Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, e.a.

Onderwijsinnovatie: geen verzegelde lippen meer

Paperback Nederlands 2009 9789044124996
Voormalig top 100Totaal 8 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

Deze uitgave is bedoeld voor bestuurders en leidinggevenden in het onderwijs. De auteurs - en de lezers - nemen de tijd voor een moment rust en houden even de adem in. Van de schaduw van de oude innovaties willen ze weg, omdat de prijs van ingevoerde innovaties voor menigeen te hoog was. Immers, een docent of leidinggevende is veel gecompliceerder dan allerlei schematische verklaringen willen en kunnen wijsmaken.
Mensen in het onderwijs ziet u niet als huizen, bomen en sterren. Professionals eisen vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken die ze in het verleden node hebben gemist. Hun ervaringen moeten in woorden worden gevangen als een stap naar hun vrijheid.

De auteurs hebben moeite met al de regelneven in het onderwijs en het negatieve mensbeeld waarover zoveel bestuurders en leidinggevenden beschikken. Er ligt helaas soms veel zelfgenoegzaamheid in de overtuiging waarmee beleidsmakers en bestuurders nog steeds oordelen over innovaties uitspreken. Daarom zijn docenten meesters in het zwijgen geworden. Kent men elkaar nog genoeg? Beleidsmakers en bestuurders kleineren zich onnodig als ze geen tegenspraak dulden. Tegenspraak is echter de brandstof van het denken. En; de ander mag er zijn. Als dit niet meer kan in het onderwijs, leidt dit tot het psychisch doden van de mens.

Te veel mensen in het onderwijs worden 'ongewild afhankelijk' van anderen. In welke mate mogen en kunnen anderen iemands vrijheid in de innovatie bepalen? Om deze en andere vragen te beantwoorden wordt kracht geput uit het Rijnlandmodel met aandacht voor kernkwaliteiten van professionals. De ontwikkelde beschrijvingen, onderwijsportretten en loopbaancurven doen de lippen ontsluiten: geen verzegelde lippen meer.

Specificaties

ISBN13:9789044124996
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:257
Uitgever:Garant
Druk:1
Verschijningsdatum:9-9-2014
Hoofdrubriek:Non-profit

Expertrecensies (1)

Onderwijs- bestuurders maken er een potje van
Bert Peene | 31 mei 2010
In zijn boek Onderwijsinnovatie: geen verzegelde lippen meer neemt Dolf van den Berg iedereen die beleidsmatig iets met onderwijs te maken heeft, de maat; politici, bestuurders en leidinggevenden. Zijn oordeel is even genadeloos als herkenbaar: gebrek aan visie, gebrek aan leiderschap en een toenemend aantal leraren dat het allemaal wel gelooft.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
2 stemmen
0
2
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Dolf van den Berg: ‘De geestelijke afhankelijkheid van schoolleiders is funest voor onderwijsvernieuwing.’
Bert Peene 20 augustus 2010 Dolf van den Berg doet er niet geheimzinnig over wat hij van bestuurders en leidinggevenden in het onderwijs vindt: ze zijn zelfgenoegzaam, regelneven pur sang en slagen er mede daardoor steeds weer in innovaties om zeep te helpen. In zijn boek Onderwijsinnovatie: geen verzegelde lippen meer legt hij uit wat er precies mis is. De conclusies zijn hard: onderwijskwaliteit dreigt aan bureaucratie ten onder te gaan en veel docenten zijn van hun beroep vervreemd geraakt. Maar er zijn ook woorden van troost: het kán anders.

Over Dolf van den Berg

Dolf van den Berg is emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Centraal in zijn wetenschappelijk werk staat de zoektocht naar opvoeding en onderwijs dat meer in overeenstemming is met de kenmerken van menselijke en professionele ontwikkeling.

Andere boeken door Dolf van den Berg

Over Marc Vermeulen

Marc Vermeulen (1958) is onderwijssocioloog. Hij begon in het onderwijs als docent maatschappijleer. Als onderzoeker en adviseur heeft hij jarenlang gewerkt aan toekomstverkenningen voor onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland. Bij de Tias Business School (Universiteit van Tilburg) is hij academic director van de programma s voor strategisch onderwijsmanagement. Hij is hoogleraar-directeur van het Ruud de Moor Centrum voor professionalisering van onderwijsgevenden aan de Open Universiteit Nederland.

Andere boeken door Marc Vermeulen

Inhoudsopgave

Deel I
Mogelijkheden van de toekomst

1. Innovatie naar 'menselijke' maat
2. Schoolleiders basisonderwijs in Vlaanderen op het kruispunt van belangen en verwachtingen
3. Innovatie en leiderschap
4. Vrijheid, gelijkheid en eenzaamheid

Deel II
Existentiële onderwijsportretten en reflecties vanuit de praktijk van leidinggeven

5. Existentiële onderwijsportretten
6. Een andere bril opzetten: mensen zoeken zingeving
7. Nederlands onderwijs: één grote Jeugdopleiding van A tot Z!

Deel III
Twee onderzoeksthesissen van de Businessschool TiasNimbas van de universiteit van Tilburg

8. Leiderschap: van grip op naar begrip van de zaak
9. De leraar is de motor van onderwijsvernieuwing

Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Onderwijsinnovatie: geen verzegelde lippen meer