Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De regels en de rek

Balanceren tussen ruimte en houvast in organisaties

Paperback Nederlands 2021 9789462763944
Verkooppositie 3241
Nog niet verschenen, verwacht op 18‑05‑2021
27,50

Samenvatting

Regels. Veel mensen hebben er een haat-liefdeverhouding mee. Regels zorgen voor duidelijkheid, gelijkheid en continuïteit, maar zetten ook de werkelijkheid vast. Als de regels de overhand krijgen, dan komen ideeën nooit voorbij ‘kan niet’, ‘mag niet’ en ‘past niet’. Bij teveel rek sluiten processen niet meer op elkaar aan, waardoor ze steeds minder efficiënt en effectief worden. In onze samenleving zijn we doorgeschoten naar de regelkant. We hebben steeds complexere systemen opgetuigd voor het maken en bewaken van regels, die steeds minder ruimte bieden voor de noodzakelijke rek. De balans tussen regels en rek is zoek.

Boukje Keijzer schreef dit boek voor al die professionals in (publieke) organisaties die door de vele administratie niet meer toekomen aan hun ‘echte’ werk. Die de vrijheid missen om maatwerk te leveren en menselijkheid te tonen als de situatie daarom vraagt. De regels en de rek helpt je om zélf de balans te vinden tussen de regels en de rek, tussen ruimte en houvast. Door stap voor stap te ontrafelen van welke regels je last hebt en wat ze proberen te regelen. Door te laten zien hoe je de rek in de regels vindt, zonder het houvast dat ze bieden los te hoeven laten. Talloze praktijkvoorbeelden en eenvoudige opdrachten helpen je om zelf concrete stappen te zetten richting een betere balans in jouw organisatie. Want tussen de regels is er veel meer ruimte dan je denkt.

De bij dit boek ontwikkelde kaartenset (apart verkrijgbaar) helpt je het gesprek over de regels en de rek te voeren binnen jouw organisatie. Op de website www.deregelsenderek.nl vind je meer voorbeelden en werkmaterialen.

Specificaties

ISBN13:9789462763944
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:248
Druk:1
Verschijningsdatum:18-5-2021
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Over Boukje Keijzer

Dr. Boukje Keijzer is als adviseur en procesbegeleider al ruim 20 jaar actief in de publieke sector. Sinds 2010 is ze directeur van 7Zebra’s, een creatief adviesnetwerk dat zich richt op het realiseren van nieuwe verhoudingen tussen overheid en samenleving. Van daaruit ontwikkelde ze een methodiek om meer mogelijk maken door de rek in de regels te vinden. Inmiddels is Boukje een veelgevraagd spreker over dit onderwerp en heeft ze tientallen organisaties geholpen bij het vinden van ruimte in de regels. Met de Ontregelbus trok ze twee jaar lang in opdracht van het Ministerie van VWS het land in om zorginstellingen te helpen met ontregelen. Van oorsprong is Boukje communicatiewetenschapper en (gepromoveerd) sociaal psycholoog.

Andere boeken door Boukje Keijzer

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De regels en de rek