Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Managers zijn struisvogels

Over vluchtgedrag van leidinggevenden

Gebonden Nederlands 2008 9789035229990
Voormalig top 100Totaal 102 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

Een manager met de kop in het zand is geen alledaags gezicht. Toch komt het in veel organisaties voor dat managers niet doen waarvoor ze zijn aangesteld. Uit een onderzoek onder een dwarsdoorsnee van managend Nederland is gebleken dat managers in staat zijn te vluchten voor verantwoordelijkheden waar ze een hekel aan hebben.

Voor de auteurs van 'Managers zijn struisvogels' was dit aanleiding tot een grootschalig empirisch onderzoek naar vluchtgedrag onder managers. Zij hebben gezocht naar factoren die vluchtgedrag veroorzaken: is het de persoon (persoonlijkheid, leiderschapsstijl, kennis), de omgeving die op drift is, of de organisatie? Of misschien wel 'bad luck' of een slechte match?

Tijdens hun zoektocht laten de auteurs diverse onderwerpen de revue passeren. Zo beschrijven ze wat vluchtgedrag inhoudt en hoe managerial no-go areas (MNGA's) ontstaan. Ze gaan in op persoonlijke eigenschappen van leidinggevenden, de kwaliteit van de relatie tussen managers en hun medewerkers, en de relatie tussen macht en vluchtgedrag. Verder zetten ze corporate governance af tegen een benadering vanuit inhoud en maatschappelijke effecten. En tot slot kijken ze naar de toekomst van de managementpraktijk: de invloed van virtualisering en van netwerkvorming binnen en tussen bedrijven.

'Managers zijn struisvogels' biedt u niet alleen gedachten, opinies en vermoedens, maar ook nieuwe empirische data, geïllustreerd met aansprekende praktijkvoorbeelden. Vanwege het uitgebreide onderzoek vormt dit boek een waardevolle aanvulling op de managementliteratuur.

Specificaties

ISBN13:9789035229990
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:160
Druk:1
Verschijningsdatum:9-6-2008
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (1)

Managers zijn struisvogels
John Daamen | 29 juli 2008
Zijn managers struisvogels? Volgens de auteurs Theo Camps, Janka Stoker en Bert Jurgens kennelijk vaker dan gewenst. Volgens hen worstelen managers en leiders binnen organisaties regelmatig met hun verantwoordelijkheden. Door hiervoor weg te lopen of nog erger, te kiezen voor hun eigen belangen, lopen organisaties een groot risico. In 'Managers zijn struisvogels' gaan de auteurs in op de diverse gebieden, managerial no-go area's (MNGA's) genoemd, waarvoor wordt weggelopen. Ook noemen zij de belangrijkste oorzaken hiervan en zaken waaraan aandacht geschonken dient te worden.
Lees verder

Lezersrecensies

3.7 van de 5
6 stemmen
1
3
1
1
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

opinie
De top 3 van Janka Stoker
Nienke van Oeveren 18 januari 2013 Janka Stoker is hoogleraar Leiderschap en organisatieverandering aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Wat is haar top 3 van managementboeken?
interview
Theo Camps over de Managerial No Go Area
Pierre de Winter 22 mei 2008 Theo Camps, Bert Jurgens en Janka Stoker schreven een boek over vluchtgedrag bij managers: Managers zijn struisvogels. En het lijkt erop dat ze op een vruchtbaar thema zijn gestoten. Eenvijfde van de managers in Nederland steekt stelselmatig de kop in het zand bij ‘vervelende klussen’. Vandaar een nieuw begrip: de Managerial No Go Area.

Over Theo Camps

Theo Camps is bestuursvoorzitter van Berenschot en hoogleraar aan Tias Business School van de Universiteit van Tilburg.

Andere boeken door Theo Camps

Over Janka Stoker

Janka Stoker is hoogleraar Leiderschap en organisatieverandering aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1 november 2009 is zij aan dezelfde faculteit als vice-decaan werkzaam. Tot 1 november 2009 heeft zij de functie als hoogleraar gecombineerd met een baan als senior managing consultant bij Berenschot, waar zij zich bezighield met organisatieverandering en strategie-implementatie. Zij promoveerde in 1998 aan de Universiteit Twente op een proefschrift over leiderschap en zelfsturende teams. Inmiddels heeft zij vele publicaties op haar naam staan, o.a. op het gebied van leiderschap, macht, (management)teams en managementontwikkeling.

Andere boeken door Janka Stoker

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding

1. Vermijden en vluchten door managers
2. Vluchtgedrag in de praktijk
3. Wanneer vluchten managers voor communicatie?
4. De rol van macht: eigenbelang versus organisatiebelang
5. De eerste honderd dagen
6. Shareholders en stakeholders
7. Twee toekomstbeelden: virtueel leiderschap en leiderschap in netwerken van organisaties
8. Op zoek naar balans

Literatuur
Bijlage onderzoekstabellen
Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Managers zijn struisvogels