Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Effectief schrijven in de juridische praktijk

structureren - formuleren - redigeren

Paperback Nederlands 2020 9789046907405
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Pleitnota’s, beschikkingen, bezwaarschriften, contracten en voorwaarden: bijna elke juridische actie vindt uiteindelijk zijn weerslag in een tekst. Daarbij groeit de vraag naar klare taal, begrijpelijke beslissingen, leesbare ‘kleine lettertjes’ en heldere argumentatie. Dat vraagt niet alleen inhoudelijke kennis van de juridische professional maar ook het vermogen die kennis effectief weer te geven voor een opdrachtgever of cliënt.

Effectief schrijven in de juridische praktijk helpt daarbij, met richtlijnen, voorbeelden, tips en oefeningen. Uitgangspunt zijn de overeenkomsten tussen juridische teksten. De aanleiding is bijna altijd een probleem of geschil. Het doel is de lezer te informeren of te overtuigen. De middelen zijn: feiten weergeven, wet- en regelgeving samenvatten, standpunten beargumenteren en conclusies trekken.

Dit boek behandelt het juridisch schrijfproces van A tot Z. Van de voorbereiding op het schrijven tot het schrijven van de tekst zelf. Het vaststellen van het doel, de doelgroep, de kernboodschap en de globale structuur komen aan bod. Daaropvolgend behandelt het boek het schrijven zelf: de opbouw van een tekst, de juiste formulering, een inleiding en een slot schrijven en het redigeren van de tekst. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met oefeningen. In de bijlagen staan checklists voor brieven en rapporten, opmaak, en het vermijden van drogredenen en 'verboden woorden'.

Voor docenten zijn bij verschijning van de nieuwe druk op aanvraag antwoordmodellen en didactische tips beschikbaar.

- Meer aandacht voor het samenvatten van juridische teksten;
- nieuwe argumenteeroefeningen;
- nieuwe structureeroefeningen;
- nieuwe formuleeroefeningen;
- nóg meer aandacht voor beknopte, praktische, ‘kleine’ oefeningen;
- en geactualiseerde casuïstiek.

Effectief schrijven in de juridische praktijk is geschikt voor studenten van juridische HBO-opleidingen, zoals HBO-Rechten, SJD en MER. Het kan gebruikt worden in verschillende jaren van de opleiding. Het boek is daarnaast geschikt voor studenten Rechten in het WO en juridische professionals.

Specificaties

ISBN13:9789046907405
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:239
Uitgever:Coutinho
Druk:2
Verschijningsdatum:5-10-2020
Hoofdrubriek:Juridisch
Jongbloed:Recht algemeen

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Joost Swanborn

Joost Swanborn is docent in diverse schrijfvakken aan de opleiding HBO-Rechten van de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast is hij eigenaar van Taaldokter.nl, bureau voor tekst, training en advies voor met name overheden.

Andere boeken door Joost Swanborn

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Effectief schrijven in de juridische praktijk