Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Campert Compact

De beste gedichten, columns en verhalen

Gebonden Nederlands 2016 1e druk 9789028261556
Dit product is niet leverbaar

Samenvatting

'Je stampte met je voet op de grond en er was een feest'; 'Alles zoop en naaide'; 'Poëzie is een daad'. Drie beroemd geworden zinnen van Remco Campert, zinnen uit de tijd dat hij deel uitmaakte van de Vijftigers.

Van die groep is nu alleen hij nog over en de afgelopen halve eeuw groeide hij uit tot een van onze meest geliefde schrijvers. Meer dan honderd verhalen publiceerde hij, zo'n vijftien romans en novellen, honderden columns, cursiefjes, autobiografische notities en minstens zo veel gedichten.

Campert werd een meester in ieder genre: de dichter van de subtiele waarneming, de columnist van de droge humor, de verhalenverteller met het oog voor zowel de schoonheid als de absurditeit van het dagelijks leven. Verstaanbaar, ontroerend, melancholiek met een broodnodige korst van somberheid en relativering.

Campert lezen is het leven lezen. Is lachen om ergernis ('omgang met kunst maakt de mens er niet mooier op'), zuchten om vergeetachtigheid of luiheid ('als ik het einde van een verhaal zie naderen wil ik er zo snel mogelijk naartoe'), maar toch vooral geraakt worden door schoonheid. Schoonheid van 'het meisje dat ik eens op een tramhalte zag', of van 'altijd maar het licht roerloos
in de middag'.

In dit nieuwe dundrukdeel (het vierde na Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt en Marga Minco) verschijnt een keuze uit Camperts gedichten, verhalen, columns en autobiografische teksten.

Campert Compact kan naast de bestaande dikke pil Campert Compleet, die voor het eerst verscheen in 1971.

Specificaties

ISBN13:9789028261556
Trefwoorden:Nederlands, literatuur
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:320
Druk:1
Verschijningsdatum:29-9-2016

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Remco Campert

Remco Campert (1929) is dichter, romancier en columnist. Voor zijn poëzie ontving hij onder meer de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Jan Campertprijs, de P.C. Hooft-prijs en De Gouden Ganzenveer. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren. De vader van Remco Campert was de dichter Jan Campert, die ‘Het Lied der Achttien Dooden’ schreef, zijn moeder de actrice Joeki Broedelet. Voorjaar 1950 richt Remco Campert met Rudy Kousbroek het tijdschrift Braak op. In juli van hetzelfde jaar wordt de redactie uitgebreid met Lucebert en Bert Schierbeek. Na het verschijnen van de bloemlezing Atonaal in 1951, onder redactie van Simon Vinkenoog, worden de daarin opgenomen dichters onder wie Gerrit Kouwenaar, Jan G. Elburg en Hugo Claus, aangeduid als de Vijftigers. Remco Camperts verhalen en romans worden gewaardeerd door een groot publiek en boeken als Het leven is vurrukkulluk (1961) en Tjeempie! of Liesje in luiletterland (1968) staan nog steeds op de leeslijsten. In 1976 ontvangt hij de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie: ‘Het hele poëtische oeuvre van Remco Campert overziend, is de jury onder de indruk gekomen van de persoonlijke kroniek van de jaren 1950-1970 die erin is neergeschreven. De hachelijke en belachelijke feiten van deze levensperiode zijn door de dichter onvergetelijk geboekstaafd.’ Van 1989 tot 1995 leest Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk. Van 1996 tot 2006 schrijft Campert samen met Mulder een gezamenlijke column op de voorpagina van de Volkskrant, CaMu. Sinds 2012 heeft hij in deze krant een eigen wekelijkse column en daarnaast zijn ‘Somberman’, over het gelijknamige personage dat hij voor het eerst opvoerde in Somberman’s actie, het Boekenweekgeschenk van 1985. In 2004 verscheen Een liefde in Parijs, zijn eerste roman in meer dan tien jaar, die zeer lovend werd besproken en uitgroeide tot een grote bestseller. Het Parool schreef: ‘Hier is de meester aan het werk.’ In 2006 volgde Het satijnen hart, een weemoedig portret van een schilder die tot op hoge leeftijd niet kan kiezen tussen liefde en kunst. Recent verschenen onder meer de roman Hôtel du Nord (2013), de dichtbundels Licht van mijn leven (2014, met litho’s van Ysbrant) en Verloop van jaren: 40 poëtische notities (2015) en De ziel krijgt voeten (2013), het fotoboek dat hij maakte met zijn dochter Cleo Campert. Zijn verzamelde columns voor de Volkskrant zijn te lezen in Het verband tussen de dingen ben ik zelf (2012), Te vroeg in het seizoen (2014) en Vandaag ben ik een lege kartonnen doos (2015). Remco Campert houdt nooit op met schrijven, sinds begin 2016 heeft hij ook een column in Elsevier. In de loop van dit jaar zullen de Somberman-verhalen verschijnen onder de titel Somberman op drift en eveneens een nieuwe bundeling van zijn columns.

Andere boeken door Remco Campert

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Campert Compact