar zich toetrekt?

Laurens Boven Sophie van Leeuwen
Stilte op het Binnenhof
In 'Stilte op het Binnenhof' documenteren Laurens Boven en Sophie van Leeuwen hoe de Tweede Kamer functioneerde tijdens de coronacrisis. Ze beschrijven de dilemma's en spanningen binnen het parlement over hun rol in crisistijd, en hoe de controlerende taak werd uitgevoerd onder beperkende omstandigheden.
Jesse Frederik
Zo hadden we het niet bedoeld
In het spraakmakende 'Zo hadden we het niet bedoeld' analyseert Jesse Frederik hoe de Tweede Kamer bijdroeg aan het politieke klimaat dat leidde tot de toeslagenaffaire en later een cruciale rol speelde in het aan het licht brengen ervan - een scherpe analyse van parlementair falen én herstel.
"De Tweede Kamer had graag een strengere fraudeaanpak. Niemand had hierbij voor ogen dat een vergeten handtekening of een administratieve fout zou leiden tot terugvordering van tienduizenden euro's. Maar in de praktijk gebeurde dat wel." Uit: Zo hadden we het niet bedoeld

Markante Kamerleden en hun invloed

De Tweede Kamer ontleent haar kleur en karakter aan de mensen die er werken. Sommige Kamerleden hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op het Nederlandse politieke landschap. Hun persoonlijke stijl, hun debattechnieken en hun politieke visie hebben de koers van de Nederlandse democratie mede bepaald.

Spotlight: Marcia Nieuwenhuis

Als parlementair journalist volgt Marcia Nieuwenhuis al jaren de politiek op het Binnenhof. Met haar kennis van de parlementaire geschiedenis en scherpe observatievermogen weet zij als geen ander de opkomst van nieuwe politieke bewegingen en hun impact op de Tweede Kamer te duiden.
Marcia Nieuwenhuis
Met de trekker naar de macht
In 'Met de trekker naar de macht' volgt Marcia Nieuwenhuis de opmars van Caroline van der Plas en BBB. Het boek geeft een fascinerend inkijkje in hoe Van der Plas als eenmansfractie in de Tweede Kamer functioneert, haar debattechnieken en moties, en de impact die ze weet te maken op het politieke landschap.
Pieter Sijpersma
Hans Wiegel
In deze biografie van Hans Wiegel beschrijft Pieter Sijpersma uitgebreid Wiegels werk in de Tweede Kamer, zijn unieke debattechniek en zijn relaties met andere Kamerleden. Het boek toont hoe Wiegel als jonge politicus uitgroeide tot een van de meest invloedrijke parlementariërs van zijn tijd.

Democratische uitdagingen en vernieuwing

De Tweede Kamer staat voor grote uitdagingen in een veranderende wereld. Digitalisering, polarisatie en internationale vervlechting stellen nieuwe eisen aan ons parlementaire stelsel. Verschillende auteurs reflecteren op deze uitdagingen en doen voorstellen voor vernieuwing van onze democratische processen.

Kees Verhoeven
De democratie crasht
In 'De democratie crasht' analyseert voormalig D66-Kamerlid Kees Verhoeven hoe het functioneren van de Tweede Kamer onder druk staat in het digitale tijdperk. Vanuit zijn ervaring als Kamerlid onderzoekt hij hoe werkwijze, debatten en besluitvorming beïnvloed worden door technologische ontwikkelingen.
De democratie crasht Een belangrijke les uit het boek van Verhoeven is dat de Tweede Kamer zich fundamenteel zal moeten aanpassen aan het tempo en de complexiteit van de digitale samenleving. Zonder diepgaande kennis van technologische ontwikkelingen kan het parlement zijn controlerende taak niet adequaat vervullen.

Spotlight: Joop van den Berg

Prof. dr. Joop van den Berg is een van Nederlands meest vooraanstaande kenners van het parlementaire stelsel. Als hoogleraar parlementaire geschiedenis en voormalig lid van de Eerste Kamer combineert hij academische kennis met praktijkervaring, wat hem tot een gezaghebbende stem maakt in debatten over democratische vernieuwing.
Joop van den Berg
Humeurig volk, verkrampte politiek en hoe het anders kan
In 'Humeurig volk, verkrampte politiek en hoe het anders kan' analyseert Joop van den Berg de problemen en mogelijke verbeteringen van de Tweede Kamer als centrum van politiek debat. Hij biedt een diepgaande analyse van het functioneren van ons parlement en doet concrete voorstellen voor verbetering.

De Tweede Kamer en Europa

De verhouding tussen het Nederlandse parlement en de Europese besluitvorming is complex. Hoe houdt de Tweede Kamer grip op processen die steeds meer in Brussel plaatsvinden? En hoe zorgt zij ervoor dat ze tijdig en volledig geïnformeerd wordt over Europese ontwikkelingen die Nederland raken?

Lise Witteman
Sluiproute Brussel
In 'Sluiproute Brussel' laat Lise Witteman zien hoe de Tweede Kamer vaak onvoldoende geïnformeerd wordt over Europese besluitvorming. Ze analyseert kritisch hoe de parlementaire controle op het Nederlandse EU-beleid functioneert en welke democratische lacunes daardoor ontstaan.
Carla Hoetink
Macht der gewoonte
In 'Macht der gewoonte' heeft Carla Hoetink een standaardwerk geschreven over de parlementaire cultuur en werkwijze van de Tweede Kamer. Ze laat zien hoe ongeschreven regels, tradities en routines het functioneren van ons parlement bepalen, vaak meer dan formele reglementen.
Carla Hoetink
Macht der gewoonte
In 'Macht der gewoonte' heeft Carla Hoetink een standaardwerk geschreven over de parlementaire cultuur en werkwijze van de Tweede Kamer. Ze laat zien hoe ongeschreven regels, tradities en routines het functioneren van ons parlement bepalen, vaak meer dan formele reglementen.

Boeken over 'tweede kamer' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'tweede kamer'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden