Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De emotiemarkt

De toekomst van de beleveniseconomie

Paperback Nederlands 2003 9789043008051
1
Voormalig Nr. 1Totaal 50 dagen
EvergreenTotaal 496 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

'De emotiemarkt' werd op 9 maart 2004 tijdens het Managementboekengala in De Rode Hoed uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar.

De jury heeft de diverse criteria als leesbaarheid, onderbouwing, nuttigheid reflectief gehalte, kritisch benadering en dergelijke toegepast en kwam bij haar finale beraadslagingen tot de unanieme conclusie dat slechts één boek het Managementboek van het Jaar kon zijn.

Een boek, dat
- goed geschreven is
- aanzet tot reflectie op onze cultuur
- kritisch inzicht verschaft op een belangrijke pijler in onze economie
- over deze pijler mild en scherp oordeelt,
- een boek dat onze tijd aanvaardt en verwerpt
- impressionistisch en analytisch is
- streng en geestig is
- een boek dat eerder problematiseert dan dat het echt oplossingen biedt

De beleveniseconomie, die inmiddels een substantieel deel uitmaakt van onze economie, kan worden omschreven als alle productie en dienstverlening die gericht is op leniging van de emotionele behoeftes van mensen als groep of van de mens als individu. Tot nu toe werd de beleveniseconomie vooral gezien als iets wat uitmondde in een ongebreidelde fun industry, met behulp waarvan mensen uit alle macht proberen hun verveling te verdrijven.

Susanne Piët gaat in dit boek verder en beschrijft de volgende fases in deze economie. Zij voorspelt ondermeer een omslag in de tot nu toe algemeen gehuldigde aannames, met de consequenties en implicaties van de beleveniseconomie op langere termijn en op velerlei gebied, zoals:
- het belang van emoties en het idee van maakbaarheid (van ons geluk),
- trends op het gebied van marketing en productontwikkeling,
- de ontwikkeling van de beeldcultuur en van besef van goed en kwaad (normen en waarden),
- het verlangen naar authenticiteit,
- de kenmerken van de moderne held,
- de noodzaak van zin maken en zin geven.

Al met al levert dat een rijkgeschakeerd beeld op van de huidige en toekomstige westerse samenleving, in de traditie van Neil Postman, Rolf Jensen en Joseph Pine en James Gilmore.

Specificaties

ISBN13:9789043008051
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:264
Druk:1
Verschijningsdatum:1-1-2003
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (5)

De commerciële relevantie van ‘mood’
Hans van der Klis | 20 november 2009
Organisaties zouden veel meer gebruik kunnen maken van ‘moodmanagement’, schrijft Susanne Piët in haar gelijknamige boek dat eind november verschijnt. ‘Moodmanagement is op zich niet nieuw, maar mensen beseffen niet wat de reikwijdte ervan is. Het werkt veel langer door dan mensen denken en het is besmettelijk.’ Een voorproefje.
Lees verder
De Emotiemarkt
Pierre Pieterse | 30 september 2008
In 2004 werd het boek De emotiemarkt uitgeroepen tot managementboek van het jaar. En dat maakt een boek al bijna tot een ‘klassieker’. In dit boek beschrijft journalist Suzanne Piët de huidige en volgende fase van de beleveniseconomie, volgend op de fun-industrie. Haar voorspellingen gaan bijvoorbeeld over het belang van emoties en het idee van de maakbaarheid van het menselijk geluk; over trends op het gebied van marketing; over de groeiende beeldcultuur en ons besef van goed en kwaad; over het verlangen naar echtheid; en over de noodzaak van zin maken en zin geven. Even terugkijken in de glazen bol.
Lees verder
Beleveniseconomie
Pierre Pieterse | 29 januari 2007
In 2004 werd het boek De emotiemarkt uitgeroepen tot beste managementboek van het jaar. Een terechte winnaar, maar ook een keuze van een jury met een vooruitziende blik. Alles wat met beleving te maken heeft, is tegenwoordig ‘hot’. Zelfs een tamelijk traditioneel vak als ‘marketing’ richt zijn pijlen op wat zij ‘experience economy’ noemen. Suzanne Piët maakt overigens kans op een primeur, en wel om voor de tweede keer te worden gelauwerd: haar nieuwste boek De emocode staat in het lijstje van zes boeken (de shortlist) dat kans maakt op deze eer. Een goede reden om even terug te blikken, en te kijken of haar toekomst van de beleveniseconomie is uitgekomen.
Lees verder
De emotiemarkt
Arthur Gemert | 14 april 2004
Zoek t en u zult niet vinden Wat is het toch een droevige vertoning die mensheid. Voortgedreven door de bezitsparadox lopen we vast in een hopeloos web van verstrooiing. Het is niet echt een geruststellende gedachte dat bezit niet gelukkig maakt.
Lees verder
De emotiemarkt
Harold Janssen | 8 maart 2004
De wetenschap zit de schepping op de hielen. We kunnen haar terugrekenen tot 10 tot de min 34e seconde na het moment suprème, de oerknal. Toen ontstond namelijk, als gevolg van een afrondingsfoutje in wat anders een perfect maar saai uitdijend heelal was geworden, materie. Dat was 14,7 miljard jaar geleden.
Lees verder

Lezersrecensies

3.5 van de 5
25 stemmen
6
8
5
4
2

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

nieuws
Van de jurytafel (V)
Bertrand Weegenaar 28 februari 2014 Sinds de publicatie van de Longlist 2014 gaat de discussie rond over de kans dat nu eindelijk een vrouw deze verkiezing eens wint. De afgelopen tien jaar (dus alle verkiezingen) zouden zijn gewonnen door mannen. Dat is dus niet correct. In 2004 won Susanne Piët met het boek De emotiemarkt. En inmiddels zijn er elf lauwerkransen uitgereikt, Joep Schrijvers was met Hoe word ik een rat? de eerste.
interview
Managementboek van het jaar: De emotiemarkt
Walter van Hulst 11 mei 2004 Manager! Aan de kant met die managementboeken vol vaste recepturen in een beperkte 'lingo'. Bevrijd je uit het beknellende keurslijf van de straffe budgetten, vaste schema's en voorgekookte modellen.

Over Susanne Piët

Susanne Piët is een meester in emotiemanagement. Piët is al 25 jaar directeur van haar adviesbureau voor communicatiestrategie en training. Ze is trendpsycholoog, geeft lezingen en werkt als coach en adviseur in beleveniscommunicatie. Daarnaast begeleidt ze bij het opzetten van communicatiestrategieën, veranderingstrajecten, trendgevoelige marketingplannen en cultuuromslagen. (foto door Joshua Roodt)

Andere boeken door Susanne Piët

Inhoudsopgave

1. De kinderlijke markt van de beleveniseconomie
2. Golven en onderstromen in de beleveniseconomie
3. Leven in een beeldcultuur
4. Kennis van goed en kwaad
5. Van moed en helden
6. Onvervalst echt
7. De beleveniseconomie van kindfase naar wasdom
8. De nieuwe belevenismarkt
9. Ziel en zaligheid
10. Groter dan het leven: verbeelding en magie

Literatuur

Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De emotiemarkt