Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Open brief aan Karel Noordzij

Beste Karel, Met veel genoegen heb ik je boek gelezen, Op weg naar nieuw leiderschap. Daar waar ik veel van de zaken die je schrijft onderschrijf, viel mijn oog toch op een klein zinnetje op pagina 47 dat ik niet begreep.

Bas van de Haterd | 10 januari 2013 | 2-3 minuten leestijd

Je hebt het in Op weg naar nieuw leiderschap over 'fair process' en geeft aan wat het niet is. Een ding dat het niet is, zo schrijf je, is 'arbeiderszelfbestuur instellen, waarbij een kortetermijnfocus mogelijk de langetermijnkoers uit het oog verliest.'

Over deze zin heb ik mij verbaasd, want in de research die ik gedaan heb voor mijn nieuwe boek: (R)evolutie van werk heb ik juist veel voorbeelden gevonden van het omgekeerde. Hoe meer de werkvloer te bepalen heeft, des te meer de langetermijndoelen het uitgangspunt zijn bij besluiten.

Een van de voorbeelden die ik ben tegengekomen is MyBrand, een middelgrote SAP-dienstverlener hier in Nederland. Dit bedrijf is voor de meerderheid in handen van de gewone medewerkers en wordt dus, ondanks verschillende aanbiedingen, niet verkocht aan een grote speler in de markt. De kortetermijnwinst die dit kan opleveren weegt voor de medewerkers niet op tegen het langetermijnverlies van arbeidsvreugde dat men verwacht te ervaren bij een grote partij.

Een ander voorbeeld is Morningstar uit de VS, een bedrijf dat tomatenpulp maakt en derhalve voornamelijk productiemedewerkers en vrachtwagenchauffeurs heeft. Hier hebben ze de meest ultieme vorm van arbeiderszelfbestuur ingevoerd, elke werknemer mag zelfs al het geld van het bedrijf uitgeven, mits er maar consensus is tussen alle betrokken partijen. Deze organisatie loopt al vele jaren uitstekend omdat, zo stelt men, besluiten van de mensen die ze uit moeten voeren veel beter zijn dan wat ergens in managementteams bedacht kan worden.

Voor de goede orde: ik stel hier niet dat arbeiderszelfbestuur per definitie goed is. Ik geloof niet dat iedereen hiermee om zal kunnen gaan, wat overigens ook is gebleken uit mijn research. Bij Morningstar vertrekken bijvoorbeeld heel veel mensen binnen een jaar, met name mensen die uit managementfuncties kwamen, omdat ze niet kunnen omgaan echt zelfbestuur. Wat mij wel is opgevallen bij alle cases, is dat er juist bij arbeiderszelfbestuur sprake is van een veel betere langetermijnvisie, simpelweg omdat deze mensen graag hun leuke werk willen behouden en niet op winstbejag op korte termijn uitzijn, zoals aandeelhouders en directies met grote bonussen.

Ik ben daarom erg benieuwd waarom jij hier wel bang voor bent en welke voorbeelden je hebt meegemaakt waar dit mis is gegaan.

Met vriendelijke groet,

Bas van de Haterd

Auteur (R)evolutie van werk.

Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is een freelance professional bemoeial. Hij helpt bedrijven met het oplossen van personeelsproblemen. Dat kan door nieuwe werknemers aan te trekken, maar ook door organisaties en mensen te helpen slimmer te werken. Hij is expert op het gebied van recruitment nieuwe stijl en personeelsbeleid in de eenentwintigste eeuw, waarin nieuwe media steeds een grote rol spelen. De afgelopen jaren heeft Van de Haterd veel organisaties bijgestaan met inspiratie-sessies of adviesopdrachten rondom arbeidsmarktcommunicatie en employer branding. Om mooi te zijn naar buiten moet een organisatie eerst mooi van binnen zijn en vervolgens dit uitdragen. Werken Nieuwe Stijl gaat over het van binnen mooier worden. Zie ook: HNW-blog

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden