Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Op weg naar nieuw leiderschap

Van superieure strategie naar integere cultuur

Paperback Nederlands 2022 9789023250814
Voormalig top 100Totaal 51 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

Wat heb je nog aan een driejarenplan als er elk half jaar een nieuwe iPad uitkomt? Organisaties hebben in de 21ste eeuw talent nodig dat de energie en creativiteit heeft om de strategie steeds opnieuw aan te passen en uit te voeren. De concurrentiestrijd gaat zich concentreren op het aantrekken en behouden van menselijk talent. En om te voorkomen dat dat talent wegloopt, moeten leiders waarden als een 'integere cultuur' en 'zingeving' in ere herstellen en expliciet uitdragen.

Maar hoe doe je dat? Karel Noordzij beschrijft in 'Op weg naar nieuw leiderschap' niet alleen de noodzaak tot verandering, maar ook zijn eigen ervaringen op deze weg. Want je stijl van leidinggeven aanpassen, kun je niet delegeren. Daarvoor moet je zelf in de spiegel kijken en aan de slag met wat je ziet. Noordzij biedt een overzichtelijke 'gereedschapskist' met inzichten, praktische ervaringen en persoonlijke anekdotes die iedereen die op een of andere manier leidinggeeft, op weg helpt naar een meer op de moderne tijd toegesneden leiderschapsstijl.

”Er is veel over leiderschap geschreven en vaak heb ik in die boeken gemist wat ik in dit boek vind. Geschreven vanuit eigen ervaring, doorleefde wijsheid, authenticiteit, integriteit en oprechte zorg over de ontwikkelingen van vandaag!” Jaap Smit, voorzitter CNV

”Dit boek leest als een trein. Het is geschreven vanuit de persoonlijke ervaring van Karel Noordzij en is inspirerend, uitnodigend en verrassend openhartig. Inspirerend omdat het je aan het denken zet over wat beter of anders kan, uitnodigend omdat het een handreiking geeft om het beter of anders te doen en openhartig omdat Karel laat zien dat ook hij zich deze vragen heeft gesteld.” Barbara Baarsma, hoogleraar aan de UvA en algemeen directeur van SEO economisch onderzoek

”Zeer herkenbaar, niet alleen voor bedrijven, zorginstellingen en adviesbureaus, maar zeker ook voor politiek en overheid!” Jaap de Hoop Scheffer, oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig Secretaris Generaal van de NAVO

”Karel Noordzij biedt een duidelijk profiel voor integer leiderschap en rekent af met het rolmodel dat de laatste 20 jaar is ontstaan.” Antony Burgmans, voormalig CEO van Unilever

Specificaties

ISBN13:9789023250814
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:192
Druk:1
Verschijningsdatum:31-10-2012
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (4)

In Focus: 'Op weg naar nieuw leiderschap'
Nienke van Oeveren | 20 december 2013
Karel Noordzij beschrijft in 'Op weg naar nieuw leiderschap' niet alleen de noodzaak tot verandering, maar ook zijn eigen ervaringen op deze weg. Wat vinden de klanten van Managementboek van dit boek?
Lees verder
Op weg naar nieuw leiderschap
Martin Walraven | 17 april 2013
In 'Op weg naar nieuw leiderschap' beschrijft Karel Noordzij hoe leiders een organisatie van de 21e eeuw kunnen maken die noodzakelijkerwijs een zingevende en integere organisatiecultuur hebben. Hij doet dat op basis van zijn eigen ervaringen bij onder andere McKinsey, Luchthaven Schiphol en NS. Hoewel hij zijn praktijkervaring wel uitgebreider had mogen beschrijven, is het boek intrigerend genoeg om managers richting te geven.
Lees verder
Nieuw leiderschap
Pierre Spaninks | 20 februari 2013
Ondernemingen zijn te veel bezig met hun strategie en te weinig met hun cultuur, vindt Karel Noordzij. In Op weg naar nieuw leiderschap dringt de voormalig topman van Schiphol, NS en PGGM aan op meer aandacht voor integriteit en zingeving. Al was het maar om te voorkomen dat schaars talent zijn heil elders zoekt.
Lees verder
Nieuw leiderschap
Pierre Spaninks | 7 januari 2013
Ondernemingen zijn te veel bezig met hun strategie en te weinig met hun cultuur, vindt Karel Noordzij. In Op weg naar nieuw leiderschap dringt de voormalig topman van Schiphol, NS en PGGM aan op meer aandacht voor integriteit en zingeving. Al was het maar om te voorkomen dat schaars talent zijn heil elders zoekt.
Lees verder

Lezersrecensies

4.7 van de 5
3 stemmen
2
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (5)

interview
Karel Noordzij: ‘De enige uitweg is de weg naar binnen’
Pierre Spaninks 27 februari 2013 De gangbare manier van leidinggeven voldoet niet meer, betoogt Karel Noordzij in Op weg naar nieuw leiderschap. Organisaties moeten minder focussen op de ultieme strategie en meer op een integere cultuur. ‘Om aan dat proces leiding te kunnen geven moet je bereid zijn naar jezelf te kijken en de hand in eigen boezem te steken.’
interview
Karel Noordzij: ‘De enige uitweg is de weg naar binnen’
Pierre Spaninks 21 januari 2013 De gangbare manier van leidinggeven voldoet niet meer, betoogt Karel Noordzij in Op weg naar nieuw leiderschap. Organisaties moeten minder focussen op de ultieme strategie en meer op een integere cultuur. In maart in het magazine een uitgebreid portret van Noordzij waar we hier bij wijze van amuse alvast op vooruit lopen.
column
Karel Noordzij antwoordt Bas van de Haterd
Karel Noordzij 14 januari 2013 ‘Je hebt het in je boek Op weg naar nieuw leiderschap over "fair process" en geeft aan wat het niet is. Een ding dat het niet is, zo schrijf je, is "arbeiderszelfbestuur instellen, waarbij een kortetermijnfocus mogelijk de langetermijnkoers uit het oog verliest".’ Aldus Bas van de Haterd die zich over deze zin verbaast in zijn open brief aan de auteur. Karel Noordzij antwoordt.
column
Open brief aan Karel Noordzij
Bas van de Haterd 10 januari 2013 Beste Karel, Met veel genoegen heb ik je boek gelezen, Op weg naar nieuw leiderschap. Daar waar ik veel van de zaken die je schrijft onderschrijf, viel mijn oog toch op een klein zinnetje op pagina 47 dat ik niet begreep.

Over Karel Noordzij

Karel Noordzij (1946) was interim president-directeur Nederlandse Spoorwegen, voorzitter hoofddirectie pensioenfonds PGGM, voorzitter en algemeen directeur Transport & Logistiek Nederland, senior adviseur bij McKinsey en directeur van Luchthaven Schiphol.

Andere boeken door Karel Noordzij

Inhoudsopgave

Dankbetuiging
Inleiding

DEEL I – De strijd om talent: naar een integere cultuur

1. De lessen voor de nieuwe tijd
1.1 Iedereen is een leider
1.2 De ontwikkelingen
1.3 Dit gaat ten koste van talent, geld en tijd

Intermezzo – Carnaval: meer bezield dan velen denken; wat kunnen we ervan leren?

2. Tijd voor een zingevende, integere organisatiecultuur!
2.1 Zingeving: de principes van de Caux Round Table
2.2 Zingeving: de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
2.3 Integere cultuur: inleiding
2.4 Integere cultuur: De Box
2.5 Integere cultuur: Fair Process
2.6 Integere cultuur: Integraliteit en Consistentie
2.7 Geïntegreerde doorvoering heeft resultaat

DEEL II – PERSONLIJK LEIDERSCHAP: DE WEG NAAR BINNEN

3. Het vereiste leiderschap
3.1 Goede leiders in de vakliteratuur
3.2 Mijn praktische leiderschapstips
3.3 'Servant Leadership'
3.4 Waarom beklijft dit vaak niet?

4. De weg van persoonlijke ontwikkeling gaat naar binnen
4.1 De vijf elementen van een iteratieve ontdekkingstocht
4.2 En de essentiële begrippen ervaren, vertrouwen, loslaten en intuïtie
4.3 Tijd voor jezelf en stilte zijn de sleutels
4.4 Workshops zijn een zeer goede steun
4.5 Mijn eigen Ego-checks

Ten slotte

Aangehaalde literatuur en websites
Bijlage 1 Global Principles for Responsible Business
Bijlage 2 Stakeholder Management Guidelines
Bijlage 3 Caux Round Table Principles in alle wereldgodsdiensten en stromingen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Op weg naar nieuw leiderschap