Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Wetgeving: het fundament van onze rechtsstaat

Wetgeving vormt de basis van elke rechtsstaat en democratie. Het geheel van wetten en regels bepaalt wat toegestaan is in onze samenleving, geeft richting aan overheidsbeleid en biedt burgers rechtszekerheid. Maar hoe komen deze wetten tot stand? Wat maakt goede wetgeving? En welke uitdagingen spelen er in het huidige wetgevingsproces? Op deze pagina vindt u een selectie van boeken die inzicht geven in het belang, de werking en de complexiteit van wetgeving in verschillende contexten.

Pieter Omtzigt
Een nieuw sociaal contract
In 'Een nieuw sociaal contract' analyseert Pieter Omtzigt gedetailleerd hoe wetgeving in Nederland tot stand komt en welke tekortkomingen dit proces kent. Hij illustreert met het toeslagenschandaal hoe slecht doordachte wetgeving kan leiden tot ernstige maatschappelijke problemen.

De kwaliteit van wetgeving in het politieke debat

De kwaliteit van wetgeving staat onder druk, betogen verschillende auteurs. Politieke belangen en tijdsdruk kunnen leiden tot haastig opgestelde wetten die in de praktijk niet werken zoals beoogd. De volgende boeken bieden kritische analyses en constructieve voorstellen voor verbetering.

Joop van den Berg
Humeurig volk, verkrampte politiek en hoe het anders kan
Joop van den Berg pleit in 'Humeurig volk, verkrampte politiek en hoe het anders kan' voor meer aandacht voor wetgevingskwaliteit als kernfunctie van het parlement. Hij beargumenteert dat goede wetgeving essentieel is voor het functioneren van onze democratische rechtsstaat.

Spotlight: Pieter Omtzigt

Pieter Omtzigt heeft als Tweede Kamerlid jarenlang ervaring met wetgevingsprocessen. Hij heeft nationale bekendheid verworven door misstanden in overheidsbeleid, waaronder het toeslagenschandaal, bloot te leggen. Zijn analyses van wetgevingsprocessen en voorstellen voor verbetering hebben grote invloed op het debat over overheidsbestuur en democratische vernieuwing.

De rol van wetgeving in internationale context

In een globaliserende wereld en met de groeiende invloed van de Europese Unie wordt wetgeving steeds internationaler. Hoe verhouden nationale en internationale wetgeving zich tot elkaar? En welke uitdagingen brengt dit met zich mee?

Rinus van Schendelen
Beïnvloeding in Nederland en Europa
'Beïnvloeding in Nederland en Europa' van Rinus van Schendelen biedt inzicht in hoe Europese wetgeving doorwerkt in de Nederlandse context. Het boek beschrijft verschillende fases waarin belangengroepen invloed kunnen uitoefenen op het wetgevingsproces.

Wetgeving en technologie: nieuwe uitdagingen

De snelle technologische ontwikkelingen stellen wetgevers voor grote uitdagingen. Hoe reguleer je innovaties die sneller evolueren dan het traditionele wetgevingsproces kan bijhouden? De volgende boeken bieden inzicht in deze problematiek en mogelijke oplossingsrichtingen.

Marietje Schaake
De tech coup
Marietje Schaake beschrijft in 'De tech coup' hoe bestaande wetgeving tekortschiet om techbedrijven effectief te reguleren. Ze pleit voor nieuwe, doorwrochte wetten die de macht van big tech kunnen beteugelen en democratische waarden beschermen.
"De democratie kan alleen overleven als we de moed hebben om techbedrijven aan wetten te onderwerpen die door de burgers zijn bepaald, in plaats van andersom. Het is tijd dat we de macht terugnemen en technologie in dienst stellen van de samenleving." Uit: De tech coup
Tieme Woldman
Gids voor het toepassen van de EU AI-wet
In 'Gids voor het toepassen van de EU AI-wet' biedt Tieme Woldman praktische handvatten voor organisaties die te maken krijgen met de nieuwe Europese wetgeving rond kunstmatige intelligentie. Het boek helpt bij de implementatie van deze complexe regelgeving.

SPOTLIGHT: Marietje Schaake

Marietje Schaake is een internationaal gerenommeerd expert op het gebied van digitaal beleid en technologieregulering. Als voormalig Europarlementariër was zij nauw betrokken bij de ontwikkeling van Europese wetgeving op het gebied van digitale technologie. Momenteel is zij verbonden aan Stanford University, waar zij onderzoek doet naar de relatie tussen democratie en technologie. Meer over Marietje Schaake

Wetgeving voor maatschappelijke transities

Grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en energietransitie vragen om wettelijke kaders die langetermijnbeleid mogelijk maken. Hoe kan wetgeving bijdragen aan deze transities?

M.A.M. Dieperink
Zonder visie geen transitie
In 'Zonder visie geen transitie' benadrukt M.A.M. Dieperink dat effectieve wetgeving cruciaal is voor het realiseren van de klimaat- en energietransitie. De auteur analyseert diverse wetgevingsprogramma's en pleit voor een samenhangende wetgevingsvisie.
Jessica den Outer
Rechten voor de natuur
Jessica den Outer analyseert in 'Rechten voor de natuur' bestaande milieuwetgeving in verschillende landen en pleit voor een fundamentele verandering door juridische rechten toe te kennen aan de natuur zelf. Het boek verkent hoe dit het wetgevingskader kan transformeren.
Zonder visie geen transitie Een belangrijke les uit 'Zonder visie geen transitie' is dat succesvolle wetgeving voor grote maatschappelijke opgaven vraagt om een holistische benadering. Versnipperde of slecht op elkaar aansluitende wetten kunnen transities vertragen of zelfs blokkeren. Effectieve wetgeving vereist een duidelijke visie, consistentie tussen verschillende wettelijke kaders, en ruimte voor adaptatie naarmate omstandigheden veranderen.

De praktijk van wetgeving in specifieke sectoren

Wetgeving manifesteert zich in allerlei sectoren en domeinen, van pensioenrecht tot natuurbescherming, van drugsbeleid tot onderwijs. De volgende boeken bieden gespecialiseerde kennis over wetgeving in specifieke contexten.

Lex Meulenbroek Diederik Aben Paul Poley
DNA zoekmachine
'DNA zoekmachine' van Diederik Aben, Lex Meulenbroek en Paul Poley behandelt de ontwikkeling van DNA-wetgeving in Nederland en hoe deze het gebruik van DNA-databanken mogelijk maakt én begrenst. Het boek biedt inzicht in de juridische basis van forensisch DNA-onderzoek.
Charles de Montesquieu Jeanne Holierhoek
Over de geest van de wetten (paperback)
'Over de geest van de wetten' van Charles de Montesquieu is een sleutelwerk in het begrijpen van de moderne rechtsstaat. Het biedt de grondslag voor de trias politica: de scheiding tussen wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht, een principe dat nog steeds fundamenteel is voor democratische rechtsstaten.

De wetgevende macht: rollen en verantwoordelijkheden

In een democratie is de wetgevende macht een cruciaal onderdeel van het staatsbestel. Hoe functioneert deze macht in Nederland, en welke rol spelen de Eerste en Tweede Kamer in het wetgevingsproces?

Bert van den Braak
De Eerste Kamer 1996-2021
Bert van den Braak beschrijft in 'De Eerste Kamer 1996-2021' in detail hoe de Eerste Kamer als medewetgever functioneert en welke rol zij speelt in het wetgevingsproces. Het boek biedt inzicht in de werking van deze belangrijke democratische institutie.

De techniek van wetgeving

Wetgeving maken is een vak apart. Het vereist zowel juridische kennis als inzicht in maatschappelijke verhoudingen en politieke realiteiten. De volgende boeken gaan dieper in op de techniek van het wetgeven.

S.E. Zijlstra T.C. Borman
Wetgeven - Handboek voor de centrale en decentrale overheid
'Wetgeven - Handboek voor de centrale en decentrale overheid' van S.E. Zijlstra en T.C. Borman behandelt de totstandkoming van wetgeving in al haar facetten: grondslagen, beleid, procedure, bevoegdheid en techniek. Een essentieel handboek voor iedereen die bij wetgevingsprocessen betrokken is.
S.E. Zijlstra T.C. Borman
Wetgeven - Handboek voor de centrale en decentrale overheid
'Wetgeven - Handboek voor de centrale en decentrale overheid' van S.E. Zijlstra en T.C. Borman behandelt de totstandkoming van wetgeving in al haar facetten: grondslagen, beleid, procedure, bevoegdheid en techniek. Een essentieel handboek voor iedereen die bij wetgevingsprocessen betrokken is.

Boeken over 'wetgeving' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'wetgeving'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden