Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
e.a.

Daders over cameratoezicht

Paperback Nederlands 2012 9789035245808
Niet leverbaar.

Samenvatting

Cameratoezicht heeft ook in Nederland een hoge vlucht genomen. Veel gemeenten gebruiken camera's bij het veiliger maken van bijvoorbeeld uitgaansgebieden en andere risicoplekken. Verondersteld wordt dat de inzet van camera's preventief helpt het aantal delicten in een gebied terug te dringen, omdat de (zichtbare) aanwezigheid van camera's potentiële daders zou afschrikken. In dit onderzoek wordt nagegaan of deze veronderstelling klopt en zo ja, welk type dader zich laat afschrikken. Daartoe zijn interviews gehouden met 42 (potentiële) daders, variërend van gedetineerde veelplegers tot risicojongeren.

Zij schetsen een divers beeld van hun ervaringen met cameratoezicht, hun kennis over camera's, de verwachtingen over de effectiviteit en de invloed op hun handelen. Het onderzoek laat zien dat het bij de besluitvorming over de invoering of voortzetting van cameratoezicht belangrijk is rekening te houden met het type daders dat voor veiligheidsproblemen zorgt en niet alleen met de problemen zelf. Preventie werkt alleen bij professionele of berekenende daders en niet bij impulsieve of onverschillige daders. In die laatste gevallen kan camera - toezicht, mits goed opgezet, de politie wel ondersteunen bij het tijdig reageren op opstootjes en andere incidenten. Voor een effectief optreden tegen zowel onverschillige als berekenende of professionele daders is apparatuur van hoge kwaliteit vereist en veel aandacht voor mogelijke verplaatsingseffecten. Evaluaties van cameratoezicht zouden daar meer aandacht voor moeten hebben.

De reeks Politiekunde is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van de Politieacademie. Politie & Wetenschap is ingesteld om een stimulans te geven aan de toegepaste wetenschappelijke kennisontwikkeling op het gebied van politie en veiligheid, de daarvoor benodigde kennisinfrastructuur en de daadwerkelijke benutting van onderzoeksrapporten en -resultaten in politiepraktijk, beleid en opleiding.

Publicaties in de reeks Politiekunde betreffen in het algemeen concrete handleidingen, modellen, instrumenten of werkwijzen die direct bruikbaar zijn voor de politiepraktijk. Ze zijn veelal de uitkomst van onderzoek dat is verricht in het kader van het meerjarige onderzoeksprogramma, de kernactiviteit van Politie & Wetenschap.

Specificaties

ISBN13:9789035245808
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:128
Druk:1
Verschijningsdatum:6-4-2012
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:
Jongbloed:Politietaken

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Daders over cameratoezicht