Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De nieuwsfabriek

Hoe media ons wereldbeeld vervormen

Paperback Nederlands 2013 9789023489016
Verkooppositie 2939
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

Journalistiek is verworden tot een ordinaire nieuwsfabriek, waar kijkcijfers, lezersaantallen, advertentie-inkomsten en winstgevendheid gelden als onbetwiste graadmeters voor succes. De bedoeling is om burgers permanent gebiologeerd te houden met spectaculaire, vermakelijke of anderszins aandachttrekkende berichten, niet om inzicht te kweken in de wereld om ons heen. Van genociden in Afghanistan tot de nieuwste haardracht van Gordon: alles wordt zonder enige maatstaf van publiek belang de ether ingeslingerd, als krachtvoer in een kippenhok vol doelloos zappende nieuwsconsumenten. Of iets belangrijk is doet er niet toe, als er maar over gepraat wordt.

In 'De nieuwsfabriek' fileert Rob Wijnberg de mechanismen achter deze aandachtseconomie. Op karakteristieke wijze legt hij de ware aard van de moderne nieuwsvoorziening bloot. Hoe ze in de ban is geraakt van doelgroepdenkers en marketeers. Hoe ze dwingt tot instant-opinies en visieloze politiek. En bovenal: hoe ze burgers ontmoedigt om na te denken. Wie 'De nieuwsfabriek' heeft gelezen, zal nooit meer achteloos het journaal bekijken of een krant openslaan.

Specificaties

ISBN13:9789023489016
Trefwoorden:media, journalistiek, nieuws
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:160
Uitgever:De Bezige Bij
Druk:1
Verschijningsdatum:4-10-2013

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Rob Wijnberg

Rob Wijnberg (1982) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was de jongste opinieredacteur van 'NRC Handelsblad' en 'nrc.next' en publiceerde regelmatig essays in het weekblad 'De Groene Amsterdammer'. Daarna lanceerde hij met anderen het online journalistieke platform De Correspondent, dat in drie jaar naar 40.000 leden groeide.

Andere boeken door Rob Wijnberg

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De nieuwsfabriek