Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

Beter dokteren - Hoe patiënten profiteren van big data

Paperback Nederlands 2019 9789044643794
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Hoe weet een patiënt of de dokter goed is in zijn vak? En wie kan dat beoordelen? De politiek, overheid, patiëntenorganisaties en media oefenden druk uit op dokters en ziekenhuizen om openheid van zaken te geven over de kwaliteit van de zorg. Verrassend genoeg kwamen dokters zelf met een baanbrekend initiatief. Ze spraken af om precies bij te houden wat het resultaat is van hun werk, om vervolgens de gegevens daarover met alle dokters in het land te delen en daarvan te leren.

In tien jaar tijd kwam in hoog tempo data beschikbaar over de behandeling van verschillende vormen van kanker, over hartaandoeningen, beroerten, nierziekten, gewrichtsprothesen, diabetes, overgewicht, de werking van dure medicijnen en de kwaliteit van de intensive care. Met spectaculair resultaat: meer geslaagde ingrepen, minder complicaties, minder heroperaties, lagere sterftecijfers en lagere zorgkosten. Tegelijkertijd roept ‘beter dokteren’ principiële vragen op: hoe zit het met de privacy van de patiënt, welke informatie moet openbaar zijn, wat gebeurt er met ziekenhuizen die ondermaatse zorg leveren?

'Beter dokteren' beschrijft hoeveel baat patiënten hebben bij kwaliteitsmetingen, buigt zich over de principiële kwesties en plaatst het gebruik van big data in een breder, internationaal perspectief voor de gezondheidszorg van morgen. Want patiënt, dat kan iedereen worden.

Specificaties

ISBN13:9789044643794
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:288
Uitgever:Prometheus
Druk:1
Verschijningsdatum:18-3-2020
Hoofdrubriek:IT-management / ICT
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (1)

interview
Eric Hans Eddes: ‘De data dokter doktert beter’
Ronald Buitenhuis 15 juli 2020 Het heeft even geduurd, maar de value based healthcare-gedachte van Michael Porter krijgt steeds vastere voet aan de grond. Ook in Nederland. Het boek Beter Dokteren – Hoe patiënten profiteren van big data laat zien dat data-analyse van medische behandelingen leidt tot kwalitatief betere én goedkopere zorg. Maar misschien belangrijker: data-analyse leidt uiteindelijk ook tot een ander gesprek met de patiënt in de spreekkamer. Co-auteur van Beter Dokteren én chirurg Eric Hans Eddes: ‘Soms is een lieve dokter belangrijker dan een goede dokter.’

Over Eric Hans Eddes

Eric Hans Eddes (1960) is gastro-intestinaal en oncologisch chirurg in het Deventer Ziekenhuis en directeur van dica.

Andere boeken door Eric Hans Eddes

Over Arthur van Leeuwen

Arthur van Leeuwen (1952) is journalist en was tot 2019 chef redactieonderzoek van Elsevier Weekblad en verantwoordelijk voor de jaarlijkse onderzoeken Beste Ziekenhuizen en Beste Klinieken.

Andere boeken door Arthur van Leeuwen

Over Rob Tollenaar

Rob Tollenaar (1959) is hoogleraar oncologische chirurgie en hoofd van de afdeling Heelkunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum, en bestuursvoorzitter van dica.

Andere boeken door Rob Tollenaar

Over Michel Wouters

Michel Wouters (1967) is chirurg-oncoloog bij het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam en hoofd van het wetenschappelijk bureau van dica (Dutch Institute for Clinical Auditing).

Andere boeken door Michel Wouters

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Beter dokteren - Hoe patiënten profiteren van big data