Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Werkidentiteit: Wie ben je in je werk?

Werkidentiteit gaat over de mate waarin jouw identiteit verweven is met je werk of beroep. Het vormt een belangrijk onderdeel van je zelfbeeld en bepaalt hoe je jezelf ziet en presenteert als professional. Voor veel mensen is de vraag 'Wat doe je voor werk?' bijna synoniem aan 'Wie ben je?'. Maar wat gebeurt er als je je baan verliest, met pensioen gaat of een compleet andere richting inslaat? Op deze pagina vind je boeken die je helpen bij het ontwikkelen van een authentieke werkidentiteit, het omgaan met veranderingen in je werkzelf, en het vinden van balans tussen wie je bent en wat je doet.

Janske van Eersel
Van de baan
In 'Van de baan' onderzoekt Janske van Eersel hoe een sterke werkidentiteit het rouwproces na baanverlies kan compliceren. Het boek biedt inzicht in hoe diep werk verweven kan zijn met je identiteit en welke impact baanverlies kan hebben op je zelfbeeld en eigenwaarde.

Werkidentiteit in transitie

Verandering van werk betekent vaak ook verandering van jezelf. Of het nu gaat om een carrièreswitch, pensionering of baanverlies - wanneer een belangrijk deel van je identiteit gekoppeld is aan je werk, kunnen deze transities ingrijpend zijn. Juist in deze periodes is het belangrijk om stil te staan bij wie je bent los van je functietitel en welke aspecten van jezelf je mee wilt nemen naar een nieuwe fase.

Frida Boeke
De tijd van je leven
Frida Boeke onderzoekt in 'De tijd van je leven' hoe werk verweven is met identiteit en zelfbeeld, vooral bij jongere generaties zoals millennials en generatie Z. Het boek laat zien hoe deze generaties anders omgaan met werk als identiteitsbepalende factor dan eerdere generaties.
Wat wil je écht? Een belangrijke les uit 'Wat wil je écht?' van Sandra Klijn is dat authentieke loopbaankeuzes alleen gemaakt kunnen worden wanneer je je bewust bent van hoe je werkidentiteit is gevormd en of deze nog past bij wie je werkelijk wilt zijn. Door kritisch te kijken naar je huidige werkidentiteit, kun je ontdekken wat je écht wilt.

De invloed van werk op je zelfbeeld

Voor veel mensen is werk meer dan alleen een bron van inkomen - het geeft betekenis, structuur en een gevoel van eigenwaarde. Je werkidentiteit beïnvloedt hoe je jezelf presenteert aan anderen, welke kringen je frequenteert en zelfs hoe je je vrije tijd invult. Maar een te sterke werkidentiteit kan ook risico's met zich meebrengen, zoals burn-out of identiteitscrisis bij werkverandering.

Maaike Boomstra
Zin in je pensioen
In 'Zin in je pensioen' bespreekt Maaike Boomstra de uitdagingen die gepensioneerden ervaren wanneer hun werkidentiteit wegvalt. Het boek biedt handvatten om een nieuwe identiteit te vormen na het werkende leven en laat zien hoe je betekenis kunt vinden buiten je professionele rol.
"Wanneer je werk vervlochten is met wie je bent, betekent verandering van werk ook verandering van jezelf. Daarom is een carrièreswitch vaak zo ingrijpend - het raakt aan de kern van je identiteit. Pas wanneer je dit erkent, kun je bewuste keuzes maken over de richting die je op wilt." Uit: Wat wil je écht?

Je authentieke werkzelf vinden

Een gezonde werkidentiteit is er een die in balans is met andere aspecten van je leven en die aansluit bij je kernwaarden, talenten en interesses. Verschillende auteurs bieden methoden en inzichten om je te helpen bij het ontwikkelen van zo'n authentieke werkidentiteit.

Lidewey van der Sluis
De Make Mindset
Lidewey van der Sluis legt in 'De Make Mindset' uit hoe je werkidentiteit wordt gevormd door je risicogeneigdheid en drijfveren. Het boek geeft inzicht in hoe deze factoren doorwerken in je ambitie en leiderschap, en hoe je hier bewust mee om kunt gaan.

SPOTLIGHT: Luc Dorenbosch

Luc Dorenbosch is een toonaangevende auteur op het gebied van job crafting en werkidentiteit. Samen met Mark van Vuuren heeft hij meerdere boeken geschreven over hoe professionals hun werk kunnen vormgeven zodat het beter aansluit bij hun identiteit. Hun werk biedt praktische handvatten voor het creëren van werk dat past bij wie je bent. Meer over Luc Dorenbosch
Mark van Vuuren Luc Dorenbosch
Mooier werk
In 'Mooier werk' laten Luc Dorenbosch en Mark van Vuuren zien hoe job crafting kan helpen om je werk beter te laten aansluiten bij je identiteit en kernwaarden. Ze bieden praktische handvatten om je baan om te vormen tot een rol die meer voldoening geeft.

Meerdere identiteiten in werk

In de moderne arbeidsmarkt combineren steeds meer mensen verschillende rollen en banen. Dit kan leiden tot een gefragmenteerde werkidentiteit of juist tot een rijker, meer gelaagd professioneel zelfbeeld. Het managen van deze verschillende identiteiten vraagt om bewuste keuzes en reflectie.

Luc Dorenbosch Mark van Vuuren
Tweebaans werk
'Tweebaans werk' van Dorenbosch en Van Vuuren bespreekt de uitdagingen die ontstaan wanneer je meerdere professionele identiteiten combineert. Het boek laat zien hoe je hierin balans kunt vinden en hoe je juist kunt profiteren van de kruisbestuiving tussen verschillende werkrollen.

Werkidentiteit en loopbaanontwikkeling

Je werkidentiteit ontwikkelt zich gedurende je hele loopbaan. Inzicht in wie je bent als professional en wat je drijft, kan je helpen om bewuste loopbaankeuzes te maken die passen bij je authentieke zelf. Verschillende auteurs bieden methoden en oefeningen om deze zelfreflectie te bevorderen.

Adriaan Hoogendijk
Loopbaanzelfsturing
'Loopbaanzelfsturing' van Adriaan Hoogendijk is een praktische gids voor het ontwikkelen van een authentieke werkidentiteit die past bij je kern. Het boek biedt handvatten om je loopbaan in eigen hand te nemen en keuzes te maken die aansluiten bij wie je werkelijk bent.
Gerald Sturman
Gezocht: een baan die bij me past!
In 'Gezocht: een baan die bij me past!' helpt Gerald Sturman lezers om hun werkidentiteit te verhelderen door verschillende aspecten van hun werkzelf te onderzoeken. Het boek biedt oefeningen en reflectievragen die inzicht geven in hoe werk samenhangt met je identiteit.

Werkidentiteit met een knipoog

Soms is het verfrissend om met humor naar het fenomeen werkidentiteit te kijken. Door op een luchtige manier te reflecteren op hoe we onszelf identificeren met ons werk, kunnen we inzichten krijgen die ons helpen om niet te verzanden in te rigide patronen.

Paulien Cornelisse
De verwarde cavia - Terug op kantoor
In 'De verwarde cavia - Terug op kantoor' verkent Paulien Cornelisse met humor hoe personages hun identiteit ontlenen aan hun werk. De verhalen tonen hoe verlies of verandering van werk kan leiden tot existentiële vragen en identiteitsverwarring.

Balans vinden in je werkidentiteit

Een gezonde werkidentiteit staat niet op zichzelf maar is geïntegreerd met andere aspecten van je leven. Het vinden van deze balans is cruciaal voor duurzaam werkgeluk en persoonlijk welzijn. De volgende boeken bieden handvatten om werk een betekenisvolle, maar niet allesoverheersende plek in je leven te geven.

Merijn de Beer
In 10 stappen fluitend naar je werk
Merijn de Beer helpt in 'In 10 stappen fluitend naar je werk' medewerkers om zich bewust te worden van 'de oplossing die ze zijn én willen zijn' in hun werk. Het boek biedt praktische stappen om je werk beter te laten aansluiten bij je identiteit en talenten.

Of je nu aan het begin van je loopbaan staat, midden in een carrièreswitch zit of juist afscheid neemt van je werkende leven - bewustzijn van je werkidentiteit kan je helpen om keuzes te maken die passen bij wie je bent en wilt zijn. De boeken op deze pagina bieden verschillende perspectieven en handvatten om je werkidentiteit te onderzoeken, ontwikkelen en waar nodig te transformeren.

Boeken over 'werkidentiteit' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'werkidentiteit'

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden