Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Een organisatie van vlees en steen

Gebonden Nederlands 2009 9789023245315
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Jaarlijks wordt er voor miljarden door Nederlandse organisaties gebouwd. Voor iedere organisatie is dat een uitgelezen moment om kritisch naar haar prestaties te kijken. Gebouwen beïnvloeden namelijk de gezondheid, het gemoed en het gedrag van mensen in en om organisaties. Met een doordacht gebouw kunnen organisaties dus hun prestaties verbeteren.

Toch is een bouwkundige ingreep voor veel beslissers in organisaties onbekend terrein. De inhoud van dit boek beoogt hen te inspireren en hen bij dit proces te helpen. Het boek verklaart de dieperliggende afhankelijkheden tussen organisatie en gebouw. Het verrast met historische voorbeelden en verfrist met voorbeelden uit zeer uiteenlopende hedendaagse organisaties. Niet alleen beslissers in organisaties kunnen hun voordeel doen met deze uitgave, maar ook adviseurs, wetenschappers en studenten bedrijfskunde, architectuur, vastgoedmanagement en facility management die verdieping zoeken op dit terrein.

Specificaties

ISBN13:9789023245315
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:436
Druk:1
Hoofdrubriek:Verandermanagement

Expertrecensies (1)

Steengoed boek ligt wel wat zwaar op de maag
Ronald Buitenhuis | 18 november 2009
Organisaties die toe zijn aan verandering, doen er goed aan om ook naar de werkomgeving te kijken. Dat is de kernboodschap in het boek Een organisatie van vlees en steen. Mark Mobach is niet over één nacht ijs gegaan. Het is een doorwrocht boek dat als standaardwerk gezien kan worden voor wie zich wil verdiepen in het effect van de fysieke omgeving op de mens.Lees verder

Lezersrecensies

4.5 van de 5
2 stemmen
1
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (4)

interview
Mark Mobach: ‘Er blijven rafelranden op de werkplek’
Pierre Pieterse 30 december 2019 In 2009 verscheen het verrassende boek Een organisatie van vlees en steen van Mark Mobach. Verrassend want de auteur betoogt zeer overtuigend dat simpele maar ook noodzakelijke kantoren, bedrijfsruimtes, fabriekshallen meer zijn dan een stapel stenen of ruimtes waarin wordt geproduceerd. Nu, 10 jaar later, ontvangt Mobach de eerste Deltapremie.
nieuws
Eerste Deltapremie toegekend aan Mark Mobach
Pierre Pieterse 13 november 2019   In 2009 verscheen het verrassende boek Een organisatie van vlees en steen van Mark Mobach. Verrassend want de auteur betoogt zeer overtuigend dat simpele maar ook noodzakelijke kantoren, bedrijfsruimtes, fabriekshallen meer zijn dan een stapel stenen of ruimtes waarin wordt geproduceerd. Het zijn niet minder dan instrumenten voor organisatieverandering en -verbetering. In een zin: een goede werkomgeving inspireert, een slecht ontworpen werkomgeving demotiveert. Een doorwrocht boek ook, en dat is ongetwijfeld een van de redenen waarom tien jaar later aan Mobach de eerste ‘Deltapremie’ is toegekend, een prijs van 500.000 euro ter ondersteuning van eigen onderzoek naar direct toepasbare oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
interview
Mark Mobach: ‘De architect ontwerpt niet alleen uw gebouw, maar ook uw organisatie’
Rob Hartgers 1 december 2009 Een kantoor is meer dan een stapel stenen. Een goede werkomgeving inspireert, een slecht ontworpen werkomgeving demotiveert. Mark Mobach roept organisaties op om beter na te denken over hun huisvesting.
podcast
Mark Mobach over ‘de dragers van betekenis’
Ronald Buitenhuis 30 september 2009 ‘Organisatieverandering die ondersteund wordt door ruimtelijke verandering heeft meer kans van slagen.’ Mark Mobach beschrijft in Een organisatie van vlees en steen de relatie tussen het gebouw en de prestaties van werknemers. M&L sprak met hem over frisse lucht, de financiële opbrengst van trapgebruik en de gevolgen van thuiswerken.
Alle interviews en artikelen (4)

Over Mark Mobach

Mark Mobach is bedrijfskundige, leading lector aan de Hanzehogeschool Groningen en lector aan De Haagse Hogeschool. Hij is gespecialiseerd in facility management en gebruikt daarbij een interdisciplinair veranderkundig perspectief. Alhoewel Mark belangstelling heeft voor alle deelgebieden van facility management, is zijn onderzoekexpertise vooral gericht op de samenhang tussen ruimte en organisaties, zoals (nieuw)bouw en organisatieverandering, en de gevolgen daarvan voor de prestaties van mensen in en om organisaties. Hij is als onafhankelijk onderzoeker vaak nauw betrokken bij bedrijfskundige vernieuwingsprocessen rondom (nieuw)bouw en herbestemming. Met zijn onderzoeksgroep richt Mark zich op de wijze waarop de ruimtelijke omgeving mensen in en om organisaties positief kan beïnvloeden. In het onderzoek wordt kennis uit (interieur)architectuur, bedrijfskunde, bouwkunde, facility management en vastgoedmanagement samengebracht. Die aanpak borgt de aansluiting bij de interdisciplinaire realiteit van gebruikers, beslissers, ontwerpers en andere belanghebbenden bij ruimtelijke praktijkvraagstukken. De groep heeft veel ervaring met onderzoek naar gebouwen en organisaties die gezondheid en welzijn van de gebruikers bevorderen. De uitkomsten van het onderzoek zijn gericht op het verbeteren van de prestaties van organisaties. Met dit alles levert zijn team een belangrijke bijdrage aan de verdere professionalisering van het praktijkgericht onderzoek naar de gebouwde omgeving in Nederland.

Andere boeken door Mark Mobach

Inhoudsopgave

Voorwoord

Dankwoord
1. Organisaties in architectuur
1.1 Inleiding
1.2 Maatschappelijk belang
1.3 Het belang voor organisaties
1.4 Leeswijzer

2. Definiëring en inbedding
2.1 Inleiding
2.2 Theoretische inbedding
2.3 Verwante conceptualisering
2.4 Contingentiedenken als leidraad
2.5 De organisatorisch-ruimtelijke constellatie
2.6 Conclusie

3. Ontwerpproces
3.1 Inleiding
3.2 Algemene ontwerptheorie
3.3 Bedrijfskundige ontwerptheorie
3.4 Architectonische ontwerptheorie
3.5 Architectonische ontwerpfasering
3.6 Ontwerpen als dynamisch interactief proces
3.7 Conclusie

4. Een beknopte geschiedenis
4.1 Inleiding
4.2 Organisatiearchitectuur voor 1800
4.3 Organisatiearchitectuur in de negentiende eeuw
4.4 Organisatiearchitectuur begin twintigste eeuw
4.5 Hawthorne
4.6 Conclusie

5. Contingenties
5.1 Inleiding
5.2 Bedrijfskundige contingenties
5.3 Architectonische contingenties
5.4 Technologische contingenties
5.5 Natuurlijke contingenties
5.6 Conclusie

6. Intermediairen
6.1 Inleiding
6.2 Zintuiglijke waarneming
6.3 Betekenisverlening
6.4 Contact
6.5 Functionaliteit
6.6 Conclusie

7. Prestaties
7.1 Inleiding
7.2 Gezondheidsprestaties
7.3 Gemoedsprestaties
7.4 Gedragsprestaties
7.5 Conclusie

8. Interventies
8.1 Inleiding
8.2 Organisatieverandering
8.3 Architectonische verandering
8.4 Interdisciplinaire principes voor verandering
8.5 Conclusie

9. Ruimtelijk organisatieonderzoek
9.1 Inleiding
9.2 Verloop van de basisconstellatie
9.3 Verloop van de interventies
9.4 Conclusie

Literatuur

Trefwoordenregister

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Een organisatie van vlees en steen